Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio - Lehdistötiedote

100 eurooppalaista maantieteellistä merkintää saamassa suojan Kiinassa

Bryssel 2. kesäkuuta 2017

100 eurooppalaista maantieteellistä merkintää saamassa suojan Kiinassa

EU ja Kiina ovat tänään sopineet julkaisevansa virallisesti luettelon kahdesta sadasta eurooppalaisesta ja kiinalaisesta maantieteellisestä merkinnästä – 100 kummaltakin puolelta –, joita harkitaan suojattavaksi kahdenvälisellä sopimuksella, joka on määrä tehdä vuonna 2017.

Tämä julkaiseminen käynnistää menettelyn, jolla luetteloon merkittyjä tuotteita suojataan jäljittelyä ja väärinkäyttöä vastaan. Sen odotetaan tuottavan molemminpuolista hyötyä kaupalle ja lisäävän kuluttajien tietoisuutta ja korkealaatuisten tuotteiden kysyntää kummallakin puolella.

EU:n luetteloon Kiinassa suojattavista tuotteista kuuluu sellaisia tuotteita kuin Bayerisches Bier, Feta, Queso Manchego, Champagne, Gorgonzola ja Polska Wódka. Maantieteellistä suojaa EU:ssa tavoittelevia kiinalaisia tuotteita ovat esimerkiksi Yantai Ping Guo (Yantain omena), Hengxian Mo Li Hua Cha (Hengxianin jasmiinitee), Panjin Da Mi (Panjin-riisi) ja Baise Mang Guo (Baisen mango). Näiden luetteloiden julkaiseminen on osa vakiomenettelyä, ja se avaa ajanjakson, jonka aikana intressitahot voivat esittää asiasta huomautuksia.

Maatalous- ja elintarvikealan tuotteiden markkinat Kiinassa kuuluvat maailman suurimpiin ja kasvavat joka vuosi; tätä vauhdittaa kasvava keskiluokka, joka on päässyt eurooppalaisten elintarvikkeiden ja juomien makuun usein kansainvälisten matkojensa seurauksena. Maalla on myös oma rikas maantieteellisten merkintöjen perinteensä. Monet niistä ovat vielä suurelta osin eurooppalaisille kuluttajille tuntemattomia, mutta niiden pitäisi nyt tulla laajemmin saataville sopimuksen ansiosta.

EU:n maatalouskomissaari Phil Hogan totesi tänään, että "EU:n maantieteellisen merkinnän saaneet tuotteet ovat todellinen menestystarina, ja niiden myynti kasvaa maailmanlaajuisesti. Kuluttajat kaikkialla maailmassa luottavat meidän maantieteellisten merkintöjen luokittelujärjestelmäämme – tämä tarkoittaa, että he luottavat näiden tuotteiden alkuperään ja laatuun ja ovat valmiita maksamaan niistä korkeamman hinnan, jolloin myös tuottajat saavat niistä korkeamman palkkion. Tiivis yhteistyö globaalien kauppakumppaniemme kuten Kiinan kanssa on hyödyllistä: se hyödyttää viljelijöitämme ja maatalousalan yritystoimintaa, se auttaa vahvistamaan kauppasuhteita samanhenkisten toimijoiden kesken ja luonnollisesti se hyödyttää kuluttajia kummallakin puolella sopimusta.”

EU:n ja Kiinan maantieteellisiä merkintöjä koskeva yhteistyö alkoi yli 10 vuotta sitten ja johti 10 maantieteellisen merkinnän suojaan kummallakin puolella EU:n ja Kiinan lainsäädännön mukaisesti. Tämän alkuperäisen yhteistyön pohjalta EU ja Kiina alkoivat vuonna 2010 neuvotella kahdenvälisestä yhteistyösopimuksesta, joka koskee maantieteellisiä merkintöjä ja niiden suojaa. Ensimmäinen askel tässä prosessissa on julkaista kummaltakin puolelta luettelot, jotka sisältävät 100 tuotetta, joita toinen osapuoli suojaa omalla alueellaan sopimuksen tultua voimaan.

Intressitahoilla on nyt kaksi kuukautta aikaa esittää huomautuksia kummankin osapuolen valitsemista tuotteista ja tarvittaessa tuoda esiin mahdollisia huolenaiheitaan joko EU:n tai Kiinan viranomaisille.

Maantieteelliset merkinnät ovat yksi eurooppalaisen maatalouden suurista menestystarinoista; rekisteröityjä nimityksiä on EU:ssa yli 3 300. Lisäksi noin 1 250 muuta kuin EU:n nimitystä on myös suojattu EU:ssa, pääasiassa kahdenvälisten sopimusten kuten nyt Kiinan kanssa tehtävän sopimuksen ansiosta. EU:n maantieteellisten merkintöjen markkinat ovat arvoltaan noin 54,3 miljardia euroa, ja niiden osuus EU:n kaikesta elintarvike- ja juomaviennistä on 15 prosenttia.

Lisätietoja

Komission ja Kiinan kansantasavallan yhteinen lausuma

Julkaistu luettelo EU:n maantieteellisistä merkinnöistä

Julkaistu luettelo Kiinan maantieteellisistä merkinnöistä

EU:n maataloustuotteiden laatupolitiikka

EU:n ja Kiinan maantieteelliset merkinnät – ”10 plus 10” -hanke

IP/17/1507

Lisätietoa tiedotusvälineille:

Lisätietoa yleisölle: Europe Direct -palvelu, puh. 00 800 67 89 10 11 tai sähköposti


Side Bar