Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A Bizottság üdvözli a jó minőségű rádiófrekvenciával működő mobilinternet-szolgáltatások ösztönzését elősegítő politikai megállapodást

Brüsszel, 2016. december 14.

Az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság megállapodásra jutott arra vonatkozóan, hogy hogyan koordinálják a 700 MHz-es sáv használatát annak érdekében, hogy a mobilinternet-szolgáltatásokat minden európai polgárhoz eljuttassák, és hogy a határokon átnyúló új alkalmazásokkal megkönnyítsék az 5G hálózat 2020-ig történő bevezetését.

Az okostelefonok és a jövőbeni 5G-eszközök használata révén a vezeték nélküli internetkapcsolat iránti igény folyamatosan növekszik. Jelenlegi szintjéhez képest 2020-ra közel nyolcszorosára emelkedik a mobilinternet-forgalom. Ez a hálózatfejlesztés a rádiófrekvencia-spektrum függvénye, amely a vezeték nélküli kommunikáció kulcsa, és ugyanakkor véges forrása. Mivel a rádiófrekvenciák nem állnak meg az országhatárok előtt, uniós szinten jobban kell koordinálni a spektrumfelszabadítási igények időzítését az interferencia elkerülése érdekében. Mindez ugyanakkor elősegíti majd az innovatív szolgáltatások – mint például az összekapcsolt autók, az online egészségügyi ellátás, az intelligens városok vagy a mozgó videoközvetítés – Európa-szerte történő működését is.

Ma este az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság tárgyaló felei politikai megállapodást értek el egy uniós megközelítés ügyében az ultramagas frekvenciasáv (UHF) (470–790 MHz), beleértve a 700 MHz-es sáv (694–790 MHz) használata érdekében. Ez a megállapodás egy a Bizottság által 2016 februárjában előterjesztett javaslatra épül. A Tanács május 26-án alakította ki közös álláspontját, a Parlament (ITRE bizottság) pedig november 10-én. Az elkövetkező hetekben várhatóan mindkét intézmény hivatalosan jóváhagyja a megállapodást.

A ma esti megállapodás egyben a Bizottság által 2015 májusában ismertetett Európai digitális egységes piaci stratégia első megállapodása is.

Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök a következőket nyilatkozta: „A jobb spektrumkoordináció elengedhetetlen annak érdekében, hogy jobb minőségű internetet biztosítsunk minden európai polgár számára. Megnyitja az utat az 5G, a kommunikációs hálózat új generációja, valamint a dolgok internete előtt. A mai napon megtettük az első lépést a 700 MHz-es sáv uniós használatára vonatkozó közös megközelítés elfogadásával. Tovább kell haladni, ez az új Elektronikus Hírközlési Kódex és az idén korábban ismertetett 5G cselekvési terv egyik fő célkitűzése. A kezdeményezések terén a lehető leggyorsabban kell előrehaladnunk, mivel alapvető fontosságúak az első osztályú összekapcsoltság kialakításához a digitális egységes piacon. A mai napon megszületett az első megállapodás, de a közeljövőben számos további megállapodás szükséges”. (Nemrégiben írt blogbejegyzés: Összekapcsoltság, rádióspektrumok és a digitális egységes piac: felkészülés a jövőre).

Günther H. Oettinger, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos így fogalmazott: „A teljes UHF-sávval kapcsolatos összehangolt stratégia támogatja az európai jövőképet. Biztosítja, hogy az európai polgárok táblagépeikről és okostelefonjaikról utazás közben is ugyanúgy hozzájuthassanak az innovatív szolgáltatásokhoz, mint otthoni okostelevíziójukról. A 700 MHz-es sáv összehangolt felszabadítása fontos előrelépést jelent az Unió 5G hálózatának megvalósítása felé vezető úton.”

Az ultramagas frekvenciasáv (UHF), amelyet jelenleg a digitális földfelszíni televíziózáshoz, valamint a műsorgyártásnál használt vezeték nélküli mikrofonokhoz és különleges eseményekhez használnak, a 470–790 MHz tartományt foglalja magában. A mai megállapodás eredményeképpen:

  • A 700 MHz-es sávot valamennyi tagállamban legkésőbb 2020. június 30-ig ki kell osztani a mobilszolgáltatóknak és elérhetővé kell tenni vezeték nélküli szélessávú használatra. Megfelelően indokolt kivételek 2022. június 30-ig lehetségesek, betartva a határozat előírásait.

    A tagállamok 2018. június 30-ig elfogadják és közzéteszik e sáv felszabadítására vonatkozó nemzeti terveiket. 2017 végéig meg kell kötni a határokon átívelő koordinációra vonatkozó megállapodásokat is.
  • A 700 MHz alatti (470–694 MHz-es) sávban 2030-ig hosszú távú prioritást kap a műsorszórás. Ugyanakkor minden tagállam rugalmasabb megközelítést alkalmazhat az alternatív spektrumhasználattal kapcsolatban – mint például a korszerű mobil multimédiás szolgáltatások – a digitális földfelszíni televíziózás (DTT) alkalmazásának különböző szintjei szerint. A Bizottság a hatékony spektrumhasználat biztosítása érdekében is át fogja tekinteni e sáv használatát.

Az ezen határozat szemléletéhez kapcsolódó koordinált megközelítés összeköti a szabályozási gyakorlatok közötti eltérések csökkentésére és a frekvenciaelosztás jobb koordinálására irányuló, az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex tervezetében 2016 szeptemberében felvázolt szélesebb körű bizottsági javaslatokat. (Sajtóközlemény , MEMO) A kódex hosszú időre szóló frekvenciahasználati engedélyek kibocsátását indítványozza, ezt pedig szigorúbb követelményekhez köti a tényleges és hatékony spektrumhasználat tekintetében. Ezen túlmenően a kódex az alapvető paraméterek összehangolását szorgalmazza. Idetartozik a frekvenciakijelölések időzítésének koordinálása annak érdekében, hogy az EU piacán időben kerüljön sor a frekvenciatartományok felszabadítására, illetve az EU-szerte alkalmazott spektrumpolitikák konvergenciájának előmozdítása abból a célból, hogy az Unió területén maradéktalanul megvalósuljon a vezeték nélküli lefedettség.

Háttér-információk

Az ultramagas frekvenciasáv (UHF), amelyet jelenleg a digitális földfelszíni televíziózáshoz, valamint a műsorgyártásnál használt vezeték nélküli mikrofonokhoz és különleges eseményekhez használnak, a 470–790 MHz tartományra terjed ki.

A mai megállapodás 2020. június 30-ig további értékes spektrumot fog biztosítani a vezeték nélküli szélessávú technológiához a 700 MHz-es sávban. Ez a sáv ideális a jó minőségű internet biztosításához, függetlenül attól, hogy a felhasználók egy nagyvárosi beltérben, egy távoli kis faluban vagy az autópályán tartózkodnak. Továbbra is elérhetők maradnak a 700 MHZ-es sáv alatti frekvenciák, ahol a prioritás a műsorszórásé, megőrizve ezáltal Európa szabadon igénybe vehető közcélú műsorszolgáltatást kínáló audiovizuális modelljét. Ezt a sávot azonban rugalmasan lehetne használni más technológiákhoz vagy szolgáltatásokhoz az 5G-alapú innováció támogatására és a nemzeti műsorszórási igények kielégítésére.

További információk

Spektrum az Unióban

A digitális tartalmak egységes piaca (#A digitális tartalmak egységes piaca)

 

IP/16/4405

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar