Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

100 európai földrajzi árujelző kerülhet oltalom alá Kínában

Brüsszel, 2017. június 2.

100 európai földrajzi árujelző kerülhet oltalom alá Kínában

A mai napon az EU és Kína megállapodott arról, hogy hivatalosan közzéteszik azon 200 – 100 európai és 100 kínai – földrajzi árujelző jegyzékét, amelyek kölcsönös oltalom alá helyezéséről a felek 2017. folyamán kétoldalú megállapodást kívánnak kötni.

A jegyzék közzétételével meginduló folyamat célja biztosítani az érintett termékek védelmét az utánzatokkal és visszaélésekkel szemben, kölcsönös kereskedelmi előnyökhöz juttatva a feleket, és mindkét oldalon növelve a fogyasztók tudatosságát és a jobb minőségű termékek iránti keresletet.

Az oltalom alá helyezendő uniós termékek között olyanok kaptak helyet, mint a Bayerisches Bier, a Feta, a Queso Manchego, a Champagne, a Gorgonzola vagy a Polska Wódka árujelzők, míg az EU-ban oltalmat élvező földrajzi árujelzői státuszra jelölt kínai termékek között példaként megemlíthető a Yantai Ping Guo (Jentaji alma), a Hengxian Mo Li Hua Cha (Henghszieni jázmintea), a Panjin Da Mi (Pancsingi rizs) és a Baise Mang Guo (Pajszöi mangó). A jegyzék közzététele az ilyenkor szokványos eljárás első lépése, ezután következik az az időszak, amely során az érdekelt felek megtehetik észrevételeiket.

Az agrár-élelmiszeripari termékek kínai piaca egyike a világ legnagyobb piacainak, és évről évre tovább bővül, főként az egyre szélesebb középosztálynak köszönhetően, amely – gyakran külföldi utazásaiból kifolyólag – nagy érdeklődést mutat az európai élelmiszer- és italtermékek iránt. Az országban gazdag hagyománya van a saját földrajzi árujelzőknek, melyek jelentős része egyelőre igen kevéssé ismert az európai fogyasztók körében, de a megállapodásnak köszönhetően most szélesebb körű ismertségre tehetnek szert.

Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos mai nyilatkozatában kiemelte: „A földrajzi árujelzővel ellátott uniós termékek valódi sikertörténetet jelentenek, és világszerte egyre nő irántuk a kereslet. A fogyasztók mindenütt a világon megbíznak a földrajzi árujelzők uniós osztályozási rendszerében, mert tudják, hogy a termék eredete és minősége garantált, és így hajlandóak magasabb árat fizetni értük, ami növeli termelőink bevételét. A Kínához hasonló globális kereskedelmi partnerekkel való szoros együttműködés mindenki számára előnyös: jobb helyzetbe hozza termelőinket és mezőgazdasági vállalkozásainkat; szorosabb kereskedelmi kapcsolatokat épít ki a hasonlóan gondolkodó piaci szereplők között; és természetesen mindkét fél fogyasztói számára számos előnnyel jár."

Az EU és Kína együttműködése a földrajzi árujelzők kérdésében több mint 10 évvel ezelőtt kezdődött, s eddig mindkét részről 10-10 árujelző kapott oltalmat az uniós, illetve a kínai jog szerint. E kezdeti együttműködésre építve az EU és Kína 2010-ben tárgyalásokat kezdett egy, a földrajzi jelzések oltalmára – és az ezzel kapcsolatos együttműködésre – vonatkozó kétoldalú megállapodásról. E folyamat első lépése az azon 100-100 terméket tartalmazó két jegyzék közzététele, amelyek a megállapodás hatályba lépésétől fogva oltalmat élveznek majd a másik fél területén.

Az érdekelt feleknek mostantól két hónap áll rendelkezésükre, hogy a kiválasztott termékekkel kapcsolatban benyújtsák észrevételeiket, illetve adott esetben hangot adjanak aggályaiknak az uniós, illetve kínai hatóságoknál.

A földrajzi árujelzők rendszere az európai mezőgazdasági politika egyik legnagyobb sikertörténete, melynek keretében eddig több mint 3300 uniós elnevezés került bejegyzésre. Emellett további mintegy 1250 nem uniós elnevezés élvez oltalmat az EU-n belül, elsősorban a Kínával kötendőhöz hasonló kétoldalú megállapodásoknak köszönhetően. Az uniós földrajzi árujelzők volumenben mintegy 54,3 milliárd EUR-t képviselnek, és együttesen az uniós élelmiszer- és italexport 15%-át teszik ki.

További információk

A Bizottság és a Kínai Népköztársaság kormányának közös nyilatkozata

Az érintett európai földrajzi árujelzők közzétett jegyzéke

Az érintett kínai földrajzi árujelzők közzétett jegyzéke

Az uniós mezőgazdasági termékek minőségpolitikája

EU-Kína földrajzi árujelzők – a „10 + 10” projekt

IP/17/1507

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar