Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Komisija pozdravlja začetek veljavnosti novih pravil o preglednosti davčnih stališč

Bruselj, 3. januarja 2017

Komisija je pozdravila začetek veljavnosti novih pravil, ki naj bi zagotovila, da države članice prejmejo vse potrebne informacije o davčnih stališčih, izdanih multinacionalnim družbam v drugih državah EU.

Države članice si morajo od 1. januarja 2017 avtomatično izmenjevati informacije o vseh novih davčnih stališčih s čezmejnim učinkom, ki jih izdajo. Izmenjava bo potekala prek centralnega registra, ki bo dostopen vsem državam EU.

Evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve, obdavčenje in carino Pierre Moscovici je povedal: „Poskrbeti moramo za pravičnejše in preglednejše obdavčevanje dohodkov pravnih oseb ter z vsemi možnimi sredstvi preprečiti davčne zlorabe in preusmerjanje dobička. Avtomatična izmenjava informacij o davčnih stališčih s čezmejnim učinkom, ki je začela veljati 1. januarja, pomeni velik korak naprej. Državam članicam in njihovim nacionalnim davčnim upravam bo zagotovila informacije, ki jih potrebujejo za odkrivanje nekaterih nepoštenih davčnih praks in ustrezno ukrepanje.“

Nacionalni davčni organi bodo vsakih šest mesecev v register posredovali poročilo s seznamom vseh davčnih stališč s čezmejnim učinkom, ki so jih izdali. Druge države članice bodo nato lahko te sezname pregledale ter od države članice izdajateljice zahtevale podrobnejše informacije o posameznih stališčih. Prva izmenjava informacij bi se morala izvesti najpozneje do 1. septembra 2017.

Države članice bodo morale do 1. januarja 2018 iste informacije predložiti tudi za vsa davčna stališča s čezmejnim učinkom, izdana od začetka leta 2012.

Več informacij:

Upravno sodelovanje na področju neposrednega obdavčevanja

IP/16/4494

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar