Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Comisia salută intrarea în vigoare a unor noi norme de transparență privind deciziile fiscale

Bruxelles, 3 ianuarie 2017

Comisia a salutat intrarea în vigoare a unor noi norme menite să asigure faptul că statele membre dispun de toate informațiile de care au nevoie în ceea ce privește deciziile fiscale acordate întreprinderilor multinaționale în alte țări ale UE.

Începând cu 1 ianuarie 2017, statele membre au obligația de a face schimb automat de informații cu privire la toate noile decizii fiscale transfrontaliere pe care le eliberează. Acest lucru se va realiza prin intermediul unui depozit central, accesibil tuturor țărilor din UE.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a declarat: „Avem datoria de a face ca impozitarea societăților comerciale să fie mai echitabilă și mai transparentă și de a utiliza toate mijloacele posibile pentru a împiedica practicile fiscale abuzive și transferul profiturilor. Intrarea în vigoare a schimbului automat de informații privind deciziile fiscale transfrontaliere la 1 ianuarie marchează un important pas înainte. Ea dotează pe statele membre și administrațiile lor fiscale naționale cu informațiile de care au nevoie pentru a detecta anumite practici fiscale abuzive și a lua măsurile necesare în consecință.”

La fiecare șase luni, autoritățile fiscale naționale vor trimite către depozitul central un raport care include lista tuturor deciziilor fiscale transfrontaliere pe care le-au emis. Alte state membre vor fi apoi în măsură să verifice respectivele liste și să solicite statului membru emitent informații mai detaliate în legătură cu o anumită decizie. Acest prim schimb ar trebui să aibă loc până la data de 1 septembrie 2017 cel târziu.

Până la 1 ianuarie 2018, statele membre vor avea, de asemenea, obligația de a furniza aceleași informații cu privire la toate deciziile transfrontaliere emise de la începutul lui 2012.

Pentru mai multe informații:

Cooperarea administrativă în domeniul impozitării directe

IP/16/4494

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar