Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A Bizottság üdvözölte a feltételes adómegállapítások hatályba lépő új átláthatósági szabályait

Brüsszel, 2017. január 3.

A Bizottság üdvözölte azoknak az új szabályoknak a hatálybalépését, amelyek alapján a tagállamok minden szükséges információról értesülnek a multinacionális vállalkozások javára más uniós országokban kiadott feltételes adómegállapítások tekintetében.

A tagállamok 2017. január 1-jétől kötelesek minden, általuk alkalmazott új, határon átnyúló vonatkozású feltételes adómegállapításról automatikus információcserét folytatni. Ezt központi, valamennyi uniós ország által hozzáférhető adattár útján teszik meg.

Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos kijelentette: „Kötelességünk méltányosabbá és átláthatóbbá tenni a társasági adózást és minden lehetséges eszközzel megakadályozni bármiféle adóvisszaélést és nyereségátcsoportosítást. E téren jelentős előrelépés, hogy január 1-jén kezdetét vette a határokon átnyúló vonatkozású feltételes adómegállapításokról szóló automatikus információcsere. Az információcsere lehetővé teszi, hogy a tagállamok és a nemzeti adóhatóságok egyes visszaélésszerű adózói magatartásformákkal kapcsolatban minden szükséges információról értesüljenek, és megtegyék a megfelelő válaszlépéseket.”

A nemzeti adóhatóságok hathavonta küldik el jelentésüket az adattárba, felsorolva, mely határokon átnyúló esetekben adtak ki feltételes adómegállapítást. A többi tagállam ezeket a listákat láthatja, és egy-egy megállapítás tekintetében a kibocsátó tagállamtól részletesebb tájékoztatást kérhet. Az első információcserére legkésőbb 2017. szeptember 1-jén kerül sor.

2018. január 1-jéig a tagállamoknak meg kell küldeniük a 2012 eleje óta kiadott határokon átnyúló adómegállapításokra vonatkozó hasonló információikat is.

További információk:

Igazgatási együttműködés a közvetlen adózás területén

IP/16/4494

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar