Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Sastanak na vrhu između EU-a i Kanade: nedavno potpisanim trgovinskim sporazumom postavljeni su visoki standardi za svjetske trgovine

Bruxelles, 30. listopada 2016.

Danas su predsjednik Europske komisije Jean-Claude JUNCKER, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, slovački premijer Robert Fico i kanadski premijer Justin Trudeau potpisali Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum između EU-a i Kanade (CETA).

Taj će sporazum biti koristan velikim i malim izvoznicima jer će otvoriti nove mogućnosti europskim i kanadskim poduzećima, njihovim zaposlenicima te potrošačima. Ukinut će se gotovo sve (99 %) uvozne carine, a time će europski izvoznici industrijske robe i poljoprivrednih proizvoda uštedjeti više od 500 milijuna EUR godišnje. CETA je dosad najmoderniji i najnapredniji trgovinski sporazum EU-a kojim se postavljaju mjerila za buduće sporazume. Njime su obuhvaćena najambicioznija poglavlja o održivom razvoju, radu i okolišu koja su ikad dogovorena u bilateralnim trgovinskim sporazumima. CETA neće doprinijeti samo trgovinskoj i gospodarskoj aktivnosti, nego i promicanju i zaštiti zajedničkih vrijednosti.

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström izjavila je: Naprednim suvremenim trgovinskim sporazumima kojima se poštuju naše vrijednosti i određuju novi standardi globalne trgovine možemo oblikovati globalizaciju. Zahvaljujući Sporazumu s Kanadom izgradit ćemo most prema našim najbližim saveznicima i uistinu poduprijeti naše izvoznike, poduzetnike i zaposlenike. Trgovina je djelotvorna, to znamo iz iskustva. Ako uklonimo nepotrebne troškove i dvostruku birokraciju, poduzeća će se okušati na novim tržištima i zaposliti više ljudi.

Zahvaljujući CETA-i uklonit će se ograničenja pristupa javnoj nabavi te europskim poduzećima omogućiti nadmetanje za ugovore o javnoj nabavi na saveznoj razini, ali i u kanadskim provincijama, regijama i gradovima. CETA će i stručnjacima, primjerice inženjerima, računovođama, arhitektima otvoriti tržište usluga i olakšati rad u Kanadi. Kanada također priznaje poseban status oznaka zemljopisnog podrijetla EU-a i pristaje na svojem državnom području štititi popis s više od 140 europskih proizvoda, na kojem se primjerice nalaze „Prosciutto di Parma” i „Schwarzwälder Schinken”. Bit će manje administrativnih prepreka za čitave palete proizvoda koji se neće podvrgavati dvostrukom ispitivanju na obje strane Atlantika, što će biti posebno korisno za manja poduzeća.

Što je navedeno u sporazumu?

Zahvaljujući CETA-i stvorit će se nove prilike za poljoprivrednike i proizvođače hrane, a istovremeno će se u potpunosti zaštititi posebnosti EU-a. Prostor za određene proizvode na tržištu EU-a ograničen je i odmjeren te je protuteža broju mjesta za proizvode na kanadskom tržištu, a koji odgovara potrebama europskih izvođača proizvoda kao što su sir, vina i žestoka alkoholna pića, voće i povrće, prerađeni proizvodi te proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla.

Tim će se sporazumom europskim poduzetnicima olakšati pristup pomorskim uslugama u Kanadi te će se zaštititi jedinstveni europski poljoprivredni proizvodi, proizvodi s tzv. oznakom zemljopisnog podrijetla.

Koristi od CETA-e imat će i 500 milijuna potrošača u EU-u. Sporazumom je omogućen veći izbor jer se njime zadržavaju trenutačni standardi kvalitete, a na tržište EU-a moći će ući samo proizvodi i usluge koji su u potpunosti u skladu sa svim propisima EU-a. To znači da se CETA-om neće promijeniti način na koji EU regulira sigurnost hrane, uključujući proizvode od GMO-a i zabranu govedine tretirane hormonima.

Sadašnji oblik rješavanja sporova između ulagača i države (ISDS) u mnogim bilateralnim trgovinskim sporazumima u kojima pregovaraju vlade EU-a zamijenjen je novim i poboljšanim sustavom sudova za ulaganja. Novi će mehanizam biti javan i neće se temeljiti na ad hoc sudovima. Ta reforma znači da ulagatelji mogu biti zaštićeni od diskriminacije u ograničenom broju slučajeva, ali tako da se ne dovodi u pitanje pravo država da same štite javni interes.

Postupci sudova za ulaganja bit će transparentni, a suce će imenovati EU i Kanada. Komisija se obvezuje dovršiti i urediti reformu sustava za rješavanje ulagačkih sporova, što je u posljednje vrijeme i činila organizirajući rasprave.

Države članice i dalje će javne usluge kao što su zdravstvo i obrazovanje organizirati na način koji smatraju primjerenim. To i druga pitanja dodatno su pojašnjena u zajedničkom instrumentu o tumačenju, koji će imati pravnu snagu, a u kojemu se jasno i nedvosmisleno definira što su Kanada i Europska unija dogovorile u nizu članaka CETA-e.

Kontekst i sljedeći koraci

Nakon potpisivanja sporazuma Europski parlament mora odobriti privremeno stupanje na snagu CETA-e. Nakon što države članice u Vijeću i Europski parlament odobre Sporazum, njegovom se privremenom primjenom europskim poduzećima i potrošačima omogućava da se što je prije moguće počnu koristiti prednostima Sporazuma.

S obzirom na to da je sustav sudova za ulaganja novo pitanje u području trgovinskih sporazuma, a javne rasprave u mnogim zemljama nisu završene, države članice EU-a odlučile su, uz potporu Komisije, da ICS neće biti u području primjene privremene provedbe CETA-e. To znači da će biti proveden tek nakon što sve države članice završe svoje nacionalne postupke ratifikacije.

U tom razdoblju Komisija će s Kanadom dodatno razraditi određene parametre novog sustava, primjerice izbor sudaca, pristup manjih poduzeća novom sustavu i mehanizam žalbi.

Postoje jasni dokazi da se sporazumima o slobodnoj trgovini potiče europski rast i otvaraju radna mjesta. Primjerice, nakon stupanja na snagu trgovinskog sporazuma između EU-a i Južne Koreje 2011., izvoz EU-a u Južnu Koreju povećao se za više od 55 %. Izvoz određenih poljoprivrednih proizvoda povećao se za 70 %, a prodaja vozila iz EU-a u Južnoj Koreji utrostručila se tijekom tog petogodišnjeg razdoblja. Sporazum s Južnom Korejom počeo se privremeno primjenjivati tijekom procesa njegove ratifikacije.

U prosjeku svaka dodatna milijarda eura izvoza stvara 15 000 radnih mjesta u EU-u. O izvozu ovisi 31 milijun radnih mjesta u Europi.

Dodatne informacije:

Članak na blogu koji je objavila povjerenica Malmström: Potpisivanje sporazuma s Kanadom

Informativni članak: CETA – trgovinski sporazum kojim se određuju novi standardi globalne trgovine

CETA: Kontekst, pitanja i odgovori, sadržaj

Prednosti CETA-e i iskustva izvoznika

Tekst Sporazuma

IP/16/3581

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar