Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Summitul UE-Canada: acordul comercial semnat recent stabilește standarde ridicate pentru comerțul mondial

Bruxelles, 30 octombrie 2016

Acordul economic și comercial cuprinzător dintre UE și Canada (CETA) a fost semnat astăzi de către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European, Donald Tusk, prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico și prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau.

Acordul va aduce beneficii micilor și marilor exportatori, firmelor europene și canadiene și angajaților acestora, și nu în ultimul rând consumatorilor. El va elimina aproape toate taxele vamale de import (99 %), ceea ce le va permite exportatorilor europeni de produse industriale și agricole să economisească peste 500 de milioane EUR pe an. CETA este cel mai avansat și mai progresist acord comercial încheiat vreodată de UE, un acord istoric, care va servi drept model pentru acordurile ulterioare. Capitolele sale dedicate dezvoltării durabile, forței de muncă și mediului sunt cele mai ambițioase convenite vreodată în cadrul unui acord comercial bilateral. CETA va stimula schimburile comerciale și activitățile economice și, în plus, va promova și proteja valori comune.

Iată ce a declarat comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmström, cu această ocazie: „Dacă vrem să valorificăm beneficiile globalizării și să-i minimizăm dezavantajele, aceasta este calea: acorduri comerciale moderne și progresiste, care ne promovează valorile și stabilesc noi standarde pentru comerțul mondial. Prin acordul cu Canada, creăm o punte cu unul dintre aliații noștri cei mai apropiați și, în același timp, o oportunitate pentru exportatorii și antreprenorii europeni și implicit pentru salariații lor. Știm din experiență că mecanismele comerțului funcționează pur și simplu. Dacă eliminăm costurile inutile și formalitățile administrative care se suprapun, companiile vor încerca să cucerească noi piețe și vor angaja mai mult personal.”

CETA va pune capăt restricțiilor care împiedicau firmele europene să participe la proceduri de achiziții publice în Canada, atât la nivel federal, cât și în provinciile, regiunile și orașele sale. Acordul va deschide și piața serviciilor, ceea ce înseamnă că profesioniștii europeni (ingineri, contabili, arhitecți etc.) vor putea să lucreze mai ușor în Canada. Tot datorită CETA, Canada va recunoaște statutul special al indicațiilor geografice ale UE, urmând să protejeze peste 140 de produse europene precum Prosciutto di Parma și Schwarzwälder Schinken. În cazul multor produse, obstacolele administrative se vor reduce, deoarece testarea nu se va mai face de ambele părți ale Atlanticului – o veste bună în special pentru întreprinderile mai mici.

Ce prevede CETA?

CETA va crea noi oportunități pentru agricultori și producătorii de alimente și va proteja pe deplin domeniile sensibile pentru UE. Deschiderea UE față de intrarea pe piața europeană a anumitor produse canadiene va fi limitată și calibrată. În același timp, piața din Canada se va deschide pentru anumite produse foarte importante pentru exportul european, cum ar fi brânzeturile, vinul și băuturile spirtoase, fructele și legumele, produsele transformate și indicațiile geografice.

Acordul va îmbunătăți accesul european la serviciile maritime din Canada și va proteja produse agricole europene unice – așa-numitele indicații geografice.

Cei 500 de milioane de consumatori din UE vor avea de câștigat, la rândul, lor, de pe urma acestui acord. Aceasta pentru că vor avea acces la o mai mare varietate de produse și servicii care nu fac însă rabat de la actualele standarde de calitate, întrucât doar cele care respectă pe deplin toate reglementările UE vor putea intra pe piața UE. CETA nu va schimba modul în care UE reglementează siguranța alimentară, inclusiv normele privind organismele modificate genetic sau cele de interzicere a cărnii de vită tratate cu hormoni.

Forma actuală a mecanismului de soluționare a litigiilor dintre investitori și stat (investor-state dispute settlement – ISDS), prevăzută în numeroase acorduri comerciale bilaterale negociate de către guvernele statelor membre, a fost înlocuită cu un nou sistem jurisdicțional îmbunătățit în materie de investiții (Investment Court System – ICS). Noul mecanism va fi unul public, care nu se bazează pe instanțe ad hoc. Drept rezultat, în cazurile rare în care investitorii sunt discriminați, ei vor putea beneficia de protecție, dar într-o manieră care nu pune sub semnul întrebării dreptul statelor de a reglementa în interesul public.

Noua instanță pentru soluționarea litigiilor în materie de investiții va fi transparentă, iar judecătorii vor fi numiți de UE și Canada. Comisia s-a angajat să perfecționeze și să finalizeze această reformă a mecanismului de soluționare a litigiilor în materie de investiții, iar discuțiile din ultimele săptămâni și zile au definit și mai bine acest angajament.

Statele membre își vor putea organiza în continuare serviciile publice precum educația și asistența medicală după cum doresc. Această chestiune și o serie de alte aspecte au fost clarificate în cadrul unui Instrument comun de interpretare care va avea forță juridică. Instrumentul explică fără echivoc aspectele asupra cărora Canada și Uniunea Europeană au convenit în cadrul anumitor articole din CETA.

Context și etape viitoare

După semnare, CETA poate intra provizoriu în vigoare doar cu acordul Parlamentului European. Aplicarea cu titlu provizoriu, odată aprobată de statele membre (în cadrul Consiliului) și de Parlamentul European, le va permite consumatorilor și întreprinderilor europene să beneficieze cât mai rapid de avantajele acordului.

Întrucât sistemul jurisdicțional în materie de investiții (ICS) este un element nou în acordurile comerciale, iar dezbaterea publică pe această temă nu s-a încheiat în multe dintre țări, statele membre au decis (și Comisia le sprijină decizia) ca acesta să nu fie implementat în cadrul aplicării cu titlu provizoriu a CETA, ci doar după ce toate statele membre își încheie procedurile naționale de ratificare.

Între timp, Comisia și Canada vor pune la punct anumiți parametri ai noului sistem, cum ar fi selecția judecătorilor, accesul întreprinderilor mai mici la ICS și căile de atac.

Există dovezi clare care arată că acordurile de liber schimb stimulează creșterea economică și ocuparea forței de muncă în Europa. De exemplu, de la intrarea în vigoare, în 2011, a acordului comercial între UE și Coreea de Sud, exporturile UE către Coreea de Sud au crescut cu peste 55 % (în cazul anumitor produse agricole chiar cu 70 %), iar vânzările pe piața coreeană a mașinilor produse în UE s-au triplat. Acordul cu Coreea a fost aplicat cu titlu provizoriu pe durata procesului de ratificare.

În medie, fiecare nouă tranșă de exporturi de 1 miliard EUR sprijină încă 15 000 de locuri de muncă în UE. În Europa, 31 de milioane de locuri de muncă depind de exporturi.

Informații suplimentare:

Articol postat pe blog de comisarul Malmström: Semnarea acordului UE-Canada

Fișă informativă: CETA – Un acord comercial care stabilește noi standarde pentru comerțul mondial

CETA: Context, întrebări și răspunsuri, conținut

Beneficiile CETA și mărturii ale exportatorilor

Textul acordului CETA

IP/16/3581

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar