Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Evropski prestolnici kulture 2017: Aarhus in Pafos

Bruselj, 30. decembra 2016

Dansko in ciprsko mesto bosta prihodnje leto prizorišče enega najbolj popularnih projektov EU.

S 1. januarjem bosta namreč Aarhus in Pafos nosilca naslova evropska prestolnica kulture 2017. Kulturni program se bo uradno začel 21. januarja v Aarhusu. V Pafosu bodo slovesnost ob začetku projekta pripravili 28. januarja v navzočnosti evropskega komisarja za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Christosa Stylianidesa in ciprskega predsednika Nicosa Anastasiadesa. Komisar Tibor Navracsics je ob tem dejal: „Naslov evropska prestolnica kulture prinaša enkratno priložnost, da se s kulturnimi prireditvami povežejo skupnosti in prebivalci ter vzpostavijo trdna lokalna, evropska in mednarodna partnerstva za prihodnost. Aarhusu in Pafosu želim veliko uspeha v prihodnjem letu.‟ V obeh mestih so pripravili program, ki predstavlja večstoletno kulturno tradicijo in se z različnimi umetnostnimi zvrstmi dotakne socialno-ekonomskih problemov današnje Evrope.

Osrednja tema kulturnega programa Aarhus 2017 bo „ponovni premislek‟. Dansko mesto bo pokazalo, kako nam umetnost, kultura in ustvarjalci pomagajo na novo premisliti in oblikovati temeljne družbene, urbane, kulturne in ekonomske vedenjske vzorce in poiskati nove rešitve za skupne izzive. Digitalna vikinška saga – umetniška razstava, ki bo zajela mesto in obalo, „forum o svetu ustvarjalnosti‟ in mednarodni festival mladinske književnosti so le nekatere od prireditev, ki z ustvarjalnimi idejami gradijo most med preteklostjo ter sedanjostjo in prihodnostjo.

Aarhus bo v središče uradne slovesnosti postavil otroke. Na stotine otrok iz osrednje danske regije bo v mestu ustvarjalno risalo prihodnost v prireditvi z naslovom Dežela želja. Ko se bo na mesto spustila noč, bodo začetek leta evropske prestolnice kulture obeležili s spektakularno predstavo, polno zgodovinskih kostumov, duhov Vikingov in bogov na nebu.

V Pafosu bo več sto dogodkov in prireditev povezovala osrednja tema Vezi med celinami, mostovi med kulturami. Pafos je prvo ciprsko mesto z naslovom evropska prestolnica kulture in bo vezi in mostove med državami in kulturami oprlo na svoje izkušnje z večkulturnostjo ter bližino Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Mesto bo postalo eno samo veliko prizorišče, „tovarna na prostem‟, kjer se bo večtisočletna tradicija kulturnega življenja na prostem srečala s sodobnim načinom ustvarjanja, razmišljanja in življenja.

Slovesnost ob začetku projekta Pafos 2017 bo oblikovala ena od tem celoletnega kulturnega programa, Miti in religija. V neponovljivem glasbenem in plesnem spektaklu bo na novo oživel mit o Pigmalionu in Galateji ter druge pripovedi mesta Pafos. Ob slovesnem odprtju v soboto in nedeljo, 28. in 29. januarja, bo mesto kot „tovarna na prostem‟ številnih prireditev in umetnostnih predstav.

Osnovne informacije

Pobudo za evropsko prestolnico kulture je dala leta 1985 tedanje grška ministrica za kulturo Melina Mercouri in je danes med najbolj prepoznavnimi pobudami na področju kulture v Evropi. Prestolnice izberejo na podlagi njihovega kulturnega programa, ki mora imeti izrazit evropski vidik, spodbujati udeležbo in dejavno udejstvovanje mestnih prebivalcev in prispevati k dolgoročnemu razvoju mesta.

Mesta hkrati dobijo izjemno priložnost, da predrugačijo svojo podobo, postanejo prepoznavna v svetu, privabijo več turistov in s kulturnimi prireditvami znova premislijo svoj razvoj.

Naslov evropska prestolnica kulture ima dolgoročen učinek, in sicer ne le na kulturno, temveč tudi na družbeno in gospodarsko življenje mesta in okoliške regije. Neka študija je na primer pokazala, da se število turistov, ki v mestu prenočijo najmanj enkrat, povprečno poveča za 12 % v primerjavi z letom, preden mesto osvoji ta naslov.

Leta 2016 je naslov evropska prestolnica kulture pripadel poljskemu mestu Wroclaw in španskemu San Sebastianu. Po Aarhusu in Pafosu leta 2017 si bodo sledile naslednje evropske prestolnice kulture: leta 2018 Valletta (Malta) in Leeuwarden (Nizozemska); leta 2019 Plovdiv (Bolgarija) in Matera (Italija); leta 2020 Reka (Hrvaška) in Galway (Irska). Za evropsko prestolnico kulture za leto 2021 so predlagana tri mesta, Timisoara (Romunija), Elefsina (Grčija) in Novi Sad (Srbija, ki je država kandidatka), ki zdaj čakajo na uradno razglasitev naslova.

Več informacij

Aarhus 2017 – evropska prestolnica kulture
Pafos 2017 – evropska prestolnica kulture
Evropske prestolnice kulture: informativni pregled
Evropske prestolnice kulture – 30 let dosežkov (knjižica)

 

IP/16/4449

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar