Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Promovarea pluralismului mass-mediei și a democrației: Comisia organizează al doilea Colocviu anual privind drepturile fundamentale

Bruxelles, 17 noiembrie 2016

În perioada 17 - 18 noiembrie, Comisia Europeană găzduiește cel de al doilea Colocviu anual privind drepturile fundamentale, care va aborda tema „Pluralismul mass-mediei și democrația.”

Un sondaj Eurobarometru publicat astăzi, 17 noiembrie, arată că cetățenii europeni își pun probleme cu privire la independența mass-mediei; gradul de încredere în mass-media este scăzut și cetățenii sunt îngrijorați de impactul discursurilor online de incitare la ură.

Discuțiile vor fi coordonate de prim-vicepreședintele Frans Timmermans, de comisarii Günther Oettinger și Věra Jourová. Vor participa reprezentanți la nivel înalt ai mass-mediei, ai statelor membre, ai instituțiilor europene și ai organizațiilor internaționale, ai mediului academic și ai societății civile, iar temele abordate vor viza modalitatea de a proteja și de a promova libertatea și pluralismul mass-mediei în UE.

În perspectiva colocviului, vicepreședintele Comisiei Europene, dl Frans Timmermans, a declarat: „Mass-media liberă și pluralistă este vitală pentru societățile noastre democratice. Fără mass-media de calitate nu poate exista o dezbatere publică pe măsură. Iată de ce trebuie să ne asigurăm că jurnaliștii își pot desfășura activitatea în deplină libertate. Cetățenii Europei trebuie să poată avea încredere în independența presei dacă ne dorim ca democrațiile noastre să funcționeze adecvat.”

Günther Oettinger, comisarul pentru economie digitală și societate digitală, a adăugat: „Democrațiile noastre au nevoie în mod vital de un jurnalism de calitate, bazat pe fapte. Pentru ca mass-media să își poată desfășura activitatea în mod corect, este nevoie de condiții adecvate. Recent am propus consolidarea independenței organismelor de reglementare a mass-mediei, ca parte a noilor norme UE în domeniul audiovizualului. Contez pe sprijinul Parlamentului European și al statelor membre pentru adoptarea acestei propuneri.”

Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a adăugat: „Incitarea la ură practicată pe scară largă în mediul online, relevată de sondajul Eurobarometru, subliniază impactul abuzurilor și al amenințărilor cu care se confruntă jurnaliștii și actorii noilor mijloace de comunicare în masă. Această problemă trebuie abordată de urgență. Cetățenii trebuie să se simtă în siguranță atunci când se exprimă în mediul online și jurnaliștii trebuie să aibă posibilitatea de a-și desfășura activitatea fără interferențe. Comisia va examina normele UE privind protecția surselor jurnaliștilor și denunțările”.

Publicul și jurnaliștii sunt îngrijorați cu privire la independența presei

În pregătirea colocviului, Comisia a efectuat o consultare publică și a realizat un sondaj Eurobarometru privind pluralismul mass-mediei și democrația. Rezultatele sunt disponibile online și vor sta la baza discuțiilor. Eurobarometrul evidențiază următoarele aspecte:

  • majoritatea respondenților (57 %) consideră că mass-media din țara lor este afectată de presiuni politice sau comerciale;
  • doar puțin peste jumătate din respondenți (53 %) sunt de părere că mass-media din țara lor oferă informații fiabile;
  • 75 % dintre respondenții care participă la discuții în rețelele de socializare au fost martori sau victime ale abuzurilor, incitărilor la ură sau amenințărilor online și aproape jumătate dintre aceștia (48 %) declară că, din această cauză, se simt descurajați să mai participe la astfel de dezbateri;
  • doar 37 % dintre respondenți sunt de părere că organismul de supraveghere în domeniul audiovizual din țara lor este liber și neafectat de presiuni;
  • categoriile cele mai sărace și mai puțin educate de populație înregistrează și cel mai scăzut grad de încredere în mass-media.

Colocviul va aborda mai multe teme:

  • protejarea și promovarea libertății mass-mediei și a independenței față de presiunile politice sau financiare;
  • capacitarea jurnaliștilor și protejarea acestora de amenințări, violență fizică și discursuri care instigă la ură;
  • importanța educației în domeniul mass-mediei și a eticii pentru dezbaterea și participarea politică;
  • oportunitățile și provocările legate de noile mijloace de informare în masă, de noile platforme de internet și de comunicare socială.

Colocviul poate fi urmărit în direct online. Concluziile și acțiunile propuse în urma discuțiilor vor fi ulterior finalizate și publicate pe site-ul web al Comisiei dedicat drepturilor fundamentale.

Informații suplimentare

Fișă informativă referitoare la sondajul Eurobarometru din 2016 privind pluralismul mass-mediei

Sondaj Eurobarometru privind pluralismul mass-mediei și democrația, 2016

Programul colocviului

Raport de sinteză privind consultarea publică pe tema „Pluralismul mass-mediei și democrația”

Noile norme UE în domeniul audiovizualului propuse de Comisie în mai 2016

Instrumentul de monitorizare a pluralismului mass-mediei

Proiecte sprijinite de UE în domeniul libertății mass-mediei

Raportul Agenției pentru Drepturi Fundamentale privind „Violența, amenințările și presiunile exercitate împotriva jurnaliștilor și a altor actori din mass-media în Uniunea Europeană”

Raportul Agenției pentru Drepturi Fundamentale privind „Incitarea la ură în conținuturile din mass-media și în discursurile politice în statele membre ale Uniunii Europene”

 

 

IP/16/3690

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar