Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Capitalele Europene ale Culturii în 2017: Aarhus și Pafos

Bruxelles, 30 decembrie 2016

În anul următor, cele două orașe, danez și respectiv cipriot, vor găzdui unul dintre cele mai populare proiecte ale UE.

Începând din 1 ianuarie, Aarhus și Pafos vor deține titlul de Capitală Europeană a Culturii. Programul cultural va fi lansat oficial la 21 ianuarie, la Aarhus. Ceremonia de deschidere de la Pafos 2017 va avea loc la 28 ianuarie, în prezența domnilor Christos Stylianides, comisar pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, și Nicos Anastasiades, președintele Ciprului (de confirmat). Comisarul Tibor Navracsics a declarat: „Titlul de Capitală Europeană a Culturii este o ocazie unică de a aduce împreună comunități prin cultură și de a stimula crearea unor parteneriate locale, europene și internaționale solide pentru viitor. Urez celor două orașe, Aarhus și Pafos, mult succes în anul care vine”. Ambele orașe au prezentat programe care pune în evidență secole de cultură, utilizând, în același timp, modalități artistice diferite pentru a aborda problemele socioeconomice cu care se confruntă Europa astăzi.

Tema centrală pentru Aarhus 2017 este „regândirea”. Orașul danez va ilustra modul în care artele, cultura și sectorul creativ ne pot ajuta să ne regândim și să ne modelăm comportamentele sociale, urbane, culturale și economice de bază pentru a găsi soluții noi la problemele comune. Un spectacol care pune în scenă o saga vikingă pe un acoperiș, o expoziție de artă desfășurată în întregul oraș, inclusiv de-a lungul coastei, un „Forum mondial al creativității” și un festival literar internațional pentru copii sunt doar câteva dintre numeroasele evenimente care vor face legătura între trecut și ideile creative pentru prezent și viitor.

Aarhus 2017 își va lansa programul cultural având în centrul celebrărilor copiii. Sute de copii din regiunea centrală a Danemarcei se vor reuni la Aarhus pentru a-și imagina viitorul, într-o serie de evenimente intitulate „Tărâmul dorințelor”. Când se va lăsa noaptea peste ceremonia de deschidere, un spectacol grandios, cu reprezentații de stradă, spirite și zei vikingi pe cerul nopții, va marca începutul anului în care orașul este Capitală Europeană a Culturii.

„Pod între continente, punte între culturi” este firul roșu al sutelor de evenimente găzduite în 2017 de Pafos. Primul oraș cipriot care este gazdă a evenimentului Capitală Europeană a Culturii își pune în evidență experiențele multiculturale și proximitatea geografică de Orientul Mijlociu și de nordul Africii pentru a consolida relațiile dintre țări și culturi. Pafos urmează să devină o imensă scenă deschisă, o „fabrică în aer liber”, în care o tradiție milenară de viață culturală în spații deschise se întâlnește cu modurile contemporane de a crea, de a gândi și de a trăi.

Ceremonia de deschidere pentru Pafos 2017 se inspiră din una dintre temele programului cultural din acest an: „Mit și religie”. Se va insufla o viață nouă mitului lui Pygmalion și al Galateei și altor povești din istoria Pafosului, într-un spectacol unic de muzică și dans. În timpul weekendului de deschidere din 28-29 ianuarie, orașul se va transforma într-o „fabrică în aer liber”, care va „produce” o multitudine de spectacole și de manifestări artistice.

Context

Inițiată în 1985 de ministrul grec al culturii de atunci, Melina Mercouri, Capitala Europeană a Culturii este una dintre cele mai cunoscute inițiative culturale din Europa. Orașele sunt alese pe baza unor programe culturale care trebuie să aibă o dimensiune puternic europeană, să stimuleze participarea și implicarea activă a locuitorilor și să contribuie la dezvoltarea pe termen lung a orașului.

Este, de asemenea, o ocazie excelentă pentru orașe de a-și schimba imaginea, de a-și marca poziția pe harta lumii, de a atrage mai mulți turiști și de a-și regândi propria dezvoltare prin cultură.

Titlul are un impact pe termen lung, nu doar din punct de vedere cultural, ci și socioeconomic, atât pentru oraș, cât și pentru regiunea înconjurătoare. De exemplu, un studiu a arătat că numărul de turiști care vizitează o Capitală Europeană a Culturii pentru cel puțin o noapte a crescut cu 12 %, în medie, în comparație cu anul anterior deținerii titlului de către orașul respectiv.

În 2016, Capitalele Europene ale Culturii au fost orașele Wrocław (Polonia) și San Sebastian (Spania). După Aarhus și Pafos în 2017, următoarele capitale europene ale culturii vor fi Valletta (Malta) și Leeuwarden (Țările de Jos) în 2018, Plovdiv (Bulgaria) și Matera (Italia) în 2019 și Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda) în 2020. Timișoara (România), Elefsina (Grecia) și Novi Sad (Serbia, țară candidată) au fost toate trei recomandate recent pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 și sunt în așteptarea nominalizării oficiale de către autoritățile relevante.

Pentru informații suplimentare

Aarhus 2017 – Capitală Europeană a Culturii
Pafos 2017 – Capitală Europeană a Culturii
Capitalele Europene ale Culturii - Fișă informativă
Capitalele Europene ale Culturii - Treizeci de ani de realizări (broșură)

 

IP/16/4449

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar