Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

EIF i Europska komisija pokreću novu inicijativu za izgradnju kapaciteta za ponuditelje mikrokredita i socijalnog financiranja

Bruxelles, 22. prosinca 2016.

.

Europski investicijski fond (EIF) i Europska Komisija najavljuju novu inicijativu kako bi pomogli ponuditeljima mikrokredita i financiranja socijalnih poduzeća u razvoju poslovanja u okviru Programa EU-a za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI).

Novim „Mogućnostima ulaganja u izgradnju kapaciteta u okviru EaSI-ja” ojačat će se kapacitet odabranih financijskih posrednika u područjima mikrofinanciranja i financiranja socijalnih poduzeća. EIF će, uglavnom ulaganjima u vlasničkom kapitalu (npr. početni kapital, rizični kapital), podupirati razvoj tih financijskih posrednika, primjerice otvaranjem novih podružnica, ulaganjem u ljudske resurse, razvojem novih informatičkih alata ili pokrivanjem određenih troškova. Tim će se ulaganjima poboljšati i ponuda i prilike za mikrozajmitelje i socijalna poduzeća.

Marianne Thyssen, povjerenica EU-a za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, izjavila je: „Zadovoljstvo mi je pokrenuti ,Mogućnosti ulaganja u izgradnju kapaciteta u okviru EaSI-ja' kojima će se strukturnim mjerama pojednostavniti pristup financiranju. Tom će se inicijativom odabranim financijskim posrednicima pomoći u dugoročnom razvoju poslovanja, a europskim mikropoduzetnicima i socijalnim poduzećima osigurat će se trajni pristup fondovima. Inicijativa je prilagođena potrebama financijskih institucija koje žele pojačati svoje kapacitete i ponudu na tržištu. Tim instrumentom potvrđujemo svoju predanost poticanju rasta i otvaranja radnih mjesta te pomaganju najranjivijim ljudima na tržištu rada.”

Izvršni direktor EIF-a, Pier Luigi Gilibert, rekao je: „Čvrsto sam uvjeren da će ,Mogućnosti ulaganja u izgradnju kapaciteta u okviru EaSI-ja' pomoći u jačanju operativnih i institucionalnih sposobnosti ponuditelja mikrokredita i socijalnog financiranja. Izgradnja kapaciteta nužna je ponuditeljima financiranja kako bi mogli ostvariti svoje ciljeve u području ulaganja na djelotvoran i održiv način. Zadovoljstvo mi je što će EIF podupirati te ponuditelje financiranja u stvaranju okruženja pogodnog za ulaganja.”

Provedbom „Mogućnosti ulaganja u izgradnju kapaciteta u okviru EaSI-ja” trebalo bi se ojačati okruženje za mikrofinanciranje i socijalno poduzetništvo te bi se trebala pokrenuti dodatna ulaganja u europska gospodarstva. Njome se odražava čvrsta predanost Europske komisije pokretanju konkretnih inicijativa za poticanje otvaranja radnih mjesta, rasta i ulaganja.

O EaSI-ju

Programom Europske Komisije za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI) doprinosi se postizanju cilja EU-a u smislu visoke razine zapošljavanja, primjerene socijalne zaštite, borbe protiv socijalne isključenosti i siromaštva te poboljšanja radnih uvjeta.

Plan jamstava u okviru programa EaSI pokrenut je u lipnju 2015., financira ga Europska komisija, a njime upravlja Europski investicijski fond. Njime se osigurava potpora financijskim posrednicima koji nude mikrozajmove poduzetnicima ili financijska sredstva socijalnim poduzećima koji inače ne bi mogli dobiti ta sredstva zbog rizika. Cilj je povećati pristup mikrofinanciranju za osobe u osjetljivu položaju koje žele osnovati ili razviti svoja poduzeća ili mikropoduzeća, i to posebice zajmovima od najviše 25 000 EUR. Usto, Europska komisija prvi put podupire i socijalna poduzeća ulaganjima u iznosima do 500 000 EUR.

Nadalje, Komisija jača socijalnu dimenziju Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) za mikrofinanciranje i socijalno poduzetništvo. Općenito se očekuje da će ukupan iznos potpore za ta područja porasti (sa 193 milijuna eura u okviru programa EaSI) na otprilike jednu milijardu eura, čime će se pokrenuti dodatna ulaganja u vrijednosti od otprilike tri milijarde eura.

O EIF-u

Europski investicijski fond (EIF) dio je Grupe Europske investicijske banke. Glavna mu je misija podupirati europska mikropoduzeća te mala i srednja poduzeća pomažući im da pristupe financiranju. U okviru EIF-a osmišljavaju se i razvijaju rizični kapital i kapital za rast, jamstva i instrumenti mikrofinanciranja koji su usmjereni posebno na taj dio tržišta. U toj ulozi EIF podupire ciljeve EU-a u području inovacija, istraživanja i razvoja, poduzetništva, rasta i zapošljavanja.

Za više informacija o potpori za mikrofinanciranje i socijalno poduzetništvo u EU-a pogledajte:

Program EaSI

Potpora EU-a za socijalno poduzetništvo

Kontakti za medije:

EIF: David Yormesor

Telefon: + 352 24 85 81 346, e-mail: d.yormesor@eif.org

Europska komisija: Sara Soumillion

Telefon: + 32 (0)2 29 67 094, e-mail: sara.soumillion@ec.europa.eu

IP/16/4470

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar