Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Jelentés: Növekvő protekcionizmus, az Unió sikerrel hárítja el az akadályokat

Brüsszel, 2017. június 26.

372 kereskedelmi akadály a világ különböző országaiban, 10%-os növekedés 2016-ban

Az európai exportőrök bejelentései szerint 2016-ban 10%-kal nőtt az újonnan bevezetett kereskedelmi akadályok száma. Tavaly év végén világszerte 372 kereskedelmi akadály állt fenn több mint 50 rendeltetési országban. A 2016-ban bevezetett 36 kereskedelmi akadály jelenleg mintegy 27 milliárd EUR-t kitevő uniós exportra lehet hatással.

A kereskedelem és a befektetések útjában álló akadályokról szóló, ma közzétett bizottsági jelentés szerint az Európai Bizottság – hatékony piacra jutási stratégiájának köszönhetően – tavaly összesen 20 különféle akadályt mozdított el az európai export útjából.

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos a következőket fűzte a jelentéshez: „Egyértelmű jeleit látjuk a növekvő protekcionizmusnak, amely hatással van az európai cégekre és munkavállalóikra. Aggasztó jelenség, hogy a G20-ak tartják fenn a legtöbb kereskedelmi akadályt. Ezért a G20-ak soron következő, hamburgi csúcstalálkozóján az Unió arra fogja buzdítani a vezetőket, hogy szavaikat tettekkel is bizonyítsák, és szálljanak szembe a protekcionizmussal. Európa nem fog tétlenül állni, és nem lesz rest a rendelkezésre álló eszközökhöz folyamodni, ha bizonyos országok nem tartják be a szabályokat.”

A kereskedelem és a befektetések útjában álló akadályokról szóló jelentéseket évente adják ki a 2008-as gazdasági válság kezdete óta. Az idei kiadás teljes mértékben azokra a konkrét panaszokra épül, amelyeket az európai vállalatok nyújtottak be a Bizottságnak. A panaszok termékek széles körét ölelik fel kezdve az agrár-élelmiszeripartól egészen a hajóépítés területéig. 

A G20-ak kiemelt helyen szerepelnek azon országok között, amelyek a legtöbb akadályt gördítették az import elé: Oroszország, Brazília, Kína és India áll a lista élén. A 2016-ban jelentett új protekcionista intézkedések legtöbbje ugyancsak Oroszországban és Indiában született. Ezeket az országokat Svájc, Kína, Algéria és Egyiptom követi a sorban. 

A Bizottság erős védelmet nyújt az európai vállalkozásoknak a növekvő protekcionista tendenciákkal szemben. Erőfeszítéseit 2016-ban kézzelfogható eredmények követték. A Bizottságnak 20 különféle, összesen 4,2 milliárd EUR értékű uniós exportot érintő ügy esetében sikerült visszaállítania a rendes kereskedelmi feltételeket. Az akadályok felszámolása terén az Unió Dél-Korea, Kína, Izrael és Ukrajna esetében bizonyult a legsikeresebbnek.

Az uniós élelmiszer- és italágazat, gépjárműipar és kozmetikai ágazat látta a legnagyobb hasznát a legutóbbi uniós fellépésnek. Példaként említve: az Unió beavatkozását követően Kína felfüggesztette azokat a címkézési követelményeket, amelyek máskülönben 680 millió EUR értékű uniós kozmetikai exportot érintenének; Korea beleegyezett abba, hogy az autóülések méretére vonatkozó szabályait összehangolja a nemzetközi szabályokkal, Izrael pedig az Unió egészére nézve lehetővé tette, hogy a vállalkozások forgalombahozatali engedélyt kérjenek és exportálják gyógyszeripari termékeiket.

Minderre a Bizottság, az uniós tagállamok és az európai vállalkozások képviselői közötti, az uniós piacra jutási stratégián keresztül megvalósuló hatékony együttműködésnek, valamit a legutóbbi uniós kereskedelmi megállapodások révén javuló kereskedelmi kapcsolatoknak köszönhetően kerülhetett sor.

A piacra jutási stratégia döntő szerepet játszik az Unió arra irányuló törekvéseiben, hogy a lehető legjobb feltételeket teremtse meg az európai cégek számára ahhoz, hogy a világ minden részére exportálni tudjanak, és biztosítsa a nemzetközi kereskedelmi szabályok hatékony érvényesítését. 

A jelentésben tárgyalt intézkedések nem tartalmazzák a piacvédelmi intézkedéseket. A WTO követelményeivel összhangban kivetett dömpingellenes vagy szubvencióellenes vámok a tisztességes kereskedelmi feltételek visszaállítását szolgáló eszközök, azokat az egyenlő versenyfeltételek biztosítása érdekében az Unió és számos kereskedelmi partnere is alkalmazza.

További információk

A kereskedelem és a befektetések útjában álló akadályokról szóló bizottsági jelentés

Cecilia Malmström biztos beszéde a sajtótájékoztatón 

Piacra jutási stratégia

2016 sikertörténetei

A kereskedelmi akadályokra vonatkozó panaszok nyilvántartása

Tájékoztató

IP/17/1765

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar