Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Persbericht

Culturele Hoofdsteden van Europa in 2017: Aarhus en Paphos

Brussel, 30 december 2016

Volgend jaar zijn Aarhus en Paphos de gaststeden van een van de populairste EU-projecten.

Vanaf 1 januari dragen Aarhus en Paphos de titel van Culturele Hoofdstad van Europa. In Aarhus gaat het culturele programma op 21 januari officieel van start. De openingsceremonie van Paphos 2017 vindt plaats op 28 januari, in aanwezigheid van Christos Stylianides, commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing, en Nikos Anastasiadis, president van Cyprus (o.v.). Commissaris Tibor Navracsics zei hierover het volgende: "De titel van Culturele Hoofdstad van Europa is een unieke kans om gemeenschappen bij elkaar te brengen rond cultuur en om sterke lokale, Europese en internationale partnerschappen te bevorderen met het oog op de toekomst. Ik wens Aarhus en Paphos veel succes volgend jaar." Beide steden bieden programma's waarbij hun eeuwenoude cultuur in de kijker wordt gezet, terwijl met behulp van verschillende kunstvormen de sociaaleconomische problemen worden aangekaart waar Europa vandaag mee te kampen heeft.

"Rethink" is het centrale thema van Aarhus 2017. In de Deense stad zal te zien zijn hoe kunst, cultuur en de creatieve sector ons kunnen helpen om onze elementaire sociale, stedelijke, culturele en economische gedragspatronen te heroverwegen en nieuwe oplossingen te vinden voor vaak voorkomende uitdagingen. Een voorstelling van een Vikingsaga op het dak van een gebouw, een kunsttentoonstelling die zich uitstrekt over de hele stad en kust, het Creativity World Forum en een internationaal festival voor kinderliteratuur – dit zijn enkele van de vele evenementen waarmee een brug wordt geslagen met het verleden, op basis van creatieve ideeën voor nu en voor de toekomst.

Bij de feestelijkheden naar aanleiding van de start van het culturele programma van Aarhus 2017 zullen kinderen centraal staan. Tijdens een reeks evenementen met de titel "Land of wishes" zullen honderden kinderen uit de regio Midden-Jutland samenkomen in Aarhus om samen naar de toekomst te kijken. Tijdens de openingsceremonie zal bij het vallen van de nacht een spectaculaire show vol pracht en praal worden opgevoerd, met Vikinggeesten en -goden in de lucht, om het jaar als Culturele Hoofdstad van Europa in te zetten.

"Linking Continents, Bridging Cultures" is de rode draad van de honderden evenementen in het kader van Paphos 2017. De eerste Cypriotische Culturele Hoofdstad van Europa benut zijn ervaring met multiculturalisme en zijn geografische nabijheid ten opzichte van het Midden-Oosten en Afrika om de banden tussen landen en culturen te versterken. Paphos wordt omgetoverd tot een gigantisch vrij podium – een "Open Air Factory" – waar een traditie van duizenden jaren van cultureel leven in open ruimten hand in hand gaat met hedendaagse manieren van creëren, denken en leven.

De openingsceremonie van Paphos 2017 is geïnspireerd op een van de thema's van het culturele programma voor het aankomende jaar: "Mythe en Religie".De mythe van Pygmalion en Galatea en andere verhalen uit de geschiedenis van Paphos worden nieuw leven ingeblazen tijdens een uniek muziek- en dansspektakel. Tijdens het openingsweekend op 28 en 29 januari wordt de stad omgetoverd in een "Open Air Factory", met tal van shows en artistieke optredens.

Achtergrond

De Culturele Hoofdstad van Europa werd in 1985 door de Griekse Minister van Cultuur Melina Mercouri in het leven geroepen en is een van de meest prominente culturele initiatieven in Europa. De steden worden geselecteerd op basis van een cultureel programma dat een uitgesproken Europees karakter moet hebben, de deelname en actieve betrokkenheid van de inwoners van de stad stimuleert en bijdraagt tot de ontwikkeling van de stad op lange termijn.

Het is ook een uitstekende gelegenheid voor de steden om hun imago te verbeteren, zich op de wereldkaart te zetten, meer toeristen aan te trekken en door middel van cultuur op een andere manier naar hun eigen ontwikkeling te kijken.

De titel heeft een impact op de lange termijn, niet alleen op cultuur, maar ook op sociaal en economisch gebied, zowel voor de stad als voor de omliggende regio. Zo is uit een studie gebleken dat het aantal toeristen dat een Culturele Hoofdstad van Europa ten minste één nacht bezoekt, gemiddeld met 12 % is gestegen ten opzichte van het jaar voordat de stad Culturele Hoofdstad was.

In 2016 waren Wroclaw in Polen en San Sebastian in Spanje de Culturele Hoofdsteden van Europa. Na Aarhus en Paphos in 2017 zijn de volgende Culturele Hoofdsteden van Europa Valletta (Malta) en Leeuwarden (Nederland) in 2018, Plovdiv (Bulgarije) en Matera (Italië) in 2019 en Rijeka (Kroatië) en Galway (Ierland) in 2020. Timisoara (Roemenië), Elefsina (Griekenland) en Novi Sad (Servië, kandidaat-lidstaat) zijn onlangs aanbevolen om de drie Culturele Hoofdsteden van Europa te worden in 2021 en wachten nog op de officiële bevestiging van de relevante autoriteiten.

Meer informatie

Aarhus 2017 – Culturele Hoofdstad van Europa
Paphos 2017 – Culturele Hoofdstad van Europa
Culturele Hoofdsteden van Europa – Factsheet
Culturele Hoofdsteden van Europa – brochure "30 years of achievements"

 

IP/16/4449

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


Side Bar