Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

EU ustanavlja novo evropsko zdravstveno enoto za hitrejši odziv na izredne razmere

Bruselj, 15. februarja 2016

Komisar Stylianides je naznanil začetek delovanja evropske zdravstvene enote

Evropska unija z današnjim dnem ustanavlja evropsko zdravstveno enoto, da bi pomagala mobilizirati zdravstvene ekipe in ekipe za javno zdravje ter zbrati opremo za odziv na izredne razmere v EU in zunaj nje.

Države članice EU in druge evropske države, ki sodelujejo v tem sistemu, bodo prek evropske zdravstvene enote še pred nastopom izrednih razmer lahko dale na razpolago zdravstvene ekipe in sredstva, ki so na voljo za hitro napotitev, s čimer se bo zagotovil hitrejši in bolj predvidljiv odziv. Zdravstvena enota lahko vključuje nujne zdravniške ekipe, strokovnjake za javno zdravje in usklajevanje zdravstvenih storitev, mobilne laboratorije za biološko varnost, letala za medicinsko evakuacijo in ekipe za logistično podporo.

„Cilj evropske zdravstvene enote je omogočiti veliko hitrejši in učinkovitejši odziv EU na izredne zdravstvene razmere, ko se te pojavijo. Uporabiti moramo izkušnje, ki smo jih pridobili pri odzivu na ebolo, ko je bila ključna težava mobilizacija zdravstvenih ekip. Zahvaljujem se vsem državam članicam, ki so doslej prispevale, in pozivam ostale, da se pridružijo sistemu, da se bo EU lahko primerno odzvala na vedno večje potrebe, bolje načrtovala svoj odziv in se ustrezno pripravila že pred morebitno nesrečo," je dejal komisar Christos Stylianides, ki gosti današnjo prireditev na visoki ravni v Bruslju, namenjeno začetku delovanja enote.

Evropska zdravstvena enota je del nove evropske zmogljivosti za nujni odziv (znane tudi kot „prostovoljni nabor“), ki deluje v okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite. Do zdaj so ekipe in opremo v prostovoljni nabor prispevale Belgija, Češka, Finska, Francija, Luksemburg, Nemčija, Španija, Švedska in Nizozemska.

 

Ozadje

Ključna težava pri odzivu na izbruh virusa ebole je bila hitra napotitev zdravstvenega osebja ter tudi logistični in upravni izzivi, ki so se posledično povečali. Zato sta Nemčija in Francija konec leta 2014 dali pobudo za ustanovitev „belih čelad“, s čimer sta postavili temelje sistema. Evropska zdravstvena enota je zdaj del evropske zmogljivosti za nujni odziv.

Mehanizem EU na področju civilne zaščite olajšuje medsebojno sodelovanje pri odzivu na nesreče 33 evropskim državam (28 državam članicam EU, nekdanji jugoslovanski republiki Makedoniji, Islandiji, Črni gori, Norveški in Srbiji). V postopku pridružitve mehanizmu je tudi Turčija. Te sodelujoče države združujejo vire, ki se lahko dajo na voljo državam po vsem svetu, ki so jih prizadele nesreče. Ko je mehanizem aktiviran, zagotavlja usklajevanje pomoči v Evropski uniji in zunaj nje. Mehanizem upravlja Evropska komisija prek Centra za usklajevanje nujnega odziva.

V prizadevanju za okrepitev pripravljenosti in odziva EU na nesreče je bila leta 2014 ustanovljena evropska zmogljivost za nujni odziv („prostovoljni nabor“). Ta združuje vrsto opreme in ekip za nujno pomoč, ki so vnaprej namenjene napotitvi na operacije nujnega odziva po vsem svetu.

Evropska zdravstvena enota bo tudi evropski prispevek k Svetovni zvezi zdravstvenih delavcev za izredne razmere, ki se ustanavlja pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije.


For more information:

MEMO/16/276 - EU launches new European Medical Corps to respond faster to emergencies

IP/16/263

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar