Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio - Lehdistötiedote

Euroopan kulttuuripääkaupungit vuonna 2017: Århus ja Pafos

Bryssel 30. joulukuuta 2016

Ensi vuonna nämä kaupungit, joista toinen sijaitsee Tanskassa ja toinen Kyproksessa, isännöivät yhtä kaikkein suosituimmista EU-aloitteista.

Århus ja Pafos ovat Euroopan kulttuuripääkaupunkeja vuoden ajan 1. tammikuuta 2017 alkaen. Århusissa kulttuuriohjelma alkaa virallisesti 21. tammikuuta. Pafosissa avajaiset pidetään 28. tammikuuta humanitaarisesta avusta ja kriisinhallinnasta vastaavan komissaarin Christos Stylianidesin ja Kyproksen presidentin Nicos Anastasiadesin johdolla [vahvistetaan myöhemmin]. Komissaari Tibor Navracsics on todennut seuraavaa: "Vuosi Euroopan kulttuuripääkaupunkina tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden koota erilaisia yhteisöjä yhteen kulttuurin välityksellä ja vahvistaa paikallisia, eurooppalaisia ja kansainvälisiä kumppanuuksia tulevaisuutta silmällä pitäen. Toivotan Århusille ja Pafosille menestystä tulevana vuonna". Molempien kaupunkien ohjelmissa esitellään kaupunkien monivuosisataista kulttuuria ja tarkastellaan Euroopan tämänhetkisiä sosioekonomisia ongelmia eri taidemuotojen avulla.

Århusin keskeisenä teemana on ”uudet ajattelutavat” (”Rethink”). Århus haluaa osoittaa, miten taide, kulttuuri ja koko luova ala voivat auttaa ajattelemaan uudella tavalla, muuntamaan perustavanlaatuisia yhteiskunnallisia, kaupunkeihin liittyviä, kulttuurisia ja taloudellisia käyttäytymismalleja ja löytämään uusia ratkaisuja yhteisiin haasteisiin. Kaupungin katoilla esitettävä viikinkiperformanssi, eri puolille kaupunkia ja rannikolle levittäytyvä taidenäyttely, ”Creativity World Forum” ja kansainvälinen lastenkirjallisuuden festivaali ovat muutamia niistä monista tapahtumista, joissa menneisyydestä ammennetaan luovia ideoita nykyhetkeä ja tulevaisuutta varten.

Århusin kulttuuriohjelmassa lapset asetetaan etusijalle: Århusiin kokoontuu satoja lapsia keskisestä Tanskasta luomaan kuvitteellista tulevaisuuden maata tapahtumasarjassa nimeltä ”Land of Wishes”. Myöhään avajaispäivän iltana järjestetään juhlakulkue, jossa viikinkihenget ja -jumalat käynnistävät Århusin vuoden Euroopan kulttuuripääkaupunkina.

Pafosin kulttuuripääkaupunkivuoden aikana järjestettävien satojen tapahtumien teemana on ”maanosien ja kulttuurien saattaminen yhteen” (”Linking Continents, Bridging Cultures”). Pafos on ensimmäinen kyproslainen kaupunki, joka on valittu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Se ammentaa monikulttuurisuudestaan ja maantieteellisestä läheisyydestään Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan lujittaakseen eri maiden ja kulttuurien välisiä suhteita. Pafos esittäytyy valtavana ulkoilmanäyttämönä (”Open Air Factory”), jolla ikivanhat kulttuuriperinteet ja nykyaikaiset tavat luoda, ajatella ja elää kohtaavat toisensa.

Pafosin avajaisseremoniaa värittää yksi Pafosin kulttuuriohjelman teemoista: ”myytit ja uskonnot” (”Myth and Religion”). Tarut Pygmalionista ja Galateiasta, kuten myös muita Pafosin historiaan liittyviä tarinoita, herätetään henkiin ainutlaatuisessa musiikki- ja tanssispektaakkelissa. Avajaisviikonlopun (28. ja 29. tammikuuta) aikana Pafos muuntuu ulkoilmanäyttämöksi, jolla esitetään useita näytöksiä ja performansseja.

Tausta

Euroopan kulttuuripääkaupunki -aloitteen käynnisti alun perin Kreikan kulttuuriministeri, näyttelijä Melina Mercouri vuonna 1985. Tämä aloite on yksi eturivin kulttuurialoitteista Euroopassa. Kulttuuripääkaupungit valitaan kulttuuriohjelman perusteella. Ohjelmalla on oltava eurooppalainen ulottuvuus, sen on saatava kaupungin asukkaat mukaan osallistumaan ohjelmaan aktiivisesti ja sen on sovittava yhteen kaupungin pitkäaikaisten kehittämistavoitteiden kanssa.

Kaupungit saavat myös erinomaisen tilaisuuden muuttaa imagoaan, sijoittua maailmankartalle, houkutella lisää matkailijoita ja miettiä uudelleen omaa kehittämistään kulttuurin kautta.

Kulttuuripääkaupunkivuodella on pitkäaikainen vaikutus kulttuurin lisäksi myös sosiaalisiin ja taloudellisiin näkökohtiin sekä kaupungin että ympäröivän alueen kannalta. Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa osoitettiin, että vähintään yhden yön viettäneiden matkailijoiden määrä kasvoi Euroopan kulttuuripääkaupungiksi valitussa kaupungissa keskimäärin 12 prosenttia verrattuna kulttuuripääkaupunkivuotta edeltäneeseen vuoteen.

Viime vuonna Euroopan kulttuuripääkaupunkeja olivat Wroclaw (Puola) ja San Sebastian (Espanja). Århusin ja Pafosin jälkeen Euroopan kulttuuripääkaupunkeja ovat Valletta (Malta) ja Leeuwarden (Alankomaat) vuonna 2018, Plovdiv (Bulgaria) ja Matera (Italia) vuonna 2019 sekä Rijeka (Kroatia) ja Galway (Irlanti) vuonna 2020. Vuoden 2021 Euroopan kulttuuripääkaupungeiksi on suositettu Timisoaraa (Romania), Elefsinaa (Kreikka) ja Novi Sadia (ehdokasmaa Serbia). Virallinen nimeäminen tapahtuu myöhemmin.

Lisätietoa

Århus 2017 - Euroopan kulttuuripääkaupunki
Pafos 2017 - Euroopan kulttuuripääkaupunki
Euroopan kulttuuripääkaupungit – Factsheet
Euroopan kulttuuripääkaupungit – European Capitals of Culture: 30 years of achievements

 

IP/16/4449

Lisätietoa tiedotusvälineille:

Lisätietoa yleisölle: Europe Direct -palvelu, puh. 00 800 67 89 10 11 tai sähköposti


Side Bar