Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия - Съобщение за медиите

Европейските столици на културата за 2017 г.: Орхус и Пафос

Брюксел, 30 декември 2016 r.

През следващата година датският и кипърският град ще бъдат домакини на един от най-известните проекти на ЕС.

От 1 януари градовете Орхус и Пафос ще носят званието „Eвропейски столици на културата“. Културната програма на Орхус ще започне официално на 21 януари. Церемонията по откриването на „Пафос 2017“ ще се състои на 28 януари с участието на Христос Стилианидис, комисар по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи, и президента на Кипър Никос Анастасиадис [предстои да бъде потвърдено]. Комисар Тибор Наврачич заяви: „Званието „Европейска столица на културата“ е уникална възможност за обединяване на общностите чрез културни прояви и за укрепване на местните, европейските и международните партньорства за бъдещето. Пожелавам успех на Орхус и Пафос през следващата година.“ Двата града предложиха програми, които представят тяхната вековна култура, като същевременно използват различни художествени форми за решаване на социално-икономическите проблеми, пред които е изправена Европа днес.

„Преосмисляне“ е централната тема на „Орхус 2017“. Датският град ще покаже как изкуствата, културата и творческият сектор могат да ни помогнат да преосмислим и оформим нашите основни социални, градски, културни и икономически модели на поведение и да намерим нови решения на общите предизвикателства. Викингска сага на покрива на сграда, изложба, разпръсната из целия град и по бреговата линия, световен творчески форум и международен детски литературен фестивал — това са само няколко от многобройните прояви, които ще послужат за мост към миналото с творчески идеи за настоящето и бъдещето.

Децата ще бъдат в центъра на тържествата по откриването на културната програма на град Орхус. Стотици деца от Централна Дания ще се съберат в Орхус, за да споделят своите мечти за бъдещето в поредица от събития, озаглавени „Земя на желания“. В нощта на церемонията по откриването впечатляващо шоу, изпълнено с блясък, викингски духове и небесни божества, ще отбележи началото на годината, през която градът ще бъде Европейска столица на културата.

„Свързване на континентите, мост между културите“ е лайтмотивът на стотиците прояви, организирани от „Пафос 2017“. Първият кипърски град със звание „Европейска столица на културата“ се възползва от своя опит в културното многообразие и от географската си близост с Близкия изток и Северна Африка, за да укрепи отношенията между държавите и културите. Пафос ще се превърне в огромна отворена сцена, „Фабрика под открито небе“, където хилядолетната традиция на провеждане на културния живот в открити пространства среща съвременните начини на творчество, мислене и живот.

Церемонията по откриването на „Пафос 2017“ е вдъхновена от една от темите на културната програма през годината: „митове и религия“.Митът за Пигмалион и Галатея, както и други разкази от историята на Пафос ще оживеят в уникален спектакъл от музика и танци. През почивните дни на откриването на 28 и 29 януари градът ще се превърне във фабрика под открито небе с многобройни спектакли и артистични представления.

Контекст

Създадена през 1985 г. от тогавашния гръцки министър на културата Мелина Меркури, Европейската столица на културата е една от най-ярките културни инициативи в Европа. Градовете се подбират въз основа на културна програма, която трябва да има силен европейски аспект, да стимулира участието и активната ангажираност на жителите на въпросния град и да допринася за дългосрочното развитие на града.

Това е и отлична възможност за градовете да променят своя имидж, да бъдат забелязани наред с други значими места на световната карта, да привлекат повече туристи и да преосмислят собственото си развитие чрез културните прояви.

Това звание има дългосрочно въздействие не само в културно, но и в социално и икономическо отношение както за града, така и за региона, в който той се намира. Например в едно проучване бе отчетено, че броят на туристите, посетили за поне една нощ град, носител на званието „Европейска столица на културата“, е нараснал средно с 12 % в сравнение с годината, предхождаща годината на инициативата.

Градовете Вроцлав в Полша и Сан Себастиан в Испания бяха Европейски столици на културата през 2016 г. След Орхус и Пафос през 2017 г. следващите Европейски столици на културата ще бъдат Валета (Малта) и Леуварден (Нидерландия) през 2018 г., Пловдив (България) и Матера (Италия) през 2019 г. и Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия) през 2020 г. Тимишоара (Румъния), Елевсина (Гърция) и Нови Сад (Сърбия, страна кандидатка) наскоро получиха препоръка да бъдат трите Европейски столици на културата през 2021 г. и се очаква тяхното официално номиниране от съответните органи.

За повече информация

Орхус 2017 — Европейска столица на културата
Пафос 2017 — Европейска столица на културата
Европейски столици на културата — информационен документ
Европейски столици на културата — брошура „Тридесет години постижения“

 

IP/16/4449

Лица за контакти с медиите:

Въпроси на граждани: Europe Direct на телефон 00 800 67 89 10 11 или на електронния адрес на информационната служба


Side Bar