Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Corpul european de solidaritate: Comisia propune peste 340 de milioane EUR pentru a permite 100 000 de plasamente până în 2020

Bruxelles, 30 mai 2017

Astăzi, Comisia a creat o bază fermă pentru Corpul european de solidaritate, propunând un buget pentru următorii trei ani și un temei juridic specific.

Toate acestea vor ajuta la consolidarea inițiativei și la crearea de posibilități multiple pentru tineri. Corpul european de solidaritate oferă plasamente pentru voluntari, stagiari sau lucrători, iar de-acum le va oferi participanților și posibilitatea de a-și crea propriile proiecte de solidaritate sau de a-și oferi serviciile voluntare ca grup.

Într-o primă etapă, lansată în decembrie 2016, au fost mobilizate opt programe diferite pentru a oferi posibilități de voluntariat, stagii sau locuri de muncă prin Corpul european de solidaritate. S-au înscris deja peste 30 000 de tineri, iar primii participanți tocmai și-au început activitatea în locurile unde au fost plasați. Sub conducerea comisarilor Oettinger, Navracsics și Thyssen, Comisia propune astăzi dotarea Corpului european de solidaritate cu un singur temei juridic, cu un mecanism de finanțare propriu și cu un set mai amplu de activități de solidaritate. Toate acestea îi vor spori coerența, impactul și eficiența din punctul de vedere al costurilor. Comisia propune să se aloce Corpului european de solidaritate 341,5 milioane EUR în perioada 2018-2020, pentru a permite unui număr de 100 000 de tineri europeni să ia parte la activități până în 2020.

Președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Mai mult decât un simplu principiu, solidaritatea este o stare de spirit esențială, care stă la baza a ceea ce înseamnă Uniunea Europeană. Corpul de solidaritate personifică acest principiu. Sunt mândru de ceea ce reprezintă corpul și sunt recunoscător tuturor celor care se înscriu și organizațiilor care le oferă plasamente tinerilor noștri. Astăzi, dorim să oferim o formă juridică adecvată corpului și un buget care să-i susțină activitatea. Însă participanții de pe teren sunt cei care-i insuflă corpului - și solidarității europene - viață cu adevărat.

În următoarea etapă a Corpului european de solidaritate, sunt prevăzute următoarele tipuri de activități:

  • Plasamentele pentru solidaritate le vor permite tinerilor să desfășoare activități voluntare timp de până la 12 luni, plasamente pentru stagii de obicei pe perioade de 2-6 luni și plasamente pentru locuri de muncă, în conformitate cu legislația națională relevantă, pe perioade de 2-12 luni.
  • Echipele de voluntariat vor permite unor grupuri de 10-40 de tineri voluntari din diferite țări să producă un impact muncind împreună, pe perioade între 2 săptămâni și 2 luni.
  • Proiectele de solidaritate vor permite unor grupuri mici de cel puțin cinci participanți să elaboreze și să pună în practică proiecte focalizate pe solidaritate la nivel local și din proprie inițiativă, pentru perioade cuprinse între 2 și 12 luni.
  • Activitățile de colaborare în rețea vor contribui la atragerea de noi participanți către Corpul european de solidaritate, vor permite schimbul de bune practici, vor oferi sprijin după plasament și vor institui rețele de foști participanți.

Toate aceste acțiuni le vor oferi tinerilor din Europa noi posibilități de a se angaja în activități de solidaritate practică, ce vor răspunde la probleme din societate și vor contribui la consolidarea comunităților. În paralel, ele vor ajuta la îmbunătățirea aptitudinilor și competențelor de care au nevoie tinerii pentru propria lor dezvoltare personală și profesională la început de carieră. Corpul european de solidaritate este o inițiativă incluzivă. Măsurile specifice, precum finanțările suplimentare sau plasamentele pe durată mai scurtă, vor promova participarea tinerilor defavorizați.

Orice organism public sau privat care aderă la cerințe stricte de calitate poate propune proiecte pentru Corpul european de solidaritate. Acestea vor fi puse în aplicare de Comisia Europeană, de agențiile naționale Erasmus+ din statele membre, precum și de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA). Pentru a îmbunătăți integrarea participanților la Corpul european de solidaritate pe piața muncii, va fi încurajată implicarea activă a serviciilor publice și private de ocupare a forței de muncă, precum și a camerelor de comerț.

Prin propunerea de astăzi, Comisia își onorează promisiunea făcută la lansarea Corpului european de solidaritate, de a prezenta o propunere de temei juridic până în primăvara anului 2017. Înainte de a putea intra în vigoare, proiectul de regulament trebuie să fie adoptat acum de Parlamentul European și de Consiliu. În Declarația lor comună, instituțiile UE s-au angajat să adopte propunerea până la sfârșitul acestui an.

Istoricul dosarului

În discursul său privind starea Uniunii din 2016, președintele Comisiei, dl Juncker, a anunțat instituirea unui Corp european de solidaritate, care să le ofere tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 ani ocazia să ia parte la o gamă largă de activități de solidaritate în întreaga UE. De la lansarea sa în 7 decembrie 2016, s-au alăturat Corpului european de solidaritate peste 30 000 de tineri. În martie, a început punerea în contact a tinerilor cu organizațiile; de atunci, au fost contactați circa 9 000 de participanți, au fost trimise în jur de 110 de oferte, iar primii participanți și-au început activitatea în locurile unde au fost plasați.

În pregătirea propunerii sale, Comisia a lansat un sondaj online deschis și consultări pe teme specifice cu părțile interesate, în urma cărora a tras concluzii în cadrul unui forum al părților interesate. Părțile interesate au subliniat importanța unor plasamente de calitate și a participării tinerilor defavorizați, necesitatea constituirii unui buget dedicat, a unor măsuri adecvate de comunicare și sensibilizare și a unor structuri de guvernanță eficace, precum și necesitatea validării aptitudinilor dobândite, în complementaritate cu inițiativele la nivel național.

Prezenta propunere vine în momentul sărbătoririi celei de-a 30-a aniversări a programului Erasmus, unul dintre cele mai de succes programe ale UE. Acesta, care a început ca un program modest de schimb de studenți, oferă astăzi, sub numele de Erasmus+, o gamă largă de posibilități de studiu în învățământul superior, în învățământul profesional și tehnic, în educația școlară și în cea a adulților, precum și în domeniul tineretului și sportului.

Informații suplimentare

Memo: Promovarea Corpului european de solidaritate: întrebări și răspunsuri

Fișă informativă: Promovarea Corpului european de solidaritate

Fișă informativă pentru organizații

Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council laying down the legal framework of the European Solidarity Corps and amending Regulations (EU) No 1288/2013, (EU) No 1293/2013, (EU) No 1303/2013, (EU) No 1305/2013, (EU) No 1306/2013 and Decision No 1313/2013/EU

Pagina de înscriere în Corpul european de solidaritate

Pagina de Facebook a Corpului european de solidaritate

Urmăriți activitatea comisarului Oettinger pe Twitter

Urmăriți activitatea comisarului Navracsics pe Twitter

Urmăriți activitatea comisarului Thyssen pe Twitter și Facebook

IP/17/1383

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar

Videos