Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

100 europskih oznaka zemljopisnog podrijetla bit će zaštićeno u Kini

Bruxelles, 2. lipnja 2017.

100 europskih oznaka zemljopisnog podrijetla bit će zaštićeno u Kini

EU i Kina dogovorili su danas da će službeno objaviti popis dvjesto europskih i kineskih oznaka zemljopisnog podrijetla (po 100 na svakoj strani) koje će se uzeti u obzir za zaštitu na temelju bilateralnog sporazuma koji će se zaključiti u 2017.

Tom se objavom pokreće postupak zaštite navedenih proizvoda od imitacije i prisvajanja, a očekuje se da će rezultirati uzajamnim trgovinskim prednostima i povećanom svijesti potrošača te potražnjom za visokokvalitetnim proizvodima s obje strane.

Popis proizvoda EU-a koji će se zaštititi u Kini obuhvaća proizvode kao što su Bayerisches Bier, Feta, Queso Manchego, Champagne, Gorgonzola i Polska Wódka, a među kineskim proizvodima za koje se želi dobiti status oznake zemljopisnog podrijetla u EU-u možemo naći primjerice Yantai Ping Guo (jabuka Yantai), Hengxian Mo Li Hua Cha (čaj od jasmina Hengxian), Panjin Da Mi (riža Panjin) i Baise Mang Guo (mango Baise). Objava tih popisa dio je standardnog postupka i njome se otvara razdoblje za dostavljanje primjedbi zainteresiranih strana.

Kinesko tržište poljoprivredno-prehrambenih proizvoda jedno je od najvećih na svijetu, a svake godine postaje sve veće zbog rastuće srednje klase koja voli europsku hranu i pića, što je često posljedica njihovih međunarodnih putovanja. Ta zemlja ima i bogatu tradiciju vlastitih oznaka zemljopisnog podrijetla, od kojih su mnoge još uvijek uvelike nepoznate europskim potrošačima, ali bi sada trebale postati dostupnije zahvaljujući sporazumu.

Europski povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan danas je izjavio: Proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla EU-a prava su priča o uspjehu, a njihova prodaja raste u cijelom svijetu. Potrošači diljem svijeta imaju povjerenja u naš klasifikacijski sustav oznaka zemljopisnog podrijetla, što znači da imaju povjerenja u podrijetlo i kvalitetu proizvoda te su spremni platiti višu cijenu za te proizvode, a time i osigurati veću dobit za poljoprivrednika. Bliska suradnja s našim globalnim trgovinskim partnerima kao što je Kina pobjednička je strategija: ona koristi našim poljoprivrednicima i poljoprivrednim poduzećima, njome se osnažuju trgovinski odnosi između gospodarskih subjekata koji slično razmišljaju, a koristi, naravno, imaju potrošači s obje strane.

Suradnja EU-a i Kine u pogledu oznaka zemljopisnog podrijetla započela je prije više od 10 godina te je dovela do zaštite 10 naziva oznaka zemljopisnog podrijetla na obje strane u okviru zakonodavstva EU-a i Kine. Temeljeći se na toj početnoj suradnji, EU i Kina su 2010. započeli pregovore o bilateralnom sporazumu o suradnji u pogledu oznaka zemljopisnog podrijetla i njihovoj zaštiti. Prvi korak u tom procesu jest objava dvaju popisa sa 100 proizvoda svake strane koje će druga strana zaštititi na svojem teritoriju nakon stupanja na snagu sporazuma.

Zainteresirane strane sada imaju dva mjeseca da dostave primjedbe o proizvodima koje su odabrale obje strane te da, po potrebi, obavijeste tijela EU-a ili Kine u slučaju zabrinutosti.

Oznake zemljopisnog podrijetla jedan su od najvećih uspjeha poljoprivrede EU-a, s preko 3300 registriranih naziva. Unutar EU-a zaštićeno je i oko 1250 naziva koji nisu iz EU-a, uglavnom zahvaljujući bilateralnim sporazumima kao što je ovaj s Kinom. U pogledu vrijednosti, tržište za oznake zemljopisnog podrijetla EU-a iznosi oko 54,3 milijarde EUR, a zajedno čine 15 % ukupnog izvoza hrane i pića EU-a.

Dodatne informacije

Zajednička izjava Komisije i vlade Narodne Republike Kine

Popis objavljenih europskih oznaka zemljopisnog podrijetla

Popis objavljenih kineskih oznaka zemljopisnog podrijetla

Politika kvalitete poljoprivrednih proizvoda EU-a

Oznake zemljopisnog podrijetla EU-a i Kine – projekt „10 plus 10”

IP/17/1507

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar