Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Komisija pozdravila stupanje na snagu novih pravila o transparentnosti poreznih mišljenja

Bruxelles, 3. siječnja 2017.

Komisija je pozdravila stupanje na snagu novih pravila kako bi se državama članicama osigurale sve potrebne informacije o poreznim mišljenjima danima multinacionalnim poduzećima u drugim državama članicama EU-a.

Države članice obvezne su od 1. siječnja 2017. automatski razmjenjivati informacije o svim novim poreznim mišljenjima s prekograničnim učinkom koja budu izdale. Razmjena će se obavljati putem središnjeg depozitorija dostupnog svim državama članicama.

Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, izjavio je: Dužnost nam je učiniti oporezivanje dobiti poštenijim i transparentnijim te sa svim mogućim sredstvima spriječiti zlouporabu poreznog sustava i premještanje dobiti. Automatska razmjena informacija o poreznim mišljenjima s prekograničnim učinkom koja se počela primjenjivati 1. siječnja veliki je korak naprijed. Državama članicama i njihovim nacionalnim poreznim upravama osigurava informacije nužne za otkrivanje nekih nepoštenih poreznih praksi i poduzimanje potrebnih mjera odgovora.

Svakih će šest mjeseci nacionalne porezne uprave poslati izvješće u depozitorij s popisom svih poreznih mišljenja s prekograničnim učinkom koja su izdale. Ostale će države članice moći pregledati te popise te od države članice izdavateljice zatražiti detaljnije informacije o pojedinim mišljenjima. Prva bi se razmjena trebala izvršiti najkasnije do 1. rujna 2017.

Države članice morat će do 1. siječnja 2018. dostaviti navedene informacije i za sva mišljenja s prekograničnim učinkom izdana od početka 2012.

Dodatne informacije:

Administrativna suradnja u području izravnog oporezivanja

IP/16/4494

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar