Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Europska komisija i SAD dogovorili novi okvir za transatlantske prijenose podataka: europsko-američki sustav za zaštitu privatnosti

Strasbourg, 2 veljača 2016

Europska komisija i SAD dogovorili su novi okvir za transatlantske prijenose podataka: europsko-američki sustav za zaštitu privatnosti.

Kolegij povjerenika danas je odobrio postignut politički dogovor te potpredsjedniku Andrusu Ansipu i povjerenici Veri Jourovoj dao mandat za pripremu potrebnih koraka za implementaciju novog sustava. Tim će se novim okvirom zaštititi temeljna prava Europljana čiji se podaci prenose u SAD, a poduzećima zajamčiti pravna sigurnost.

 

Europsko-američki sustav za zaštitu privatnosti odražava zahtjeve koje je Europski sud utvrdio u svojoj presudi od 6. listopada 2015., kojom je stari okvir „sigurne luke” proglašen nevažećim. Novi će sustav trgovačka društva u SAD-u jače obvezati na zaštitu osobnih podataka Europljana, a Ministarstvo trgovine SAD-a i Saveznu trgovinsku komisiju (Federal Trade Commission, FTC) na strože praćenje i provedbu zakona, među ostalim kroz intenzivniju suradnju s europskim tijelima za zaštitu podataka. Novim se dogovorom SAD obvezuje da će, u skladu sa svojim zakonodavstvom, primjenjivati jasne uvjete, ograničenja i nadzor za pristup javnih tijela osobnim podacima koji se prenose u okviru novog sustava, čime bi se spriječio nekontrolirani pristup. Europljanima će za sve upite ili pritužbe u tom kontekstu na raspolaganju biti poseban novi pravobranitelj.

 

Potpredsjednik Ansip izjavio je: Sa SAD-om smo dogovorili nov, čvrst okvir za reguliranje prijenosa podataka. Naši građani mogu biti sigurni da su njihovi podaci potpuno zaštićeni. Naša poduzeća, osobito ona najmanja, imaju pravnu sigurnost koja im je potrebna za širenje poslovanja na drugu stranu Atlantika. Dužnost nam je provjeravati dogovoreno te ćemo pomno pratiti novi sustav kako bismo bili sigurni da i dalje daje željene rezultate. Današnja odluka pridonosi izgradnji jedinstvenog digitalnog tržišta u EU-u kao pouzdanog i dinamičnog internetskog okruženja te dodatno jača našu blisku suradnju sa SAD-om. Potrudit ćemo se što prije provesti dogovor u djelo.

Povjerenica Jourová izjavila je: Novi europsko-američki sustav za zaštitu privatnosti štitit će temeljna prava Europljana kad se njihovi podaci prenose američkim poduzećima. Prvi put u povijesti SAD je EU-u dao obvezujuća jamstva da će se na pristup američkih tijela javne vlasti europskim podacima zbog potreba vezanih uz nacionalnu sigurnost primjenjivati jasna ograničenja, zaštitne mjere i nadzorni mehanizmi. Isto će tako građani EU-a prvi put imati na raspolaganju mehanizme pravne zaštite u tom području.Tijekom pregovora SAD nam je zajamčio da ne provodi masovni ni neselektivni nadzor nad Europljanima. Uspostavili smo godišnji zajednički pregled kako bismo mogli pomno pratiti provedbu preuzetih obveza.

Novi sustav uključivat će sljedeće elemente:

 

  • Čvrste obveze za poduzeća koja obrađuju osobne podatke Europljana te stroga provedba zakona: Američka poduzeća koja žele uvesti osobne podatke iz Europe morat će se obvezati na čvrste obveze u pogledu obrade osobnih podataka i jamčenja prava pojedinaca. Ministarstvo trgovine pratit će objavljuju li poduzeća svoje obveze, čiju će provedbu Savezna trgovinska komisija SAD-a potom moći kontrolirati u skladu sa zakonodavstvom SAD-a. Osim toga, svako poduzeće koje obrađuje podatke o ljudskim resursima iz Europe mora se obvezati na poštovanje odluka europskih tijela za zaštitu podataka.

 

  • Jasne zaštitne mjere i obveze transparentnosti za pristup vlade SAD-a: Prvi put u povijesti SAD je EU-u dao pisano jamstvo da će se na pristup tijela javne vlasti za provedbu zakona i nacionalnu sigurnost primjenjivati jasna ograničenja, zaštitne mjere i nadzorni mehanizmi. Te su iznimke dopuštene samo onoliko koliko je nužno i razmjerno. SAD je isključio mogućnost neselektivnog masovnog nadziranja osobnih podataka koji se prenose u SAD u okviru novog sustava. Kako bi se redovito nadziralo funkcioniranje sustava provodit će se zajednički godišnji pregled, koji će uključivati i pitanje pristupa zbog nacionalne sigurnosti. Europska komisija i Ministarstvo trgovine SAD-a provest će pregled te pozvati nacionalne obavještajne stručnjake iz američkih i europskih tijela za zaštitu podataka.

 

 

  • Učinkovita zaštita prava građana EU-a s nekoliko mogućnosti pravne zaštite: Svaki građanin koji smatra da su njegovi podaci zloupotrijebljeni u okviru novog sustava imat će nekoliko mogućnosti pravne zaštite. Poduzeća imaju rokove za odgovor na pritužbe. Europska tijela za zaštitu podataka mogu uputiti pritužbe Ministarstvu trgovine i Saveznoj trgovinskoj komisiji. Osim toga, alternativno rješavanje sporova bit će besplatno. Za obradu pritužbi o mogućem pristupu nacionalnih obavještajnih tijela bit će zadužen novi pravobranitelj.

 

Sljedeći koraci

Kolegij je danas ovlastio potpredsjednika Ansipa i povjerenicu Jourovu da narednih tjedana pripreme nacrt „odluke o primjerenosti”, koju bi Kolegij potom mogao donijeti nakon savjetovanja s radnom skupinom prema članku 29. i s odborom sastavljenim od predstavnika država članica. U međuvremenu će SAD pripremiti teren za uspostavu novog okvira i mehanizama praćenja te imenovati novog pravobranitelja.

 

Kontekst

Sud Europske unije proglasio je 6. listopada u predmetu Schrems Odluku Komisije o sporazumu o „sigurnoj luci” nevažećom. Presudom je potvrđen stav Komisije od studenoga 2013. da revidira sporazum o „sigurnoj luci” kako bi se u praksi osigurala dovoljna razina zaštite podataka u skladu s propisima EU-a.

Potpredsjednik Andrus Ansip, povjerenici Günther H. Oettinger i Vera Jourová sastali su se 15. listopada s predstavnicima industrije i poslovnog sektora koji su zatražili jasno i ujednačeno tumačenje presude te objašnjenja o alatima kojima se mogu koristiti za prijenos podataka.

Dvadeset i osam nacionalnih tijela nadležnih za zaštitu podatka (radna skupina prema članku 29.) objavilo je 16. listopada izjavu o posljedicama presude.

Komisija je 6. studenoga objavila smjernice za poduzeća o mogućnostima transatlantskih prijenosa podataka nakon presude do uspostave novog okvira.

Kolegij povjerenika je 2. prosinca raspravljao o napretku pregovora. Povjerenica Jourová ovlaštena je za pregovore sa SAD-om o obnovljenom i sigurnom okviru.

 

IP/16/216

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar