Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Europski fond za obranu: 5,5 milijardi EUR godišnje za povećanje obrambenih kapaciteta Europe

Bruxelles, 7. lipnja 2017.

.

Komisija danas pokreće Europski fond za obranu kako bi se državama članicama pomoglo da učinkovitije troše novac državnih obveznika, smanje udvostručenje rashoda i postignu bolju vrijednost za novac. Fond, čije je pokretanje u rujnu 2016. najavio predsjednik Juncker i koji je u prosincu 2016. podržalo Europsko vijeće, koordinirat će, dopuniti i povećati nacionalna ulaganja u istraživanja u području obrane, razvoj prototipova i nabavu obrambene opreme i tehnologije.

Potpredsjednik Komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen izjavio je: „Ljudi su diljem Europe zabrinuti za vlastitu sigurnost i sigurnost svoje djece. Dok surađujemo s NATO-om, moramo pokazati da samostalno možemo više i bolje. Danas pokazujemo da riječi provodimo u djela. Fond će djelovati kao katalizator za snažnu europsku obrambenu industriju koja će razvijati vrhunske i potpuno interoperabilne tehnologije i opremu. Države članice i dalje će imati ključnu ulogu, ali od svojega će novca imati više koristi i u konačnici povećati svoj utjecaj.”

Povjerenica Elżbieta Bieńkowska, zadužena za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike, dodala je: „Europa mora postati pružatelj sigurnosti. Fond će podupirati zajednička istraživanja u području obrane i zajednički razvoj obrambenih kapaciteta. On će stoga predstavljati prekretnicu u pogledu strateške autonomije EU-a i konkurentnosti europske obrambene industrije, kojoj pripadaju i mnogi MSP-ovi i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije koji su dio europskog opskrbnog lanca obrambene industrije.”

Europski fond za obranu sastoji se od dva segmenta:

  • Istraživanja: Ovaj segment Fonda već polučuje rezultate. Počevši 2017., EU će prvi put ponuditi bespovratna sredstva za zajednička istraživanja u području inovativnih tehnologija i proizvoda u području obrane koja će se u potpunosti i izravno financirati iz proračuna EU-a. Projekti koji ispunjavaju uvjete za financiranje sredstvima EU-a usredotočit će se na prioritetna područja o kojima će se države članice dogovoriti unaprijed i među kojima će, najvjerojatnije, biti elektronika, metamaterijali, kriptirani softver i robotika. Predviđen je sljedeći plan financiranja:
    • za 2017. dodijeljeno je 25 milijuna EUR, a do kraja 2019. osigurat će se ukupno 90 milijuna EUR. Danas je objavljen poziv za podnošenje prijedloga za projekte u području pomorskih sustava bez posade i u području opreme vojnika. Potpisivanje prvih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava predviđa se za kraj ove godine,
    • 500 milijuna EUR godišnje nakon 2020.Komisija će 2018. predložiti pokretanje posebnog programa EU-a za istraživanja u području obrane. Uz procijenjeni godišnji proračun od 500 milijuna EUR Europska unija postat će jedan od najvećih ulagača u istraživanja u području obrane,
  • Razvoj i nabava: Fond će poticati države članice na suradnju u području zajedničkog razvoja i nabave vojne opreme i tehnologije sufinanciranjem iz proračuna EU-a i pružanjem praktične potpore Komisije. Države članice, primjerice, mogu zajednički ulagati u tehnologiju bespilotnih letjelica ili kupovati helikoptere na veliko radi smanjenja troškova. Uvjete mogu ispunjavati samo zajednički projekti, a dio ukupnog proračuna bit će namijenjen projektima koji uključuju prekogranično sudjelovanje MSP-ova. U sklopu sufinanciranja, EU će osigurati:
    • ukupno 500 milijuna EUR za 2019. i 2020. za poseban program za razvoj obrambene industrije koji je predložen danas,
    • 1 milijardu EUR godišnje nakon 2020. Za razdoblje nakon 2020. pripremit će se opsežniji program, s procijenjenim godišnjim proračunom od 1 milijarde EUR, kojim će se potaknuti nacionalno financiranje uz očekivani peterostuki multiplikacijski učinak. Program bi, stoga, mogao dovesti do ulaganja u razvoj obrambenih kapaciteta u ukupnom iznosu od 5 milijardi EUR godišnje nakon 2020.

Ambiciozni Europski fond za obranu pridonijet će Europskoj uniji koja štiti i brani svoje građane, te će se tako dopuniti drugi segmenti: Plan provedbe Globalne strategije u pogledu sigurnosti i obrane, u kojem se određuje nova razina nastojanja za Uniju i utvrđuju mjere za njihovo ostvarenje, i provedba zajedničke izjave EU-a i NATO-a, koju su potpisali predsjednik Europskog vijeća, predsjednik Komisije i glavni tajnik NATO-a.

Uz potporu Europskog parlamenta i država članica Europski fond za obranu brzo može postati pokretač razvoja Europske sigurnosne i obrambene unije kakvu građani očekuju.

Planirajući za budućnost, Komisija, nakon što je objavila Bijelu knjigu o budućnosti Europe, danas objavljuje i dokument za razmatranje za pokretanje javne rasprave o tome kako bi se EU s 27 država članica mogao razvijati do 2025. u području obrane.

Kontekst

Predsjednik Europske komisije Juncker u svojim je političkim smjernicama iz lipnja 2014. jačanje sigurnosti europskih građana naveo kao prioritet. Predsjednik Juncker u svojem je govoru o stanju Unije 2016. najavio stvaranje Europskog fonda za obranu.

Postoje snažni gospodarski argumenti za tješnju suradnju među državama članicama EU-a kad je riječ o potrošnji na obranu. Procjenjuje se da se zbog nedovoljne suradnje država članica u području obrane i sigurnosti godišnje gubi 25 – 100 milijardi EUR 1. S 80 % javne nabave i više od 90 % istraživanja i tehnologije upravlja se na nacionalnoj razini 2. Udruživanjem javne nabave moglo bi se uštedjeti i do 30 % godišnjih rashoda povezanih s obranom 3.

Takav fragmentirani pristup obrambenim pitanjima vodi i do nepotrebnog udvostručavanja te utječe na sposobnost razmještaja obrambenih snaga. U EU-u postoji 178 različitih oružanih sustava, za razliku od SAD-a, gdje ih je 30. U EU-u postoji 17 različitih vrsta tenkova, a u SAD-u samo jedna 4. U slučaju nekih helikopterskih programa, u Europi postoji više tipova helikoptera nego vlada koje ih mogu kupiti.

Europska je komisija 30. studenoga 2016. predstavila Europski akcijski plan obrane, u kojem se navode načini kako se Europskim fondom za obranu i drugim mjerama može pomoći državama članicama da učinkovitije iskoriste sredstva za zajedničke obrambene sposobnosti, poboljšati sigurnost građana Europe i poticati stvaranje konkurentne i inovativne industrijske baze. Tijekom sastanaka Europskog vijeća u prosincu 2016. i ožujku 2017. inicijativu su pozdravili čelnici EU-a te je Komisiji dodijeljen mandat za predstavljanje današnjih prijedloga.

Dodatne informacije

Informativni članak o argumentima za veću suradnju EU-a u području sigurnosti i obrane

Informativni članak o Europskom fondu za obranu

Europski fond za obranu – česta pitanja

Pitanja i odgovori – Budućnost europske obrane

Komunikacija „Pokretanje Europskog fonda za obranu”

Prijedlog uredbe

Poziv na podnošenje prijedloga

 

Ovaj dokument izmijenjen je 9. lipnja radi pojašnjenja izvora informacija.

 

1 EPRS, Europski parlament, 2013.

Europska obrambena agencija, 2014.

3Sigurnosno izvješće iz Münchena (Munich Security Report), 2017.

4Sigurnosno izvješće iz Münchena (Munich Security Report), 2017.

IP/17/1508

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar