Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Odprava stroškov gostovanja v EU v letu 2017: Komisija sprejela nov pristop v korist vseh Evropejcev

Bruselj, 21. septembra 2016

Kot je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker napovedal v svojem govoru o stanju v Uniji, so člani kolegija danes razpravljali o revidiranem osnutku pravil, ki so potrebna, da se preprečijo zlorabe odprave stroškov gostovanja, ki je napovedana za junij 2017.

Kolegij je danes razpravljal o novem pristopu k načelu poštene uporabe in se strinjal, da se uporabnikov ne bi smelo omejevati glede trajanja ali obsega uporabe mobilnih naprav v drugih državah znotraj EU. Hkrati pa novi pristop zagotavlja trden zaščitni mehanizem, ki operaterje ščiti pred morebitnimi zlorabami.

Ta novi mehanizem temelji na načelu prebivališča ali trajnih vezi evropskih potrošnikov v kateri koli državi članici EU (na primer pogosta in daljša prisotnost v državi članici ponudnika storitev gostovanja).

Podpredsednik Komisije in evropski komisar za enotni digitalni trg Andrus Ansip je povedal: „Parlament in Svet sta sprejela naš predlog za odpravo stroškov gostovanja za popotnike v EU. Skupaj moramo zagotoviti nizke cene za uporabnike po vsej Evropi, da bodo lahko v celoti izkoristili prednosti novih mobilnih storitev. Sicer evropski potrošniki ne bodo zadovoljni.“

Evropski komisar za digitalno gospodarstvo in družbo Günther H. Oettinger pa je menil: „Ukrepi Komisije za zmanjšanje stroškov gostovanja so izpolnili pričakovanja evropskih potrošnikov. Današnji osnutek pravil nam omogoča, da lahko s 15. junijem 2017 naredimo konec stroškom gostovanja za vse, ki redno potujejo v EU, in hkrati zagotovimo, da imajo operaterji orodja, s katerimi se lahko zaščitijo pred zlorabami pravil.“

Kolegij komisarjev je razpravljal o osnutku pravil, ki bodo vsem popotnikom, ki uporabljajo kartico SIM države članice, v kateri prebivajo ali s katero imajo trajne vezi, omogočila, da uporabljajo mobilne naprave v drugi državi članici EU tako, kot bi jih uporabljali doma.

Primeri posameznikov s „trajnimi vezmi“ vključujejo čezmejne delavce, izseljence, ki so pogosto prisotni v svoji matični državi, ali študente v okviru programa Erasmus. Evropejci bodo plačevali domače cene, ko bodo klicali, pisali sporočila ali brskali po spletu prek svoje mobilne naprave, obenem pa bodo lahko izkoristili vse druge prednosti svojega mobilnega naročniškega paketa (npr. mesečni prenos podatkov).

Kolegij komisarjev bo končni predlog sprejel do 15. decembra 2016, ko bodo svoje mnenje podali tudi Organ evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije (BEREC), države članice in vse zainteresirane strani.

 

Močni zaščitni ukrepi za operaterje

1) Zaščitni ukrepi proti zlorabam na podlagi prebivališča ali trajnih vezi z državo EU

Gostovanje je namenjeno popotnikom. Novi predlog operaterjem omogoča, da preverijo vzorce porabe in se tako izognejo zlorabi mehanizma „gostovanja kot doma“. Neizčrpen seznam meril vključuje:

– nepomemben delež domačega prometa v primerjavi s prometom gostovanja;

– dolga obdobja neaktivnosti določene kartice SIM, povezane z uporabo predvsem oziroma izključno v času gostovanja;

– sklenitev naročniškega razmerja za in zaporedna uporaba več kartic SIM istega uporabnika med gostovanjem.

V takih primerih bodo morali operaterji uporabnike opozoriti. Le če bodo ta merila izpolnjena, bodo operaterji lahko zaračunali majhne pribitke (Komisija je predlagala največ 0,04 €/min na klic, 0,01 €/SMS in 0,0085 €/MB). V primeru spora mora operator vzpostaviti pritožbene postopke. Če spor traja, se lahko uporabnik pritoži pri nacionalnem regulativnem organu, ki bo zadevo rešil.

Do zlorab bi lahko prišlo tudi z masovnim nakupom in preprodajo kartic SIM za stalno uporabo zunaj države operaterja, ki jih je izdal. V takem primeru bo operater lahko uvedel takojšnje in sorazmerne ukrepe, o čemer bo obvestil nacionalnega regulatorja.

 

2) Zaščitni ukrepi v primeru izjemnih okoliščin na domačih trgih

Operaterji lahko v primeru naraščanja cen na posameznem trgu ali drugih negativnih učinkov na njihove domače uporabnike ne upoštevajo določbe „gostovanja kot doma“ ter ob privolitvi nacionalnega regulatorja začasno uvedejo enake majhne pribitke (Komisija je predlagala največ 0,04 €/min na klic, 0,01 €/SMS in 0,0085 €/MB). Pri tem bodo morali dokazati, da je mehanizem „gostovanja kot doma“ ogrozil njihov domači model zaračunavanja.

 

Ozadje

Komisija si že desetletje prizadeva zmanjšati pribitke, ki so jih telekomunikacijski operaterji svojim uporabnikom zaračunali vsakič, ko so na počitnicah ali poslovnem potovanju v tujini uporabili svojo mobilno napravo. Od leta 2007 so se cene gostovanja znižale za več kot 90 %. Leta 2015 sta se Evropski parlament in Svet na podlagi predloga Komisije strinjala, da se stroški gostovanja za Evropejce, ki redno potujejo znotraj EU, odpravijo. „Gostovanje kot doma“, ki pomeni plačevanje domačih cen, ne glede na to, kje v EU potujete, bo do junija 2017 postalo resničnost za vse Evropejce, ki potujejo.

 

Questions and Answers

IP/16/3111

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar