Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Piața unică digitală: negociatorii UE au ajuns la un acord cu privire la inițiativa WiFi4EU

Bruxelles, 29 mai 2017

Parlamentul European, Consiliul și Comisia au ajuns în seara aceasta la un acord politic cu privire la inițiativa WiFi4EU și la finanțarea sa. Această inițiativă are drept obiectiv instalarea unor puncte de acces Wi-Fi publice gratuite în comunitățile locale de pe întreg teritoriul UE: în piețele și piațetele publice, în parcuri, în spitale și în alte spații publice.

Potrivit declarației președintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker, inițiativa WiFi4EU va contribui la dezideratul de a dota „până în 2020 fiecare sat și oraș din Europa cu acces gratuit la internet wireless în jurul principalelor centre de interes public.”

Vicepreședintele responsabil cu piața unică digitală, Andrus Ansip, a salutat acordul obținut în seara aceasta și a declarat: „Scopul Strategiei privind piața unică digitală este de a construi o Europă pe deplin conectată, în care toată lumea are acces la rețele digitale de înaltă calitate. Inițiativa WiFi4EU va îmbunătăți conectivitatea în special în comunitățile în care accesul la internet este limitat. WiFi4EU reprezintă un prim pas salutar, dar rămân încă multe de făcut pentru a asigura conexiuni de mare viteză pe întreg teritoriul UE. Astfel, ar trebui îmbunătățită coordonarea la nivel european a spectrului și ar trebui stimulate investițiile în rețelele de mare capacitate de care Europa are nevoie.”

Acordul politic obținut include un angajament din partea celor trei instituții de a veghea la alocarea unei sume totale de 120 de milioane EUR pentru finanțarea echipamentelor necesare în scopul de a furniza servicii Wi-Fi publice gratuite în 6 000 până la 8 000 de localități din toate statele membre. Sursele de finanțare specifice vor fi precizate în cadrul dezbaterilor legislative în curs privind revizuirea actualului cadru financiar multianual. Autoritățile locale vor putea să introducă cereri de finanțare de îndată ce sistemul va deveni operațional.

În practică, autoritățile publice locale (municipalitățile sau grupurile de municipalități) care doresc să ofere servicii Wi-Fi în spații în care nu există încă o ofertă publică sau privată similară vor putea să solicite finanțare printr-o procedură simplă și nebirocratică. Finanțarea, acordată ca grant sub formă de cupoane valorice, va fi utilizată în vederea achiziționării și instalării de echipamente de ultimă generație, respectiv de puncte de acces locale fără fir, costurile de funcționare ale conexiunii propriu-zise urmând să fie acoperite de autoritatea publică în cauză.

Context
 
Anunțată de președintele Juncker în discursul său privind starea Uniunii din septembrie 2016, inițiativa WiFi4EU se înscrie în contextul unei revizuiri ambițioase a normelor UE din domeniul telecomunicațiilor, care include noi măsuri menite să răspundă nevoilor crescânde în materie de conectivitate ale europenilor și să stimuleze competitivitatea Europei.
 
Comisia a efectuat recent o evaluare a Strategiei sale privind piața unică digitală – una dintre prioritățile principale ale Comisiei Juncker – și a realizat un bilanț al progreselor înregistrate, lansând totodată un apel către colegiuitori să adopte rapid toate propunerile care le-au fost prezentate. UE a realizat rapid acorduri importante în domenii precum: eliminarea, de la 15 iunie 2017, a tarifelor de roaming pentru toți călătorii din UE, portabilitatea conținutului, care le va permite cetățenilor europeni, încă de la începutul anului 2018, să aibă acces, atunci când călătoresc, la filmele, muzica, jocurile video sau cărțile electronice la care sunt abonați la domiciliu sau eliberarea benzii de 700 MHz pentru dezvoltarea tehnologiei 5G și a unor noi servicii online. În ceea ce privește celelalte propuneri, în prezent se negociază forma lor finală în Parlamentul European și în Consiliu.
 
Pentru mai multe informații:
Mai multe detalii cu privire la inițiativa WiFi4EU
Fișa informativă privind WiFi4EU
 

IP/17/1470

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar