Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A Bizottság nyilvános konzultációt indít az Európai Szolidaritási Testület továbbfejlesztéséről

Brüsszel, 2017. február 6.

A mai napon az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indít, mert képet szeretne kapni arról, hogyan vélekednek a fiatalok, a tanárok, az ifjúságsegítők, a kezdeményezés iránt érdeklődő szervezetek, a munkavállalók és más érdekeltek a nemrég életre hívott Európai Szolidaritási Testület elsődleges feladatairól és a testület tervezett megerősítéséről.

Amint azt múlt decemberben – a kezdeményezés útnak indításakor – bejelentette, a Bizottság egy, az Európai Szolidaritási Testület működését megalapozó jogalkotási javaslaton dolgozik, melyet 2017 első felében tervez benyújtani. A ma bejelentett konzultáció eredményét a Bizottság fel fogja használni az Európai Szolidaritási Testület jövőbeli szerepét és működését megalapozó jogszabályjavaslat kidolgozásához.

Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, a munkavállalói készségekért és a mobilitásért felelős biztos így nyilatkozott a témában: „Nagy örömömre szolgál, hogy az Európai Szolidaritási Testület kialakítása a terveknek megfelelően, jó ütemben halad.Nagyon sok fiatal jelezte már részvételi szándékát, ami arra enged következtetni, hogy az európai fiatalok kapva kapnak az alkalmon, hogy munkatapasztalatot szerezzenek, javítva ezzel elhelyezkedési esélyeiket, s egyúttal tanúbizonyságot tegyenek társadalmi felelősségérzetükről. Kíváncsian várom a fiatalok és minden más érdekelt fél véleményét a kezdeményezésről.”

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságpolitikáért és a sportért felelős biztos hozzátette: „Az Európai Szolidaritási Testület sikeres kezdést tudhat maga mögött. Nagyra értékelem, hogy oly sok fiatal tanúsít élénk érdeklődést a kezdeményezés iránt, és kész arra, hogy időt és energiát áldozzon mások megsegítésére. Fontos, hogy a következő lépéseket körültekintően készítsük elő. Ahhoz, hogy jó döntéseket hozzunk a testület jövőjéről, feltétlenül figyelembe kell vennünk a kezdeményezésben részt vevő fiatalok és szervezetek véleményét, hiszen ők azok, akik a gyakorlatban érvényre juttatják a testület értékeit, és megvalósítják törekvéseit.”

A nyilvános konzultáció 8 hétig tart, és egy korábbi konzultációra épül, melyet a Bizottság az Európai Szolidaritási Testület működésének előkészítése céljából 2016 végén, a decemberi rajt előtt tartott az érdekelt felek körében. A most induló nyilvános konzultáció keretében a fiatalok és a szervezetek véleményt mondhatnak a kezdeményezés céljairól, ismertethetik, mi készteti őket a kezdeményezésben való részvételre, elmondhatják, milyen további tájékoztatásra és iránymutatásra van szükségük, valamint beszámolhatnak az általuk alkalmazott, gyakorlatban bevált módszerekről. Ezt a nyilvános konzultációt további célzott konzultációk fogják kiegészíteni, melyeket azoknak az érdekelteknek a körében fogunk meghirdetni, akik kiemelten fontos szerepet játszanak az EU-ban az ifjúsági munka terén.

Háttér-információk

A Bizottság 2016. december 7-én indította útjára az Európai Szolidaritási Testület elnevezésű kezdeményezést, melynek keretében 18 és 30 év közötti fiatalok EU-szerte különböző szolidaritási projektekben vehetnek részt, hozzájárulva ezzel a társadalmi kihívások kezeléséhez. Ezzel nemcsak felbecsülhetetlen értékű tapasztalatokra és fontos készségekre tehetnek szert szakmai pályafutásuk elején, hanem lehetőségük nyílik arra is, hogy elősegítsék a szolidaritás – e fontos uniós alapérték – térnyerését.

Az Európai Szolidaritási Testületről szóló közleményében a Bizottság ismertette, hogy a fokozatosság elvével összhangban eleinte a meglévő programokra és eszközökre fog építeni, és ezzel egyidejűleg új, önálló jogi eszközre vonatkozó javaslatot készít elő, melyet előreláthatóan 2017 első felében fog beterjeszteni.

A kezdeményezés életbe lépése óta már 21 ezernél is több fiatal csatlakozott az Európai Szolidaritási Testülethez. A részt vevő szervezetek a tervek szerint március elején kezdhetnek majd megfelelő jelentkezőket keresni a projektjeikhez, és a vállalkozó szellemű fiatalok első csoportja már tavasszal megkezdheti a projektmunkát. A cél, hogy 2020 végéig 100 ezer fiatal csatlakozzon az európai Szolidaritási Testülethez. 

További információk

Nyilvános konzultáció az Európai Szolidaritási Testületről

Az Európai Szolidaritási Testület regisztrálásra szolgáló weboldala

Az Európai Szolidaritási Testület a Facebookon

Sajtóközlemény: Befektetés az európai ifjúságba: A Bizottság létrehozza az Európai Szolidaritási Testületet

Tájékoztató: Kérdések és válaszok az Európai Szolidaritási Testületről

Kövesse Marianne Thyssen biztos bejegyzéseit a Facebookon és a Twitteren

Kövesse Navracsics Tibor biztos bejegyzéseit a Facebookon és a Twitteren

#EUSolidarityCorps

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IP/17/164

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar