Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Na kojem je stupnju digitaliziranosti vaša zemlja? Iz novih je podataka vidljivo da je potrebno poduzeti mjere za bolje iskorištavanje europskog potencijala

Bruxelles, 25 veljača 2016

Prošle godine Europska komisija počela je provoditi strategiju jedinstvenog digitalnog tržišta i otada su države EU-a ostvarile napredak u brojnim područjima, od povezivosti i digitalnih vještina do javnih usluga.

Europska komisija danas je objavila Indeks digitalnoga gospodarstva i društva (DESI) 2016. Iz njega je vidljivo da su, nakon što je Komisija prošle godine objavila strategiju jedinstvenog digitalnog tržišta, države članice napredovale u područjima kao što su povezivost i digitalne vještine te javne usluge.

Unatoč zamijećenom napretku, danas objavljeni rezultati pokazuju i da napredak usporava. Potrebne su mjere i na razini EU-a i na nacionalnoj razini kako bi se uklonile prepreke zbog kojih države EU-a ne mogu u potpunosti iskoristiti digitalne mogućnosti.

Potpredsjednik Komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip izjavio je: „Digitalizira se sve više građana, poduzeća i javnih usluga, no i dalje se prevelik broj njih suočava s, primjerice, nedostupnošću brze internetske veze, nedostatkom prekograničnih usluga e-uprave te poteškoćama pri prekograničnoj kupnji i prodaji. Te i slične probleme moramo riješiti. Ciljevi naše strategije jedinstvenog tržišta su sljedeći: prvim prijedlozima u okviru te strategije potaknut ćemo e-trgovinu i povećati povezivost. Sve ćemo prijedloge iznijeti tijekom ove godine, a države članice EU-a pozivam da ne gube vrijeme i podupru ih. Zahvaljujući tim prijedlozima moći će poboljšati svoje rezultate u području digitalizacije i gospodarstva”.

Günther H. Oettinger, povjerenik za digitalno gospodarstvo i društvo, izjavio je: „EU ostvaruje napredak, ali nedovoljno brzo. Ne možemo biti zadovoljni postojećim stanjem. Moramo djelovati želimo li uhvatiti korak s Japanom, SAD-om i Južnom Korejom. Na temelju današnjeg Indeksa državama EU-a u svibnju ćemo dati konkretne preporuke za poboljšanje nacionalnih rezultata. Uvjeren sam da će to, zajedno s našim naporima za uspostavu jedinstvenog digitalnog tržišta, pridonijeti budućoj uspješnosti EU-a u cjelini i njegovih država članica”.

Glavni zaključci Indeksa digitalnoga gospodarstva i društva (DESI)

  • EU ostvaruje napredak, ali nedovoljno brzo: na razini EU-a kao cjeline ostvareni rezultat iznosi 0,52 od 1, što je poboljšanje od 0,5 u odnosu na prošlu godinu. Rezultat su poboljšale sve države EU-a osim Švedske.
  • Danska, Nizozemska, Švedska i Finska i dalje su pri samom vrhu ljestvice DESI.
  • Nizozemska, Estonija, Njemačka, Malta, Austrija i Portugal države su koje bilježe najveće poboljšanje te se odvajaju od drugih država na ljestvici. Više informacija o rezultatima po državama dostupno je u profilu države i u informativnom članku.

ASlika 1.

  • Mjere potrebne za dosezanje svjetskog vrha: Komisija prvi put uspoređuje EU s nekim od najdigitaliziranijih država svijeta (Japan, SAD i Južna Koreja). Potpuno izvješće o međunarodnom Indeksu u području digitalizacije bit će dostupno sredinom ožujka 2016., no iz preliminarnih rezultata može se zaključiti da su vodeće države EU-a u području digitalizacije u tom pogledu ujedno i vodeće države u svjetskim razmjerima. No želi li preuzeti vodstvo na svjetskoj razini, EU kao cjelina mora ostvariti znatna poboljšanja. Dodatne informacije dostupne su u informativnom članku.
  • Bolja, iako dugoročno nedostatna povezivost: 71 % europskih kućanstava ima pristup brzoj širokopojasnoj mreži (od najmanje 30 Mbps) u odnosu na 62 % prošle godine. EU je na dobrom putu da do 2020. osigura potpunu pokrivenost. Broj pretplata na mobilni širokopojasni pristup internetu ubrzano raste: u 2014. na 100 Europljana zabilježene su 64 takve pretplate, dok ih je danas 75. EU mora biti spreman zadovoljiti buduću potražnju i osigurati sljedeću generaciju komunikacijskih mreža (5G). Komisija će stoga do kraja godine predstaviti reviziju telekomunikacijskih propisa EU-a kako bi se uklonili tehnološki i tržišni izazovi.
  • Potrebno poboljšanje digitalnih vještina: iako je u EU-u broj osoba s diplomom iz znanosti, tehnologije i matematike blago porastao, gotovo polovina Europljana (45 %) nema osnovne digitalne vještine (upotreba e-pošte, alata za uređivanje ili instaliranje novih uređaja). Pitanje digitalnih vještina i osposobljavanja Komisija će još ove godine razmotriti u okviru EU-ova predstojećeg programa novih vještina.
  • e-trgovina, propuštena prilika za manja poduzeća: 65 % internetskih korisnika u Europi kupuje preko interneta, no usluge internetske prodaje nudi samo 16 % MSP-ova, od kojih njih manje od polovine te usluge nudi prekogranično (7,5 %). S tim u vezi Komisija je u prosincu predstavila prijedloge o digitalnim ugovorima (priopćenje za tisak) u cilju bolje zaštite potrošača koji kupuju preko interneta i pomoći poduzećima da povećaju svoju internetsku prodaju. Komisija će u svibnju predstaviti zakonodavni paket za dodatno unaprjeđenje e-trgovine. Paket će obuhvaćati mjere za uklanjanje neopravdanog uskraćivanja pristupa na temelju lokacije, povećanje transparentnosti prekograničnih tržišta dostave paketa te za bolje prekogranično izvršenje propisa EU-a u području zaštite potrošača.
  • Više elektroničkih javnih usluga, ali nedovoljna iskorištenost:pokazatelji upućuju na to da javne uprave pružaju širi spektar elektroničkih usluga (građani uporabom interneta mogu dostaviti obavijest o novom boravištu, rođenju djeteta ili druge važne informacije). No ne povećava se broj internetskih korisnika koji sa svojom upravom kontaktiraju elektronički (32 %).

 Kontekst

Što je DESI?

Indeks digitalnoga gospodarstva i društva (DESI) 2016. internetski je alat kojim se mjeri napredak država članica EU-a u smjeru digitalnoga gospodarstva i društva. Stoga sadržava skup relevantnih pokazatelja postojeće kombinacije europskih digitalnih politika.

Ovogodišnji indeks DESI predstavlja povjerenik Oettinger na forumu Digital4EU koji se održava u Bruxellesu(u 9:45 h po srednjoeuropskom vremenu). O indeksu će se raspravljati tijekom dijela programa naslovljenog „Ostvarenje jedinstvenog digitalnog tržišta: od indeksa DESI do djelovanja” (od 10:15 do 11:25 h po srednjoeuropskom vremenu). Cjelokupan program možete pratiti uživo (vidi dio programa posvećen Europskom fondu za strateška ulaganja (EFSI)/druge dijelove programa).

Više informacija

Web-mjesto o jedinstvenom digitalnom tržištu (#DigitalSingleMarket)

Web-mjesto potpredsjednika Andrusa Ansipa, nadležnog za jedinstveno digitalno tržište, (@Ansip_EU)

Web-mjesto povjerenika za digitalno gospodarstvo i društvo Günthera H. Oettingera (@GOettingerEU)

IP/16/384

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar