Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Új európai konszenzus a fejlesztési politikáról – Az EU és a tagállamok a szegénység felszámolását célzó közös stratégiát írnak alá

Brüsszel, 2017. június 7.

Az Európai Unió és a tagállamok ma írták alá az európai fejlesztéspolitika jövőjét felvázoló stratégiai tervet. Az „Új európai konszenzus a fejlesztési politikáról” új kollektív jövőképet és cselekvési tervet határoz meg a szegénység felszámolása és a fenntartható fejlődés megvalósítása céljából.

logo EClogo EPlogo maltese

A közös nyilatkozat formáját öltő, együttesen kialakított stratégiát az európai fejlesztési napok keretében ma írta alá Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, a Tanács és a tagállamok nevében Joseph Muscat, Málta miniszterelnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint Federica Mogherini főképviselő/alelnök.

A fejlesztési politikáról szóló új európai konszenzus az európai fejlesztési együttműködés átfogó közös keretét képezi. Teljes egészében alkalmazandó az Európai Unió valamennyi intézményére és valamennyi tagállamára, akik elkötelezték magukat a még szorosabb együttműködés mellett.

Az új konszenzus egyértelműen megerősíti, hogy a szegénység felszámolása marad továbbra is az európai fejlesztéspolitika első számú célkitűzése. Az Európai Unió a fenntartható fejlődés gazdasági, társadalmi és környezeti dimenzióinak integrálásával egy újabb lépést tesz előre. Egyidejűleg pedig hozzáigazítja az európai fejlesztést a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrendhez.

Európa vezetői az alábbi három kérdés mellett kötelezték el magukat:

  1. Elismerik a fellépés különböző elemei közötti szoros kapcsolatokat. Idetartozik a fejlesztés és a béke és biztonság, a humanitárius segítségnyújtás, a migráció, a környezet és az éghajlat, valamint olyan átfogó elemek, mint például: ifjúság; nemek közötti egyenlőség; mobilitás és migráció; fenntartható energia és éghajlatváltozás; befektetés és kereskedelem; jó kormányzás, demokrácia, jogállamiság és emberi jogok; innovatív szerepvállalás a fejlettebb gazdaságú fejlődő országokban; valamint a hazai erőforrások mozgósítása és felhasználása.
  2. A új konszenzus továbbá átfogó megközelítést alkalmaz a végrehajtási eszközökkel kapcsolatban, a hagyományos fejlesztési támogatások és egyéb erőforrások együttes alkalmazásával, továbbá erőteljes szakpolitikákat és a szakpolitikák szigorúbb koherenciájának megközelítését érvényesíti, emlékeztetve arra, hogy az EU fejlesztési együttműködését mindig Európa partnerországainak saját erőfeszítéseivel összefüggésben kell szemlélni. A konszenzus alapján az EU és a tagállamok a fejlesztésfinanszírozás innovatívabb formáit alkalmazhatják, építhetnek a magánberuházások tőkeáttételi hatásaira, valamint további hazai erőforrásokat mozgósíthatnak a fejlesztés érdekében.
  3. Az EU és a tagállamok az igényekhez jobban igazodó partnerségeket fognak kialakítani az érintettek szélesebb körével, többek közt a civil társadalommal is, valamint a partnerországokkal, a fejlesztés valamennyi szakaszában. Tovább javítják a helyszínen történő végrehajtást a jobb együttműködés révén, valamint egymás komparatív előnyeit figyelembe véve.

Háttér-információk

Európa a világ legnagyobb fejlesztésisegély-donorjaként globális szintű vezető szerepet tölt be a fejlesztés terén. A fejlesztési politikáról szóló új európai konszenzus az összes európai intézmény és az összes uniós tagállam közös megállapodásával jött létre, nyílt és átlátható módon, az NGO-kkal is konzultálva. A konszenzus testesíti meg az EU globális trendekre és kihívásokra adott válaszát, és hozzáigazítja az EU külső tevékenységét a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrendhez.

A 2030-ig tartó időszakra szóló menetrendet a nemzetközi közösség 2015 szeptemberében fogadta el. A menetrend központi elemeit a 17 fenntartható fejlesztési cél és az azokhoz kapcsolódó célkitűzések képezik, melyeket 2030-ig kell megvalósítani. A 2015-ben Addisz Abebában és Párizsban rendezett további nemzetközi csúcstalálkozókon és konferenciákon a nemzetközi közösség ambiciózus új keretet hozott létre, amelyen belül valamennyi ország együtt tud működni a közös kihívások kezelésében. A történelem során először a fenntartható fejlesztési célok általánosan alkalmazandók az összes országra, az EU pedig elkötelezett az iránt, hogy a végrehajtásuk éllovasa lesz.

2016. november 22-én az Európai Bizottság javaslatot nyújtott be az Európában és világszerte megvalósítandó fenntartható fejlődés stratégiai megközelítésére vonatkozó elképzeléseiről, mely javaslat az új konszenzusra irányuló bizottsági javaslatot is magában foglalta. Azóta az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság intézményközi megbeszélések intenzív sorozatát folytatta azzal a céllal, hogy kialakítsák a fejlesztéspolitikára vonatkozó új kollektív jövőképet, mely választ ad a 2030-ig tartó időszakra szóló menetrendre és más globális kihívásokra.

Európa világszinten vezető szerepet tölt be a fenntartható fejlődéssel és a 2030-ig tartó időszakra szóló menetrenddel kapcsolatban, külső és egyéb szakpolitikáin keresztül. A Bizottság 2016 novemberében elfogadta „A következő lépések Európa fenntartható jövőjéért – Európai fellépés a fenntarthatóságért” című közleményt is, mely bemutatja, hogy a Bizottság tíz szakpolitikai prioritása hogyan járul hozzá a 2030-ig tartó időszakra szóló menetrend végrehajtásához, és hogy az EU miként kívánja a jövőben megvalósítani a fenntartható fejlődést. A Bizottság úgy határozott, hogy sok érintettet bevonó platformot hoz létre, melynek a fenntartható fejlesztési célok végrehajtásának nyomon követésében és a kapcsolódó bevált gyakorlatok cseréjében lesz szerepe.

 

További információk:

Új európai konszenzus a fejlesztési politikáról

Közös nyilatkozat: a fejlesztési politikára vonatkozó új európai konszenzus elfogadásáról

Tájékoztató – Kérdések és válaszok: az új európai konszenzus a fejlesztési politikáról

A 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrend

 

 

 

 

IP/17/1503

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar