Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Eliminarea tarifelor de roaming în UE în 2017: Comisia adoptă o nouă abordare pentru ca această măsură să funcționeze bine pentru toți europenii

Bruxelles, 21 septembrie 2016

După cum a anunțat președintele Juncker în discursul său privind starea Uniunii, membrii Colegiului au discutat astăzi un proiect revizuit al normelor necesare pentru evitarea abuzurilor în contextul eliminării tarifelor de roaming în timp util pentru iunie 2017.

Colegiul a discutat astăzi o nouă abordare cu privire la principiul utilizării rezonabile și a convenit asupra faptului că ar trebui să nu existe limite în ceea ce privește intervalul de timp sau volumul impuse consumatorilor care își utilizează dispozitivele mobile în alte țări ale UE. În același timp, noua abordare le oferă operatorilor un mecanism de protecție solid împotriva eventualelor abuzuri.

Acest nou mecanism se va baza pe principiul reședinței sau al legăturilor stabile pe care consumatorii europeni le au cu un stat membru al UE (de exemplu, o prezență constantă și substanțială în statul membru al furnizorului de servicii de roaming).

Andrus Ansip, vicepreședinte pentru piața unică digitală, a declarat: „Parlamentul și Consiliul s-au pus de acord cu privire la propunerea noastră privind eliminarea tarifelor de roaming aplicate persoanelor care călătoresc în UE. Împreună, trebuie să asigurăm prețuri mai mici pentru utilizatorii din întreaga Europă, astfel încât aceștia să profite din plin de noile servicii mobile. Este ceea ce așteaptă consumatorii europeni.”

Günther H. Oettinger, comisarul pentru economie digitală și societate digitală, a adăugat: „Măsurile luate de Comisie în vederea eliminării tarifelor de roaming sunt în beneficiul consumatorilor europeni. Proiectul legislativ prezentat astăzi permite eliminarea tarifelor de roaming începând cu 15 iunie 2017 pentru toți cetățenii care călătoresc periodic în UE, garantând, în același timp, că operatorii dispun de instrumentele necesare pentru a se proteja împotriva abuzurilor.”

Colegiul comisarilor a discutat proiectul de norme care le va permite tuturor călătorilor care utilizează o cartelă SIM dintr-un stat membru în care își au reședința sau cu care au legături stabile să-și utilizeze dispozitivul mobil în orice altă țară din UE, ca și când ar fi în țara lor de origine.

Printre exemplele de persoane cu „legături stabile” se numără navetiștii, cetățenii expatriați care revin frecvent în țara de origine sau studenții Erasmus. Europenii vor fi taxați la tarifele naționale atunci când telefonează, când trimit mesaje sau când utilizează internetul de pe dispozitivele mobile și vor avea acces complet la alte componente ale abonamentului lor mobil (de exemplu, la un pachet de date lunar).

Colegiul Comisarilor va adopta propunerea finală până la 15 decembrie 2016, în urma feedback-ului primit din partea OAREC (Organismul autorităților europene de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice), a statele membre și a tuturor părților interesate.

 

Garanții solide pentru operatori

1) Garanții împotriva abuzurilor pe motiv de reședință sau legături permanente cu o altă țară din UE

Serviciile de roaming sunt destinate persoanelor care călătoresc. Noul proiect legislativ le permite operatorilor să verifice modalitățile de utilizare a acestor servicii, pentru a evita eventualele abuzuri comise împotriva mecanismului tarifelor similare cu cele naționale („roam like at home”). Pe lista neexhaustivă a criteriilor se pot menționa următoarele:

-      trafic intern nesemnificativ în comparație cu traficul de roaming;

-      perioadă lungă de inactivitate a unei cartele SIM, asociată unei utilizări cu preponderență sau în exclusivitate în roaming;

abonare și utilizare ulterioară a mai multor cartele SIM de către același client în roaming.

În astfel de cazuri, operatorii vor trebui să-i avertizeze pe utilizatori. Numai dacă aceste condiții sunt îndeplinite, operatorii vor putea să aplice mici suprataxe (Comisia a propus un maxim de 0,04 €/min per apel, 0,01 €/SMS și 0,0085 €/MB). În cazul în care apar neînțelegeri, operatorul trebuie să introducă proceduri pentru depunerea reclamațiilor. În cazul în care dezacordul persistă, clientul poate depune o reclamație la autoritatea națională de reglementare, care va soluționa cazul.

Abuzurile ar putea fi legate, de asemenea, de cumpărarea și revânzarea în masă a cartelelor SIM pentru uz permanent în afara țării operatorului emitent. În astfel de cazuri, operatorul va putea să ia de urgență măsuri proporționale, informând totodată autoritatea națională de reglementare.

 

2) Garanții în cazul unor împrejurări excepționale pe piețele naționale

În cazul unor creșteri de prețuri pe o anumită piață sau al altor efecte negative pentru clienții interni, operatorii pot ieși de sub incidența dispoziției privind tarifele similare celor naționale, aplicând temporar, dacă acest lucru este permis de autoritățile naționale de reglementare, aceleași mici suprataxe (Comisia a propus un maxim de 0,04 €/min per apel, 0,01 €/SMS și 0,0085 €/MB). Operatorii vor fi obligați să furnizeze justificări pentru a demonstra că măsura privind tarifele similare celor naționale le punea în pericol sistemul național de tarifare.

 

Context

Timp de un deceniu, Comisia a depus eforturi pentru a reduce suprataxele pe care operatorii de telecomunicații le impuneau clienților de fiecare dată când aceștia traversau o frontieră și aveau nevoie să-și utilizeze dispozitivul mobil, fie că se aflau în vacanță sau în deplasări de serviciu. Începând din 2007, tarifele de roaming au scăzut cu peste 90 %. În 2015, pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, Parlamentul European și Consiliul au convenit asupra eliminării tarifelor de roaming pentru cetățenii care călătoresc periodic în UE. Taxarea serviciilor de roaming la tarifele de pe piețele naționale („roam like at home”), indiferent de destinația călătoriei în UE, va deveni o realitate pentru toți cetățenii europeni până în iunie 2017.

 

Questions and Answers

 

IP/16/3111

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar