Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

UE și Japonia au ajuns la un acord de principiu cu privire la un acord de parteneriat economic

Bruxelles, 6 iulie 2017

Uniunea Europeană și Japonia au ajuns astăzi la un acord de principiu cu privire la elementele principale ale unui Acord de parteneriat economic.

Acesta va fi cel mai important acord comercial bilateral încheiat vreodată de UE și, drept urmare, va include pentru prima dată un angajament specific în virtutea Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Pentru UE și pentru statele sale membre, acordul de parteneriat economic va elimina marea majoritate a taxelor vamale plătite de întreprinderile din UE, care se ridică la 1 miliard EUR anual, va deschide piața japoneză pentru exporturi importante de produse agricole din UE și va oferi o paletă mai largă de oportunități într-o serie de sectoare economice. Acordul stabilește cele mai înalte standarde în domeniul dreptului muncii, al siguranței, al mediului și al protecției consumatorilor, protejează pe deplin serviciile publice și conține un capitol dedicat dezvoltării durabile. De asemenea, el se bazează pe și consolidează standardele ridicate de protecție a datelor cu caracter personal pe care atât UE, cât și Japonia le-au inclus recent în legislația proprie privind protecția datelor.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, au făcut anunțul cu privire la încheierea acordului de principiu în timpul Summitului UE-Japonia.

Președintele Juncker a declarat: „Astăzi am încheiat un acord de principiu cu privire la un acord de parteneriat economic, al cărui impact depășește cu mult granițele noastre. Prin acest acord, UE și Japonia susțin valorile lor comune și se angajează să respecte cele mai înalte standarde în domenii precum dreptul muncii, siguranța, mediul sau protecția consumatorilor. Prin faptul că lucrăm în direcția adoptării unor decizii reciproce privind caracterul mutual adecvat al nivelului de protecție, ne luăm de asemenea un angajament ferm să susținem dreptul fundamental la protecția datelor. Împreună, transmitem lumii întregi un mesaj puternic că sprijinim comerțul deschis și echitabil. În ceea ce ne privește, nu există protecție în protecționism. Doar lucrând împreună vom reuși să stabilim standarde ambițioase la nivel mondial. Acesta va fi mesajul pe care UE și Japonia îl vor transmite împreună în cadrul reuniunii G20 de mâine.”

Comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, a adăugat: „Acest acord are o importanță economică enormă, dar este, de asemenea, un mod de a ne apropia. Demonstrăm că UE și Japonia, parteneri globali democratici și deschiși, cred în liberul schimb și cred în construirea de punți și nu de ziduri. Întrucât Japonia este cea de a patra economie din lume ca mărime și are un apetit sporit pentru produsele europene, acest acord prezintă un mare potențial pentru Europa. Ne așteptăm la un impuls major pentru exporturile din multe sectoare ale economiei UE.”

Phil Hogan, comisarul însărcinat cu agricultura și cu dezvoltarea rurală, a declarat: „Acest acord reprezintă un câștig reciproc pentru ambii parteneri, dar, în același timp, un mare câștig pentru Europa rurală. Acordul de parteneriat economic UE-Japonia este cel mai important și mai vast acord care a fost încheiat vreodată în domeniul agriculturii. Astăzi, stabilim o nouă referință pentru comerțul în domeniul agricol. Tarifele la exporturile de vin vor dispărea începând din prima zi a intrării în vigoare a acordului. Pentru producătorii de vin, aceasta înseamnă economii de 134 de milioane EUR pe an. De asemenea, produse precum Tiroler Speck din Austria, Münchener Bier din Germania, Jambon d'Ardenne din Belgia sau Polska Wódka, precum și alte peste 200 de indicații geografice ale UE se vor bucura acum de același nivel de protecție în Japonia ca și în Europa.”

Acordul de parteneriat economic va duce la creșterea exporturilor UE și va crea noi oportunități pentru întreprinderile europene, indiferent dacă sunt mari sau mici, pentru angajații acestora și pentru consumatori. Valoarea exporturilor din UE ar putea crește cu până la 20 de miliarde EUR, ceea ce înseamnă mai multe oportunități și locuri de muncă în numeroase sectoare economice din UE, cum ar fi sectorul agricol și al produselor alimentare, sectorul pielăriei, sectorul îmbrăcămintei și al încălțămintei, sectorul produselor farmaceutice, sectorul dispozitivelor medicale și altele.

În ceea ce privește exporturile de produse agricole din UE, acordul:

- elimină taxele vamale pentru multe brânzeturi, precum Gouda și Cheddar (care sunt în prezent de 29,8 %), precum și pentru exporturile de vin (în prezent de 15 %, în medie);

- va permite UE să își sporească în mod substanțial exporturile de carne de vită către Japonia, în timp ce pentru carnea de porc vor exista schimburi comerciale scutite de taxe vamale la exportul de carne prelucrată, precum și schimburi comerciale scutite aproape complet de taxe vamale pentru carnea proaspătă;

- asigură protejarea în Japonia a peste 200 de produse agricole europene de înaltă calitate (așa-numitele indicații geografice).

De asemenea, acordul:

- deschide piețele de servicii, în special serviciile financiare, comerțul electronic, telecomunicațiile și transporturile;

- garantează întreprinderilor din UE accesul la marile piețe de achiziții publice din 48 de orașe mari din Japonia și elimină obstacolele din calea achizițiilor publice în sectorul feroviar, important din punct de vedere economic, la nivel național;

- protejează sectoarele economice sensibile ale UE, de exemplu cel al construcțiilor de automobile, prin prevederea unor perioade de tranziție înainte de deschiderea piețelor.

În plus, acordul va consolida poziția de lider a Europei în ceea ce privește modelarea globalizării și a normelor privind comerțul mondial în funcție de valorile noastre fundamentale și va proteja interesele și sensibilitățile UE. Datorită acestui fapt, el contribuie la soluționarea unora dintre provocările identificate în documentul de reflecție privind valorificarea oportunităților legate de globalizare, prezentat de Comisie în cadrul procesului aferent Cărții Albe.

Etapele următoare

Acordul de principiu de astăzi tratează majoritatea aspectelor din Acordul de parteneriat economic. Unele capitole cuprind detalii tehnice care trebuie încă soluționate și, de asemenea, există capitole care rămân în afara sferei de aplicare a acordului de principiu, de exemplu cel privind protecția investițiilor. UE a propus sistemul său jurisdicțional reformat în materie de investiții și va purta discuții cu toți partenerii săi, inclusiv cu Japonia, pentru a avansa în direcția înființării unei instanțe multilaterale dedicate investițiilor. Printre domeniile care necesită lucrări suplimentare se numără cooperarea în materie de reglementare și capitolele generale și instituționale.

Pe baza acordului de principiu la care s-a ajuns astăzi, negociatorii ambelor părți își vor continua lucrările pentru soluționarea tuturor problemelor de ordin tehnic rămase și pentru finalizarea textului definitiv al acordului până la sfârșitul anului. Comisia va proceda apoi la verificarea din punct de vedere juridic și la traducerea acordului în toate limbile oficiale ale UE, după care îl va prezenta spre aprobare statelor membre ale UE și Parlamentului European.

Pentru informații suplimentare

Declarația comună din cadrul celui de al 24-lea Summit UE-Japonia

Memo: elementele-cheie ale Acordului de parteneriat economic UE-Japonia

Declarația comună privind protecția datelor

Pagină dedicată cu materiale foto și video din cadrul summitului și al negocierilor (pentru descărcare)

Fișe informative tematice și grafice informativecu privire la Acordul de parteneriat economic UE-Japonia

Relatări ale exportatorilor: exportatori europeni pe piața japoneză

Capitolele convenite și documentele de negociere

Acordul de principiu - raport transmis către statele membre

Articol postat pe blog de comisarul Malmström: Acordul cu Japonia

Transparența în cadrul negocierilor: reuniuni și documente

Mai multe informații cu privire la Acordul de parteneriat economic UE-Japonia

Mai multe informații cu privire la relațiile comerciale dintre UE și Japonia

IP/17/1902

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar