Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Na Kitajskem naj bi se zaščitilo 100 evropskih geografskih označb

Bruselj, 2. junija 2017

Na Kitajskem naj bi se zaščitilo 100 evropskih geografskih označb

Evropska unija in Kitajska sta se danes dogovorili o uradni objavi seznama sto evropskih in sto kitajskih geografskih označb. Te označbe naj bi se nato preučile in zaščitile na podlagi dvostranskega sporazuma, ki naj bi bil sklenjen še letos.

Z objavo seznama se začenja postopek, katerega cilj je zaščititi proizvode s seznama pred ponarejanjem in nezakonitim prilaščanjem, prinesel pa naj bi obojestranske trgovinske koristi ter med evropskimi in kitajskimi potrošniki povečal ozaveščenost o visokokakovostnih proizvodih in povpraševanje po njih.

Na evropskem seznamu proizvodov, ki naj bi se zaščitili na Kitajskem, so na primer Bayerisches Bier, Feta, Queso Manchego, Champagne, Gorgonzola in Polska Wódka, med kitajskimi proizvodi, ki se potegujejo za status geografske označbe v EU, pa so Yantai Ping Guo (jabolko Yantai), Hengxian Mo Li Hua Cha (jasminov čaj Hengxian), Panjin Da Mi (riž Panjin) in Baise Mang Guo (mango Baise). Objava seznamov, ki je del standardnega postopka, pomeni začetek obdobja, v katerem lahko zainteresirane strani podajo svoje pripombe.

Kitajski trg agroživilskih proizvodov je eden največjih na svetu. K njegovi nenehni rasti prispeva rastoči srednji razred, ki rad posega po evropskih živilih in pijačah, pogosto zaradi potovanj v tujino. Kitajska ima poleg tega bogato lastno tradicijo geografskih označb, ki jih evropski potrošniki v veliki večini še ne poznajo, a naj bi zdaj s sporazumom postale širše dostopne.

Evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan je danes povedal: „Naši proizvodi z geografsko označbo EU so resnična zgodba o uspehu, saj njihova prodaja na svetovni ravni raste. Potrošniki po vsem svetu zaupajo našemu klasifikacijskemu sistemu geografskih označb. Zaupajo torej poreklu in kakovosti teh proizvodov ter so zanje pripravljeni plačati več, kar kmetom prinaša višje premije. Tesno sodelovanje z našimi svetovnimi trgovinskimi partnericami, kot je Kitajska, prinaša koristi za vse, tako za naše kmete in kmetijsko dejavnost kot za močnejše trgovinske povezave med podobno usmerjenimi nosilci dejavnosti ter seveda za potrošnike na obeh straneh.“

EU in Kitajska sta na področju geografskih označb začeli sodelovati pred več kot desetimi leti. Rezultat tega začetnega sodelovanja je bila zaščita desetih geografskih označb na obeh straneh na podlagi zakonodaje EU in kitajske zakonodaje. Nato sta leta 2010 EU in Kitajska začeli pogajanja za dvostranski sporazum o sodelovanju v zvezi z geografskimi označbami in njihovi zaščiti. Prva faza tega postopka je objava dveh seznamov s po 100 proizvodi z vsake strani, ki jih bo druga stran po začetku veljave sporazuma zaščitila na svojem ozemlju.

Zainteresirane strani imajo zdaj na voljo dva meseca, da podajo svoje pripombe o proizvodih, ki sta jih na seznam uvrstili obe strani, in po potrebi izrazijo svoje pomisleke bodisi pri evropskih bodisi pri kitajskih organih.

Geografske označbe EU so z več kot 3 300 registriranimi imeni eden največjih uspehov evropskega kmetijstva. V EU je poleg tega zaščitenih tudi okoli 1 250 neevropskih imen, predvsem na podlagi dvostranskih sporazumov, kakršen je ta s Kitajsko. Trg geografskih označb EU je vreden približno 54,3 milijarde evrov ter skupaj predstavlja 15 % vsega izvoza živil in pijače EU.

 

Več informacij

Skupna izjava Komisije in vlade Ljudske republike Kitajske

Objavljeni seznam evropskih geografskih označb

Objavljeni seznam kitajskih geografskih označb

Politika kakovosti kmetijskih proizvodov EU

Geografske označbe EU-Kitajska – projekt „10 plus 10“

IP/17/1507

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar