Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Komisija predlaga posodobitev carinske unije s Turčijo

Bruselj, 21. decembra 2016

Evropska komisija je zaprosila Svet za podelitev mandata, da bo lahko začela pogajanja s Turčijo o posodobitvi dvajset let stare carinske unije EU-Turčija.

Nadgraditev trgovinskih odnosov med EU in Turčijo je pomemben del prizadevanj EU in Turčije za poglobitev njunih odnosov na ključnih področjih skupnega interesa, kakor so bila opredeljena na vrhu EU-Turčija 29. novembra 2015 in v izjavi EU-Turčija 18. marca 2016. S predložitvijo tega predloga Komisija še naprej izpolnjuje zaveze, ki jih je sprejela.

Posodobitev carinske unije, da bi ta odražala sedanje trgovinske odnose med EU in Turčijo, bi lahko obema partnericama prinesla bistvene gospodarske koristi.

Carinska unija iz leta 1996 je vedno manj primerna za soočanje z današnjimi izzivi trgovinske integracije, ki so posledica razvoja gospodarskega okolja in velikega porasta trgovine med EU in Turčijo. Potencial njene posodobitve je bil poudarjen v okviru prvega gospodarskega dialoga na visoki ravni med EU in Turčijo, ki je potekal aprila lani. Posodobitev in razširitev carinske unije bi lahko podjetjem v EU prinesla nove priložnosti na področju agroživilske industrije in storitvenega sektorja ter na trgu javnih naročil. Spoštovanje demokracije in temeljnih pravic bo bistveni element sporazuma. 

Turčija je v trgovini z blagom trenutno peta največja partnerica EU. Od leta 1996 se je vrednost dvostranske blagovne menjave povečala za več kot štirikrat in trenutno znaša 140 milijard evrov letno. EU izkazuje trgovinski presežek v višini 17 milijard evrov. EU je najpomembnejša trgovinska partnerica Turčije, saj predstavlja 41 % njene svetovne trgovine. Poleg tega dve tretjini neposrednih tujih naložb v Turčiji trenutno izvirata iz EU.

Več informacij

Trgovinski odnosi EU-Turčija

IP/16/4468

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar