Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

2017. tavaszi gazdasági előrejelzés: stabil növekedés

Brüsszel, 2017. május 11.

2017. tavaszi gazdasági előrejelzés: stabil növekedés

Az európai gazdaság immár ötödik éve élénkül, és a fellendülés mostanra valamennyi uniós tagállamban érzékelhetővé vált. A tendencia a várakozások szerint idén és jövőre is nagyjából változatlan ütemben fog folytatódni.

Az Európai Bizottság ma közzétett tavaszi előrejelzése szerint az euróövezet GDP-je 2017-ben 1,7%-kal, 2018-ban pedig 1,8%-kal fog emelkedni (a téli előrejelzés 1,6%-os, illetve 1,8%-os növekedéssel számolt). Az EU egészét tekintve a GDP-növekedés előreláthatólag mindkét évben stabilan 1,9% marad (a téli előrejelzés szerint mindkét évben 1,8%).

Valdis Dombrovskis, az euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnök, aki egyben a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos, így nyilatkozott: „A mai gazdasági előrejelzésből kiderül, hogy az EU-ban erőre kap a növekedés, a munkanélküliség pedig tovább csökken. Az egyes tagállamok helyzete ugyanakkor jelentősen eltér egymástól, és jellemzően azok a gazdaságok mutatnak fel jobb eredményeket, amelyekben ambiciózusabb strukturális reformokat hajtottak végre. Az egyensúly helyreállításához Európa-szerte határozott reformokra van szükségünk: termék- és szolgáltatáspiacaink megnyitásától kezdve egészen munkaerőpiacaink és jóléti rendszereink korszerűsítéséig. A demográfiai és technológiai változások korában gazdaságainknak is lépést kell tartaniuk a fejlődéssel – több lehetőséget és magasabb életszínvonalat kell biztosítaniuk a lakosság számára.”

Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos kijelentette: „Európa az alkalmazkodó monetáris politikának, az erős vállalkozói és fogyasztói bizalomnak, valamint a javuló világgazdasági helyzetnek köszönhetően megszakítás nélkül immár ötödik éve növekedési pályán van. Szintén jó hír, hogy az elmúlt tizenkét hónapot jellemző nagyfokú bizonytalanság enyhülni látszik. A foglalkoztatás és a beruházás terén viszont az euróövezetben továbbra is egyenetlen a fellendülés. A következő hónapokban és években e különbségek okainak kezelését fogjuk legfőbb feladatunknak tekinteni.”

Gyorsul a globális növekedés

A globális gazdaság az elmúlt év végén és az idei év elején új lendületet kapott, mivel számos fejlett és feltörekvő országban egyidejűleg élénkült a gazdasági növekedés. A globális növekedés (az EU-t figyelmen kívül hagyva) a 2016-os 3,2%-hoz képest idén várhatóan 3,7%-ra, 2018-ban pedig 3,9%-ra erősödik (a téli előrejelzéssel megegyező adatok), mivel a kínai gazdaság rövid távon megőrzi ellenálló képességét, és az emelkedő nyersanyagárak kedvező helyzetbe hozzák a többi feltörekvő gazdaságot. Az Egyesült Államok gazdasági kilátásai a téli előrejelzéshez képest alapvetően nem változtak. A nettó export 2017 és 2018 folyamán összességében valószínűleg semleges hatást fog gyakorolni az euróövezeti GDP-növekedésre.

Átmenetileg emelkedik az infláció

Az elmúlt hónapokban jelentős mértékben emelkedett az infláció, ami elsősorban az olajárak növekedésének tudható be. Mindazonáltal az energia és a feldolgozatlan élelmiszerek volatilis áraitól megtisztított maginfláció megőrizte viszonylagos stabilitását, és lényegesen a hosszú távú átlag alatt maradt. Az euróövezeti infláció az előrejelzés szerint a 2016-os 0,2%-ról 2017-ben 1,6%-ra nő, majd az emelkedő olajárak hatásának gyengülése nyomán 2018-ban 1,3%-ra mérséklődik.

A magánfogyasztás az inflációval párhuzamosan lassul, a beruházások szintje nem változik

Az elmúlt években a növekedés fő hajtóerejének számító magánfogyasztás 2016-ban tíz éve nem tapasztalt ütemben bővült, idén azonban némi lassulásra lehet számítani, mivel az infláció részben ellensúlyozza a háztartások vásárlóerejének javulását. Jövőre az infláció mérséklődése várható, így a magánfogyasztás ismét enyhe növekedésnek indulhat. A beruházás szintje előreláthatólag viszonylag állandó ütemben fog élénkülni, ám továbbra is visszatartó erővel hatnak majd rá a szerény növekedési kilátások és bizonyos ágazatokban a további hitelállomány-leépítés iránti igény. Számos tényező ösztönzi a fokozatos fellendülést, így például a javuló kapacitáskihasználás, a vállalatok növekvő nyereségessége, valamint a vonzó pénzügyi feltételek – többek között az európai beruházási terv keretében.

Tovább csökken a munkanélküliségi ráta

A munkanélküliségi ráta változatlanul csökkenő tendenciát mutat, ám számos országban még így is magas. Az euróövezetben a munkanélküliségi ráta 2017-ben várhatóan 9,4%-ra, majd 2018-ban 8,9%-ra mérséklődik, ami 2009 eleje óta a legalacsonyabb szint. Ez az erősödő belső keresletnek, a strukturális reformoknak és egyéb kormányzati politikáknak köszönhető azokban az országokban, amelyek ösztönzik a fokozott munkahelyteremtést. Az előrejelzés szerint az EU egészében is hasonló tendencia fog kibontakozni: 2017-ben 8,0%, 2018-ban pedig 7,7% lesz a munkanélküliségi ráta, így a mutató a 2008 vége óta tapasztalt legalacsonyabb szintre süllyed.

Javul az államháztartás helyzete

2017-ben és 2018-ban mind a GDP-arányos költségvetési hiány, mind a GDP-arányos bruttó államadósság tekintetében csökkenésre van kilátás, az euróövezetben és az EU egészében egyaránt. Az alacsonyabb kamatfizetések és a közszférában dolgozók bérnövekedésének mérséklése a további hiánycsökkentést szolgálják, ám ez a csökkentés az elmúlt évekhez képest lassabb ütemben fog folytatódni. Az előrejelzés szerint a GDP-arányos költségvetési hiány az euróövezetben a 2016-os 1,5%-ról 2017-ben 1,4%-ra, majd 2018-ban 1,3%-ra csökken, míg az EU-ban várhatóan a 2016-os 1,7%-ról 2017-ben 1,6%-ra, illetve 2018-ban 1,5%-ra mérséklődik. Az euróövezeti GDP-arányos államadósság előreláthatólag a 2016-os 91,3%-ról 2017-ben 90,3%-ra, 2018-ban pedig 89,0%-ra csökken, az EU egészét illetően pedig a 2016-os 85,1% után 2017-ben 84,8%-os, majd 2018-ban 83,6%-os arányra lehet számítani.

Az előrejelzést övező kockázatok kiegyensúlyozottabbak, de változatlanul lefelé mutatnak

A gazdasági kilátások továbbra is meglehetősen bizonytalanok. Összességében a kockázatok a téli helyzethez képest kiegyensúlyozottabbak, de még mindig lefelé mutatnak. A külső kockázatok egyebek mellett az Egyesült Államok jövőbeli gazdaság- és kereskedelempolitikájával, valamint a tágabb geopolitikai feszültségekkel állnak összefüggésben. A kínai gazdasági kiigazítás, az európai bankszektor állapota, továbbá az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséről folytatandó közelgő tárgyalások ugyancsak lehetséges lefelé mutató kockázatnak minősülnek az előrejelzésben.

Háttér-információk

Ez az előrejelzés az árfolyamokkal, kamatlábakkal és nyersanyagárakkal kapcsolatos, a 2017. április 25-i állapot szerinti szakmai feltételezéseken alapul. A feltételezett kamatlábak és nyersanyagárak az előrejelzés időpontjában érvényes származékos piaci várakozásokat tükrözik. Valamennyi egyéb beérkező adat tekintetében – ideértve a kormányzati politikákra vonatkozó feltételezéseket – az előrejelzés a 2017. április 25-ig rendelkezésre álló információkon alapul. Az előrejelzés csak a hivatalosan bejelentett és megfelelően részletezett szakpolitikai intézkedéseket veszi figyelembe, egyébként a politika változatlanságát feltételezi.

További információk

2017. tavaszi gazdasági előrejelzés

Európai gazdasági előrejelzés – tájékoztató honlap

Kövesse Valdis Dombrovskis alelnök bejegyzéseit a Twitteren: @VDombrovskis

Kövesse Pierre Moscovici biztos bejegyzéseit a Twitteren: @Pierremoscovici

Kövesse a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság bejegyzéseit a Twitteren: @ecfin

Sajtóközlemény – 2017. téli gazdasági előrejelzés: Bizonytalan vizeken navigálva

2017. téli gazdasági előrejelzés

IP/17/1237

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar