Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A Bizottság nagyobb védelemben részesítené a munkavállalókat a rákkeltő vegyi anyagokkal szemben

Brüsszel, 2016. május 13.

Az EU-ban a foglalkozással összefüggő halálesetek hátterében leggyakrabban, az esetek 53%-ában, a rák áll, amely így a munkavállalókat fenyegető legnagyobb egészségi kockázatnak minősül az Európai Unióban.

Annak érdekében, hogy a munkavállalók nagyobb védelemben részesüljenek a rákot okozó vegyi anyagokkal szemben, a Bizottság ma a rákkeltő anyagokról és mutagénekről szóló irányelv (2004/37/EK) módosítására irányuló javaslatot terjeszt elő, amelyben 13 rákkeltő vegyi anyag kapcsán korlátozni kívánja a munkahelyi expozíciót.

Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos így nyilatkozott: „A rák rettenetes hatással van mind a munkavállalókra és családtagjaikra, mind pedig az iparra és az egész társadalomra. A ma előterjesztett javaslatnak köszönhetően a következő 50 évben mintegy 100 ezer életet menthetünk meg. A munkavállalók védelme központi eleme a Bizottság azon törekvésének, hogy megerősítse Európa szociális dimenzióját.”

A Bizottság javaslata konkrétan abban áll, hogy korlátozná az érintkezést 13 olyan vegyi anyaggal, amely rákot okozhat. E célból a rákkeltő anyagokról és mutagénekről szóló irányelvet új határértékekkel egészítené ki, illetve módosítaná az abban megállapított értékeket. Ezek a határértékek azt szabályozzák, hogy a munkahelyi levegőben bizonyos rákkeltő vegyi anyagok legfeljebb milyen mértékben lehetnek jelen. A szóban forgó jogalkotási javaslat tudományos adatokon alapul, és kidolgozását széles körű társadalmi párbeszéd előzte meg, melyben részt vettek tudósok, munkáltatók, munkavállalók, a tagállamok képviselői és munkaügyi felügyelők is.

Hogy egy konkrét példát is említsünk arra, hogy milyen vegyi anyagokról van szó: a Bizottság a „belélegezhető kristályos szilícium-dioxidot” is felvenné az irányelvbe, mégpedig „munkafolyamat során keletkező” anyagként, tehát idetartozna pl. a bányászat, a kőfejtés, az alagútépítés vagy a szilícium-dioxid-tartalmú beton, téglák vagy kőzetek vágása, zúzása vagy őrlése során keletkező por is. Bár néhány vállalat a szociális partnerek külön e célra megkötött megállapodása révén megoldotta, hogy e vegyi anyag koncentrációja ne legyen túl magas a levegőben, ez az anyag továbbra is a szilikózis nevű tüdőbetegség és a foglalkozási eredetű tüdőrák első számú okozója. A Bizottság ezzel a javaslattal az egész EU-ban védelmet kíván nyújtani a munkavállalóknak, többek között az építőiparban, hiszen a „belélegezhető kristályos szilícium-dioxidnak” kitett munkavállalók 70%-a ebben az ágazatban dolgozik.

Ha e határértékek bevezetésre kerülnek, kevesebb lesz a foglalkozási eredetű rákos megbetegedés. Emellett az uniós határértékek az egységességet szolgálják azáltal, hogy minden felhasználó számára egyenlő feltételeket teremtenek, és közös célt tűznek ki a munkáltatók, a munkavállalók és a végrehajtási hatóságok elé. A javaslatnak köszönhetően tehát a munkavállalók egészségvédelmi rendszere hatékonyabb, az egységes piac működése pedig méltányosabb lesz.

Háttér-információk

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a legtöbb fejlett országban a rák általában véve a halálokok között a második, és az Európai Unióban a foglalkozási eredetű halálesetek okai között az első helyen áll. Éves szinten a foglalkozási eredetű halálesetek 53%-a ráknak tulajdonítható, 28%-uk hátterében valamilyen keringési betegség áll, 6%-uknak pedig légzőszervi betegség az oka.

A bizonyos vegyi anyagokkal való munkahelyi érintkezés rákot okozhat. Noha a rák igen összetett betegség, és okait csak nehezen lehet azonosítani, a munkavégzéssel összefüggő rákos megbetegedések egyértelműen megelőzhetők, ha a betegséget kiváltó anyagokkal való érintkezést csökkentjük vagy megszüntetjük.

Az EU 2004-ben elfogadta a rákkeltő anyagokról és mutagénekről szóló irányelvet, hogy megvédje a munkavállalókat ezekkel a kockázatokkal szemben. Az irányelv meghatározza, hogy milyen intézkedéseket kell hozni a rákkeltő vegyi anyagoknak való expozíció megszüntetésére, illetve korlátozására, hozzájárulva a foglalkozási eredetű rákos megbetegedések és kapcsolódó betegségek megelőzéséhez.

Azért, hogy egy sor rákkeltő anyagra vonatkozóan meg lehessen állapítani az irányelv keretében bevezetendő határértékeket, a Bizottság 20 elsődleges fontosságúnak tekintett vegyi anyag hatásait mind tudományos, mind gazdasági szempontból értékelésnek vetette alá. Az EU-ban mintegy 20 millió olyan munkavállaló van, aki e vegyi anyagok közül legalább egynek ki van téve.

A javaslat az elsődleges fontosságúnak tekintett vegyi anyagok közül 13 esetében vezet be határértékeket. A többi vegyi anyagot illetően további előkészítő munkára van szükség, de ezekkel kapcsolatban is jogalkotási javaslat várható még 2016 vége előtt.

A 13 rákkeltő anyag közül néhánynak, mint pl. a belélegezhető kristályos szilícium-dioxidnak, a króm(VI)-vegyületeknek, a keményfapornak és a hidrazinnak nagyon sok munkavállaló ki van téve. Egy pár másik anyaggal kapcsolatban úgy tűnik, hogy bár használatuk kevésbé elterjedt, mégis elsőbbséget élveznek, mert magas a rákos megbetegedések aránya az ezekkel az anyagokkal érintkező munkavállalók körében.

További információk

TÁJÉKOZTATÓ

Hírek a Foglalkoztatási Főigazgatóság honlapján

Kövesse Marianne Thyssen biztos bejegyzéseit a Facebookon és a twitteren

Iratkozzon fel az Európai Bizottság foglalkoztatással, szociális ügyekkel és társadalmi befogadással foglalkozó ingyenes elektronikus hírlevelére

IP/16/1656

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar