Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Raport: Protecționismul este în creștere, dar UE înregistrează succese în eliminarea barierelor

Bruxelles, 26 iunie 2017

La nivel mondial există 372 de bariere comerciale, înregistrându-se o creștere de 10 % în 2016

Exportatorii europeni au raportat o creștere de 10 % a numărului de bariere comerciale cu care s-au confruntat în 2016. La sfârșitul anului trecut erau mai mult de 372 de astfel de bariere în peste 50 de destinații comerciale la nivel mondial. Cele 36 de obstacole create în 2016 ar putea afecta exporturile UE, a căror valoare se ridică, în prezent, la aproximativ 27 de miliarde EUR.

În conformitate cu Raportul privind barierele în calea comerțului și a investițiilor dat publicității astăzi de Comisia Europeană, anul trecut aceasta a reușit, datorită strategiei sale eficace privind accesul la piață, să elimine 20 de obstacole diferite în calea exporturilor europene.

Cu privire la acest raport, comisarul UE pentru comerț, dna Cecilia Malmström a declarat: „Putem vedea cu claritate faptul că flagelul protecționismului este în creștere. Protecționismul are un impact negativ asupra întreprinderilor europene, dar și asupra lucrătorilor acestora. Este îngrijorător faptul că statele care fac parte din G20 mențin cel mai mare număr de bariere comerciale. La viitorul summit G20 din Hamburg, UE îi va îndemna pe lideri să treacă la fapte și să se opună protecționismului. Europa nu va asista impasibilă la acest fenomen și nu va ezita să utilizeze instrumentele de care dispune atunci când constată că sunt țări care nu respectă regulile.”

Rapoartele privind barierele în calea comerțului și a investițiilor sunt publicate anual încă de la începutul crizei economice din 2008. Ediția din acest an se bazează în totalitate pe plângerile concrete primite de Comisie din partea întreprinderilor europene. Aceste plângeri se referă la o gamă amplă de produse care acoperă toate domeniile, de la industria agroalimentară la sectorul construcțiilor navale. 

Statele care fac parte din G20 figurează în prima linie a țărilor care au creat cel mai mare număr de obstacole în calea importurilor. În fruntea listei sunt Rusia, Brazilia, China și India. Majoritatea noilor măsuri protecționiste raportate în 2016 au apărut, de asemenea, în Rusia și India, urmate de Elveția, China, Algeria și Egipt. 

Comisia apără cu fermitate întreprinderile europene împotriva tendințelor protecționiste crescânde. Eforturile Comisiei au dat rezultate concrete în 2016. Comisia a reușit reinstituirea condițiilor comerciale normale în 20 de cazuri diverse care au afectat exporturile UE, în valoare de 4,2 miliarde EUR. Coreea de Sud, China, Israel și Ucraina se află în fruntea listei țărilor în care UE a reușit să elimine barierele.

Sectorul produselor alimentare și al băuturilor, sectorul autovehiculelor și al produselor cosmetice au beneficiat cel mai mult de pe urma acțiunilor recente ale UE. Printre exemplele pe care le menționăm se află China care, după o intervenție a UE, a suspendat cerințele privind etichetarea care, în caz contrar, ar afecta exporturile de produse cosmetice din UE, în valoare de 680 de milioane EUR; Coreea a fost de acord să alinieze dimensiunea locurilor din automobile cu normele internaționale, în timp ce Israel a permis întreprinderilor din UE să solicite eliberarea autorizației de introducere pe piață și să își exporte produsele farmaceutice.

Toate acestea au fost posibile datorită cooperării eficace dintre Comisie, statele membre ale UE și reprezentanții întreprinderilor europene, pe baza Strategiei UE de acces pe piețe și a relațiilor îmbunătățite cu partenerii comerciali în cadrul acordurilor comerciale recente ale UE.

Strategia UE de acces pe piețe reprezintă o parte esențială a eforturilor UE de a crea cele mai bune condiții posibile pentru ca întreprinderile europene să realizeze exporturi la nivel mondial și de a asigura o punere în aplicare eficace a normelor comerciale internaționale. 

Măsurile cuprinse în raport nu vizează măsurile de protecție comercială. Taxele antidumping sau taxele antisubvenție, impuse în conformitate cu cerințele OMC, reprezintă instrumente care au rolul de a reinstitui practicile comerciale echitabile. Aceste măsuri sunt puse în aplicare de UE și de mulți dintre partenerii săi în scopul de a se asigura condiții de concurență echitabile.

Pentru informații suplimentare

Raportul Comisiei privind barierele în calea comerțului și a investițiilor

Alocuțiunea dnei comisar Cecilia Malmström la conferința de presă  

Strategia de acces pe piețe

Acțiuni de succes în 2016

Registrul de plângeri privind barierele în calea comerțului

Fișă informativă

IP/17/1765

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar