Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Ekvador pristupio Sporazumu o trgovini između EU-a i Kolumbije i Perua

Bruxelles, 11. studenoga 2016.

Povjerenica Malmström danas će u 13:00 sati na svečanosti potpisivanja koja će se održati u Bruxellesu potpisati Protokol o pristupanju Ekvadora Sporazumu.

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström danas će potpisati Protokol o pristupanju Ekvadora Sporazumu EU-a o slobodnoj trgovini s Kolumbijom i Peruom. Tim Sporazumom, koji je usmjeren na razvoj, otvorit će se tržišta s obje strane, povećati stabilnost i predvidljivost za trgovinu i ulaganja u oba smjera te promicati uključiv i održiv razvoj.

Povjerenica Malmström izjavila je: „Sporazum je ključni korak u odnosima između Ekvadora i EU-a kojim će se stvoriti pravi okvir za poticanje trgovine i ulaganja s obje strane. Važno je da Sporazum uskoro stupi na snagu kako bi izvoznici, radnici i građani čim prije od njega mogli imati koristi. Moramo povećati međusobnu trgovinu jer je ona ključni čimbenik za rast i stvaranje radnih mjesta u EU-u, ali i za razvoj gospodarstva kao što je Ekvador, koja se žele diversificirati i integrirati u globalne lance vrijednosti. Njime se stvara uporište za europska poduzeća te pruža temelj za reforme u Ekvadoru.

Povjerenica će danas na svečanosti koja će se održati u trinaest sati potpisati Protokol o pristupanju sa slovačkim predsjedništvom EU-a, koje zastupa ministar gospodarstva Peter Žiga, potpredsjednikom Ekvadora Jorgeom Glasom, veleposlanikom Kolumbije Rodrigom Riverom i veleposlanicom Perua Cristinom Ronquillo De Blödorn. Da bi se Sporazum mogao početi privremeno provoditi, potrebna je suglasnost Europskog parlamenta.

Sporazumom će se ukinuti tarife za sve industrijske proizvode i proizvode ribarstva, povećati pristup tržištu za poljoprivredne proizvode, poboljšati pristup javnoj nabavi i uslugama te dodatno smanjiti tehničke prepreke trgovini. Kad se u potpunosti provede, izvoznicima EU-a omogućit će tarifne uštede u iznosu od najmanje 106 milijuna eura, a izvoznici iz Ekvadora uštedjet će do 248 milijuna eura zahvaljujući ukidanju pristojbi.

Taj asimetričan sporazum prilagođen je razvojnim potrebama Ekvadora. Tarife će se smanjivati postupno tijekom razdoblja od 17 godina, s time da će EU pri početku stupanja sporazuma na snagu liberalizirati gotovo 95 % tarifnih stavki, a Ekvador približno 60 %. Prema procjenama Komisije Sporazum će imati znatan učinak na BDP Ekvadora. Ekvadoru će omogućiti lakši pristup EU-u pri izvozu svojih glavnih proizvoda, npr. proizvoda ribarstva, rezanog cvijeća, kave, kakaa, voća i orašastih plodova. I za banane će se primjenjivati povlaštena stopa, ali će se uspostaviti mehanizam za stabilizaciju, kojim će se Komisiji omogućiti da preispita i razmotri suspenziju povlastica ako se dosegne godišnji prag. Takav se mehanizam već upotrebljava u trgovinskim sporazumima s Kolumbijom, Peruom i Srednjom Amerikom.

I koristi za EU bit će znatne. Poljoprivredni sektor EU-a imat će, primjerice, koristi od povećanog pristupa tržištu za poljoprivredne proizvode te od zaštite oko sto oznaka zemljopisnog podrijetla EU-a na ekvadorskom tržištu. EU može očekivati koristi i u nekim drugim sektorima, uključujući pristup tržištu automobila i strojeva.

Predloženi dogovor uključuje i obveze u pogledu učinkovite provedbe međunarodnih konvencija o pravima radnika i zaštiti okoliša. U praćenju provedbe sustavno će sudjelovati civilno društvo.

Sporazumom će se ojačati regionalna integracija jer će Ekvador, uz Kolumbiju i Peru, postati treća članica Andske zajednice koja je uključena u trgovinski sporazum. Zadržat će se mogućnost da i četvrta članica te Zajednice, Bolivija, u skladu sa svojim željama zatraži pristup sporazumu. Tim trgovinskim sporazumom EU nastavlja jačati odnose s Latinskom Amerikom i ostvarivati svoj ambiciozni trgovinski plan za tu regiju.

Kontekst

Bilateralna trgovina robom između EU-a i Ekvadora u 2015. iznosila je 4,6 milijarde eura: vrijednost izvezene robe iz EU-a u Ekvador bila je 2 milijarde eura, a uvezene robe iz Ekvadora u EU 2,6 milijarde eura.

Pregovori između EU-a te Kolumbije, Ekvadora i Perua o trgovinskom sporazumu započeli su u siječnju 2009. U srpnju 2009. Ekvador je obustavio svoje sudjelovanje u pregovorima. Pregovori za Sporazum o trgovini između EU-a i Kolumbije i Perua završeni su u ožujku 2010. te se Sporazum s Peruom privremeno primjenjuje od ožujka 2013., a s Kolumbijom od kolovoza 2013. Koristi Sporazuma za Kolumbiju i Peru već se mogu primijetiti. Primjerice, od stupanja na snagu Sporazuma u EU je počelo izvoziti više od 500 kolumbijskih i 1100 peruanskih poduzeća, pretežno malih i srednjih poduzeća.

U svibnju 2013. Ekvador je izrazio svoju spremnost za nastavak pregovora i uključivanje u sporazum s Kolumbijom i Peruom. Pregovori su službeno nastavljeni u siječnju 2014., a završeni su 17. srpnja 2014.

Dodatne informacije

IP/16/3615

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar