Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE HU

Europese Commissie - Persbericht

Europese bedrijven gelauwerd voor groene bedrijfsoplossingen

Brussel, 28 oktober 2016

Bedrijven hebben snel door dat een overstap op circulaire economie economisch loont. Met de Europese milieuprijzen voor bedrijven beloont de Commissie de beste pioniers voor hun eco-innovatieve producten en praktijken.

De winnaars van de Europese milieuprijzen voor bedrijven 2016-2017 zijn bekendgemaakt op 27 oktober, tijdens een plechtigheid in Tallinn, Estland. De prijzen worden uitgereikt aan bedrijven in de EU en in de kandidaat-lidstaten, uit alle sectoren die concurrentievermogen weten te koppelen aan milieubescherming in de volgende categorieën: management, producten en diensten, procesinnovatie, bedrijfsleven en biodiversiteit, en internationale samenwerking tussen bedrijven. De prijzen vormen een belangrijk onderdeel van de toolbox van de Commissie voor de tenuitvoerlegging van het Actieplan voor de circulaire economie dat in december 2015 is aangenomen.

Karmenu Vella, Europees commissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij, zei daarover het volgende: "De bedrijven die meedingen naar de milieuprijzen voor bedrijven vertegenwoordigen de echte drijvende krachten van verandering bij de overstap van Europa op een circulaire economie. Zij laten zien dat innovatie, economische haalbaarheid en milieubescherming hand in hand kunnen gaan. Groene oplossingen kunnen worden ingebouwd in het bedrijfsmodel van elke onderneming, ongeacht de grootte, de timing, de sector of het land."

De winnaars van dit jaar variëren van startende micro-ondernemingen tot mondiale merken:

  • Katica Tanya (Hongarije) voor management (micro-ondernemingen en kleine ondernemingen)
  • CMS Window Systems (Verenigd Koninkrijk), vooraanstaand producent van energie-efficiënte ramen, voor management (middelgrote en grote ondernemingen)
  • Hydromx International A.S. (Turkije), leverancier van innovatieve energie-oplossingen voor producten en diensten,
  • M2i Life Sciences (Frankrijk), Europees leider in pesticidevrij gewasbescherming, voor procesinnovatie,
  • HiPP-Werk Georg Hipp OHG (Duitsland), producent van babyvoeding, voor bedrijfsleven en biodiversiteit
  • Fairphone BV (Nederland), de eerste provider van ethisch verantwoorde smartphones ter wereld, voor internationale samenwerking

De 6 winnaars zijn geselecteerd uit een lijst van 24 finalisten. In totaal streden 148 bedrijven uit 21 Europese landen om de prijs, een erkenning voor bedrijven die door een efficiënt gebruik van grondstoffen en energie slimmere producten en diensten hebben ontwikkeld, en zo zullen bijdragen tot een innovatievere en duurzamere economie.

De sector milieuvriendelijke goederen en diensten blijft groeien, zelfs tijdens de recente economische terugval. Dankzij de groeiende mondiale markten is er voor de eco-industrietakken niet alleen veel vraag in de Europese Unie, maar beschikken zij tevens over een aanzienlijk exportpotentieel.

De prijs voor management (micro-ondernemingen en kleine ondernemingen)

Katica Tanya (Boerderij Het Lieveheersbeestje) in Hongarije krijg deze prijs omdat het laat zien dat toerisme tegelijk winstgevend en duurzaam kan zijn. Katica Tanya, dat jaarlijks 65 000 bezoekers aantrekt, heeft een zeer breed duurzaamheidsconcept ontwikkeld. Het centrum haalt met fotovoltaïsche zonnepanelen en biomassa 80 % van zijn energiebehoefte uit duurzame bronnen. De jury was bovendien onder de indruk van hun sociaal engagement: zij hebben het concept "betaal met afval" ingevoerd, waarbij de bezoekers een gedeelte van de toegangsprijs kunnen betalen in huishoudelijk afval, zoals papier.

De prijs voor management (middelgrote en grote ondernemingen )

Deze prijs ging naar CMS Window Systems ­­ in het Verenigd Koninkrijk voor de ontwikkeling van CMS Innovation Hub – een commercieel innovatie- en ontmoetingscentrum voor opleiding over energie-efficiënte duurzame producten en diensten voor de bouwsector. Het centrum, dat gevestigd is in een verlaten opslagplaats van energie-efficiëntieklasse G die wachtte op de sloophamer, is een toonbeeld van energie-efficiëntie geworden. Er wordt gebruikgemaakt van isolatie met steenwol, thermisch efficiënte ramen en deuren, energie-efficiënte verlichting en IT-uitrusting en klimaatbeheersing met warmteterugwinning.

De prijs voor producten en diensten

Deze prijs wordt toegekend aan een onderneming die door de toepassing van een nieuwe productietechnologie een buitengewone bijdrage aan duurzame ontwikkeling levert. Het Turkse Hydromx International ontving de prijs voor hun energie-efficiënte warmteoverdrachtsvloeistof voor verwarming en koeling. Deze innovatieve oplossing zorgt voor een efficiëntere warmteoverdracht dan water en kan het energieverbruik met 35 % terugdringen. Bovendien heeft het een hoog replicatiepotentieel.

De prijs voor duurzame processen

M2i Life Sciences in Frankrijk won deze prijs voor de ontwikkeling van een groene en efficiënte oplossing om gewassen te beschermen tegen bepaalde insecten en plagen met seksferomonen. Bij de technologie tegen de dennenprocessierups wordt feromonengel aangebracht in een paintball-bal en afgeschoten in de bomen waar de motten worden aangetroffen. Hierdoor is de plaag in Frankrijk aanzienlijk verminderd.

De prijs voor bedrijfsleven en biodiversiteit

HiPP-Werk Georg Hipp OHG verdiende deze prijs met hun uitstekende resultaten om het verlies aan biodiversiteit tegen te houden en natuurlijke ecosystemen te ondersteunen. Het bedrijf, dat al 20 jaar aan duurzaamheidsbeheer doet, heeft biodiversiteit geïntegreerd op alle niveaus van zijn bedrijfsactiviteiten, over de volledige toeleveringsketen.

De prijs voor internationale samenwerking

Deze prijs gaat naar een onderneming die zich actief inzet voor het delen van kennis en technologie in internationale sectoroverschrijdende partnerschappen die bijdragen tot duurzame groei in ontwikkelingslanden. De winnaar van dit jaar is Fairphone, een Nederlandse sociale onderneming die eerlijkere elektronica promoot. Als eerste provider van ethisch verantwoorde smartphones ter wereld betrekken zij grondstoffen die lokale economieën ondersteunen: conflictvrij tin en tantaal in de Democratische Republiek Congo en Fairtrade-goud in Peru. Zij willen ook gebruikmaken van op verantwoorde wijze ontgonnen wolfraam.

Meer informatie over de winnaars, genomineerden, de selectieprocedure en vorige winnaars van de Europese milieuprijzen voor bedrijven vindt u hier.

IP/16/3538

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


Side Bar