Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

100 de indicații geografice europene urmează să fie protejate în China

Bruxelles, 2 iunie 2017

100 de indicații geografice europene urmează să fie protejate în China

UE și China au convenit astăzi cu privire la publicarea oficială a unei liste de 200 de indicații geografice din Europa și din China - 100 de fiecare parte - care vor fi avute în vedere pentru protecție în temeiul unui acord bilateral care urmează să fie încheiat în 2017.

Această publicare deschide procesul pentru protejarea produselor incluse în listă împotriva imitațiilor și a fraudelor și se preconizează că va duce la beneficii reciproce în domeniul comerțului și la sporirea gradului de informare a consumatorilor și a cererii de produse de înaltă calitate de ambele părți.

Lista produselor UE care urmează să fie protejate în China include produse precum Bayerisches Bier, Feta, Queso Manchego, Champagne, Gorgonzola și Polska Wódka, în timp ce printre produsele chinezești care doresc să obțină statutul de indicație geografică protejată în UE putem găsi, de exemplu, Yantai Ping Guo (măr Yantai), Hengxian Mo Li Hua Cha (ceai de iasomie Hengxian), Panjin Da Mi (orez Panjin) și Baise Mang Guo (Mango Baise). Publicarea acestor liste face parte din procedura standard și inițiază o perioadă în care părțile interesate își pot prezenta observațiile.

Piața produselor agroalimentare din China este una dintre cele mai mari din lume și crește în fiecare an, stimulată de o clasă de mijloc din ce în ce mai mare ai cărei membri apreciază produsele alimentare și băuturile europene, deseori în urma călătoriilor lor internaționale. De asemenea, China dispune de o tradiție bogată în ceea ce privește propriile indicații geografice, dintre care multe sunt încă în mare parte necunoscute consumatorilor europeni, dar care ar trebui acum să devină disponibile pe scară mai largă datorită acordului menționat.

Comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, a declarat astăzi: „Produsele UE care au statutul de indicație geografică protejată reprezintă o adevărată poveste de succes, cu vânzări în creștere la nivel mondial. Consumatorii din întreaga lume au încredere în sistemul nostru de clasificare a indicațiilor geografice – aceasta înseamnă că au încredere în originea și în calitatea produselor și sunt dispuși să plătească un preț mai mare pentru produse și, astfel, să asigure un profit mai mare pentru fermier. Strânsa colaborare cu partenerii noștri comerciali la nivel mondial, precum China, reprezintă un câștig: ea aduce beneficii fermierilor și întreprinderilor agricole, dezvoltă relații comerciale mai solide între operatorii care au aceeași viziune și, bineînțeles, generează beneficii pentru consumatorii din ambele părți la acord.”

Cooperarea UE-China în domeniul indicațiilor geografice a început cu peste 10 ani în urmă și a condus la protejarea a 10 denumiri de indicații geografice de ambele părți, în temeiul legislației UE și al legislației din China. Pe baza acestei cooperări inițiale, UE și China au demarat, în 2010, negocieri pentru un acord bilateral privind cooperarea în domeniul indicațiilor geografice și protejarea acestora. Primul pas în cadrul acestui proces îl constituie publicarea celor două liste cu 100 de produse ale fiecărei părți pe care cealaltă parte le va proteja pe teritoriul său odată ce acordul intră în vigoare.

Părțile interesate au acum la dispoziție două luni pentru a-și prezenta observațiile cu privire la produsele selectate de ambele părți și, dacă este necesar, pentru a ridica obiecții în fața autorităților din UE sau din China.

Indicațiile geografice reprezintă unul dintre marile succese ale agriculturii europene, fiind înregistrate peste 3 300 de denumiri din UE. Pe lângă acestea, aproximativ 1 250 de denumiri din afara UE sunt de asemenea protejate în UE, în mare parte datorită unor acorduri bilaterale precum acest acord cu China. Ca valoare, piața indicațiilor geografice din UE este de aproximativ 54,3 miliarde EUR, iar împreună ele reprezintă 15 % din totalul exporturilor UE de alimente și de băuturi.

Informații suplimentare

Declarația comună a Comisiei și a guvernului Republicii Populare Chineze

Lista publicată a indicațiilor geografice din Europa

Lista publicată a indicațiilor geografice din China

Politica privind calitatea produselor agricole din UE

Indicații geografice UE-China – proiectul „10 plus 10”

IP/17/1507

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar