Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Poročilo: Protekcionizem na pohodu, vendar EU uspešno odpravlja ovire

Bruselj, 26. junija 2017

372 trgovinskih ovir po vsem svetu, 10-odstotni porast v letu 2016

Evropski izvozniki so poročali o 10-odstotnem povečanju števila trgovinskih ovir, na katere so naleteli samo v letu 2016. Ob koncu lanskega leta je obstajalo 372 takšnih ovir v več kot 50 namembnih krajih trgovine po vsem svetu. 36 omejitev, ki so nastale v letu 2016, lahko vpliva na izvoz EU, vrednost katerega trenutno znaša približno 27 milijard evrov.

Kot je zapisano v poročilu o trgovinskih ovirah in ovirah za naložbe, ki ga je danes objavila Evropska komisija, je zaradi učinkovite strategije dostopa do trga Komisiji lani uspelo odpraviti kar 20 različnih omejitev, ki so ovirale evropski izvoz.

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström je poročilo pospremila z besedami: „Porasta protekcionizma ni moč spregledati. Ta praksa pesti evropska podjetja in njihove delavce. Zaskrbljujoče je, da največ trgovinskih ovir ohranjajo države skupine G20. Na bližnjem vrhu skupine G20 v Hamburgu bo EU voditelje pozvala, naj besede podprejo z dejanji in rečejo ne protekcionizmu. Evropa ne bo stala križem rok in bo po potrebi uporabila orodja, ki so na voljo, če države ne spoštujejo pravil.“

Poročila o trgovinskih ovirah in ovirah za naložbe so objavljena vsako leto od začetka gospodarske krize leta 2008. Letošnje poročilo v celoti temelji na konkretnih pritožbah, ki jih je Komisija prejela od evropskih podjetij. Te zadevajo širok spekter proizvodov in vključujejo vrsto različnih sektorjev, od živilskopredelovalne industrije do ladjedelništva. 

Med državami z največjim številom uvoznih ovir prednjačijo članice skupine G20. Na vrhu seznama so Rusija, Brazilija, Kitajska in Indija. Večina novih protekcionističnih ukrepov, sporočenih v letu 2016, se je pojavila tudi v Rusiji in Indiji, sledile pa so jima Švica, Kitajska, Alžirija in Egipt. 

Komisija odločno brani evropska podjetja pred naraščajočimi protekcionističnimi težnjami. Njena prizadevanja so v letu 2016 prinesla otipljive rezultate. Komisija je v 20 različnih primerih uspešno ponovno vzpostavila normalne pogoje trgovanja, kar je vplivalo na izvoz EU v vrednosti 4,2 milijarde evrov. Južna Koreja, Kitajska, Izrael in Ukrajina so na vrhu seznama držav, v katerih je bila EU uspešna pri odpravljanju ovir.

Od zadnjih ukrepov EU so imeli največ koristi industrija hrane in pijač, avtomobilska industrija in sektor kozmetičnih izdelkov. Na primer, po posredovanju EU je Kitajska začasno opustila zahteve za označevanje, ki bi sicer vplivale na izvoz kozmetičnih izdelkov iz EU v vrednosti 680 milijonov evrov, Koreja je pristala na to, da bo uskladila pravila glede velikosti avtomobilskih sedežev z mednarodnimi pravili, Izrael pa je podjetjem iz celotne EU omogočil, da zaprosijo za dovoljenje za promet in izvažajo farmacevtske izdelke.

Vse to je bilo mogoče zaradi učinkovitega sodelovanja med Komisijo, državami članicami EU in predstavniki evropskih podjetij v okviru strategije dostopa do trga EU in boljših odnosov s trgovinskimi partnerji v okviru nedavnih trgovinskih sporazumov EU.

Strategija dostopa do trga je ključni del prizadevanj EU za ustvarjanje najboljših možnih pogojev za izvoz evropskih podjetij po vsem svetu in za zagotovitev učinkovitega uveljavljanja pravil mednarodne trgovine. 

Ukrepi, ki jih navaja poročilo, ne vključujejo ukrepov trgovinske zaščite. Protidampinške ali protisubvencijske dajatve, ki se naložijo v skladu z zahtevami Svetovne trgovinske organizacije, so orodja, katerih namen je ponovna vzpostavitev poštenih pogojev trgovanja. Uporabljajo jih EU in številni njeni partnerji, da bi zagotovili enake konkurenčne pogoje.

Več informacij

Poročilo Komisije o trgovinskih ovirah in ovirah za naložbe

Govor komisarke Malmström na tiskovni konferenci 

Strategija dostopa do trga

Zgodbe o uspehu 2016

Register pritožb o trgovinskih ovirah

Informativni pregled

IP/17/1765

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar