Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Comisia lansează o consultare publică privind consolidarea pe viitor a Corpului european de solidaritate

Bruxelles, 6 februarie 2017

O consultare publică lansată astăzi de Comisia Europeană invită tinerii, cadrele didactice, lucrătorii de tineret, organizațiile, angajatorii și alte părți interesate să își exprime opinia cu privire la prioritățile și consolidarea Corpului european de solidaritate, recent înființat.

După cum s-a anunțat în decembrie 2016, când a fost lansată inițiativa, Comisia va pregăti în prima jumătate a lui 2017 o propunere legislativă pentru a-i conferi Corpului european de solidaritate o bază juridică. Rezultatele consultării vor contribui la consolidarea pe viitor a Corpului european de solidaritate și vor fi luate în considerare de Comisie în contextul pregătirii propunerii legislative.

Comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, a declarat: „Mă bucur să constat că înființarea Corpului european de solidaritate avansează conform planificării.Cu atât de multe persoane deja înregistrate, putem concluziona că tinerii europeni sunt încântați de această nouă oportunitate de a-și spori capacitatea de inserție profesională, făcând totodată dovada spiritului lor de solidaritate și aștept cu interes să aflu punctele lor de vedere, precum și opiniile tuturor celorlalte părți implicate.”

Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a spus, la rândul său: „Lansarea inițiativei privind Corpul european de solidaritate a fost un succes și apreciez interesul deosebit manifestat de un număr atât de mare de tineri care sunt gata să își dedice o parte din timpul și eforturile lor pentru a-i ajuta pe alții. Acum este nevoie să pregătim cu atenție etapele următoare. Sugestiile din partea tinerilor și a organizațiilor care pun în practică valorile și aspirațiile inițiativei sunt cruciale pentru a asigura reușita acesteia.”

Consultarea publică se va desfășura pe o perioadă de opt săptămâni. Ea se bazează pe o consultare anterioară cu părțile interesate, care a avut loc la sfârșitul anului 2016, în perspectiva lansării în decembrie a Corpului european de solidaritate. Tinerii și organizațiile care participă la consultarea publică vor putea să evalueze diferitele obiective ale inițiativei, să arate ce îi motivează să se implice, să își transmită nevoile în materie de informare și orientări și să facă schimb de bune practici. Ulterior, vor avea loc și consultări specifice cu principalele părți interesate implicate în activitățile pentru tineret în UE.

Context

La data de 7 decembrie 2016, Comisia a lansat Corpul european de solidaritate. Acesta le permite tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani să ia parte la o serie de activități pentru a-și manifesta solidaritatea față de oameni aflați în situații dificile din întreaga UE. Tinerii participanți vor putea astfel nu doar să dobândească experiență inestimabilă și competențe importante la început de carieră, ci și să promoveze și să consolideze valoarea solidarității, unul din principiile fundamentale ale Uniunii Europene.

În comunicarea sa privind Corpul european de solidaritate, Comisia a adoptat o abordare progresivă, pornind, în faza inițială, de la programele și instrumentele existente. În acest timp, Comisia va elabora propunerea privind un instrument legislativ de sine stătător, care va fi adoptată în prima jumătate a anului 2017.

De la momentul lansării, peste 21 000 de tineri au aderat deja la Corpul european de solidaritate. Se preconizează că organizațiile participante vor putea să înceapă selecția de candidați eligibili la începutul lunii martie, primele activități urmând să demareze în primăvară. Obiectivul este ca 100 000 de tineri să se alăture Corpului european de solidaritate până la sfârșitul anului 2020. 

Informații suplimentare

Consultare publică privind Corpul european de solidaritate

Pagina de înscriere în Corpul european de solidaritate

Pagina de Facebook a Corpului european de solidaritate

Comunicat de presă: Investind în tinerii Europei: Comisia lansează Corpul european de solidaritate

Notă de informare: Întrebări și răspunsuri referitoare la Corpul european de solidaritate

Urmăriți activitatea comisarului Thyssen pe Facebook și Twitter

Urmăriți activitatea comisarului Navracsics pe Facebook și Twitter

#EUSolidarityCorps

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IP/17/164

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar