Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Az EU a globális csúcstalálkozón a vadon élő állat- és növényfajok kereskedelmére vonatkozó szabályok további szigorítását szorgalmazza

Brüsszel, 2016. szeptember 23.

Szeptember 24-én veszi kezdetét Dél-Afrikában, Johannesburg városában a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló ENSZ-egyezmény (CITES) részes feleinek 17. konferenciája. A rendezvényen 182 ország és az EU képviselői lesznek jelen, hogy hathatós intézkedéseket fogadjanak el több olyan állat- és növényfaj védelmének javítása érdekében, melyek a legveszélyeztetettebb fajok közé tartoznak bolygónkon.

Az Európai Unió első ízben fog a CITES egyezmény teljes jogú részeseként részt venni konferencián, ahol szigorúbb nemzetközi intézkedések meghozatalát szorgalmazza majd a vadon élő állat- és növényfajok jogellenes kereskedelme ellen, összhangban a témában kidolgozott uniós cselekvési tervvel. Az EU határozottan támogatja az elefántcsont-kereskedelem folytatólagos tilalmát.

A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) részes feleinek 17. konferenciája idén Dél-Afrikában, Johannesburgban kerül megrendezésre szeptember 24. és október 5. között. A konferencia fórumot kínál arra, hogy a felek felülvizsgálják a CITES egyezmény végrehajtását – biztosítva, hogy az egyezmény hatálya alá tartozó több mint 35 000 állat- és növényfaj kereskedelme továbbra is jogszerű, nyomon követhető és fenntartható legyen –, továbbá hogy új, kötelező érvényű intézkedéseket fogadjanak el a vadon élő fajok védelme céljából.

A johannesburgi találkozón Karmenu Vella, a környezetpolitikáért, a tengerügyekért és a halászati politikáért felelős biztos vesz majd részt az EU képviseletében. A konferencián az EU és tagállamai egységesen fognak megnyilatkozni, és nagy ívű javaslatokat fognak előterjeszteni. Az uniós javaslatok többek között a vadon élő állat- és növényfajok jogellenes kereskedelme és az ezzel összefüggő korrupció elleni küzdelmet szolgálják, illetve arra irányulnak, hogy a vadásztrófeákra vonatkozóan nemzetközi kereskedelmi szabványok meghatározására kerüljön sor annak érdekében, hogy a vadásztrófea-kereskedelem a jogszerűség és a fenntarthatóság követelményének egyaránt megfeleljen. Az Unió ezenfelül azt is indítványozni fogja, hogy a CITES egyezmény további fajok – tengeri élőlények (cápák), fafélék (rózsafafajok), és kedvtelésből tartott egzotikus állatfajok (hüllők) – kereskedelmére is kiterjedjen, és szorgalmazni fogja egyes, jelenleg is a CITES hatálya alá tartozó fajok (papagájok és emlősök) fokozottabb védelmét. Ezeket a javaslatokat a kérdéses fajokillegális vagy a fenntarthatóság elvét sértő nemzetközi kereskedelme indokolja.

Karmenu Vella biztos kijelentette: „Az EU büszke arra, hogy világszinten élen jár a vadon élő állat- és növényfajok jogellenes kereskedelme ellen vívott küzdelemben. Véleményünk szerint a konferencia lehetőséget kínál arra, hogy még keményebben lépjünk fel a vadon élő állat- és növényfajok tiltott kereskedelme és az ehhez táptalajul szolgáló korrupció ellen. A CITES keretében partnereinkkel közösen azon fogunk dolgozni, hogy maradéktalanul végrehajtsuk a vadvilág védelmét szolgáló új uniós cselekvési tervet. Globális szövetséget építünk abból a célból, hogy az élőhelyükön megóvjuk az állatokat és növényeket, az átkelőhelyeken elzárjuk a csempészek útját, és teljesen felszámoljuk a tiltott kereskedelem iránti keresletet.”

Ennek jegyében az EU támogatni fogja a nemzetközi elefántcsont-kereskedelem tilalmának fenntartását, és szorgalmazni fogja, hogy a konferencia résztvevői szigorú intézkedéseket fogadjanak el az illegális elefántcsont-kereskedelem, valamint az orrszarvúkat, a tigriseket, az emberszabású majmokat, a tobzoskákat és a rózsafafajokat érintő jogellenes kereskedelem felszámolása céljából.

Az EU erőfeszítései részét képezik annak a nagyobb szabású fellépésnek, mely a vadon élő állat- és növényfajok illegális kereskedelme elleni küzdelmet szolgálja. Az év első felében az Unió átfogó cselekvési tervet fogadott el a vadon élő állat- és növényfajok jogellenes kereskedelmére vonatkozóan. A tervet az uniós intézmények és a tagállamok 2020-ig közös erővel hajtják majd végre.

 

Háttér-információk

A vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelmével foglalkozó bűnszervezetek alkotják a 4. legnagyobb nemzetközi bűnözői hálózatot. Az elmúlt évek során drámaian növekedett a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelmének volumene. Becslések szerint a szervezett bűnözői csoportok által illegálisan lebonyolított kereskedelmi forgalom értéke 8–10 milliárd eurót tesz ki, ami nagyságrendjét tekintve a kábítószer-kereskedelemhez, az emberkereskedelemhez és a fegyverkereskedelemhez hasonlítható. Ez az illegális tevékenység veszélybe sodorja egyes emblematikus fajok túlélését, ezen túlmenően pedig korrupciót szül, pénzhez juttatja a milicistákat, emberi életeket olt ki, és létfontosságú bevételtől fosztja meg a szegényebb közösségeket.

A CITES egyezmény fontos eszköz a vadon élő állat- és növényfajok jogellenes kereskedelmének megfékezéséért folytatott küzdelemben, mivel részes felei jogilag kötelező erejű intézkedéseket és szankciókat léptethetnek életbe azok ellen az országok ellen, amelyek nem teljesítik vállalt kötelezettségeiket. Az Európai Unió 2015-ben vált az egyezmény teljes jogú részesévé. E minőségében első ízben vesz most részt a 28 uniós tagország mellett a részes felek konferenciáján.

Az EU fontos támogatója a CITES egyezménynek, és szándéka szerint továbbra is számottevő pénzügyi támogatásban fogja részesíti mind az egyezmény keretében végzett tevékenységeket, mind a vadon élő állat- és növényfajok védelmét szolgáló erőfeszítéseket, különösen Afrikában.

 

További információk

Tájékoztató: a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) részes feleinek 17. konferenciáján képviselt uniós álláspont

A CITES egyezmény részes feleinek 17. konferenciájára benyújtott európai uniós javaslatok teljes listája

 

IP/16/3144

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar

Photos