Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Az uniós kutatás támogatása ösztönzi a kiváló tudományos eredmények megszületését és a versenyképességet

Brüsszel, 2016. január 25.

A 2007 és 2013 közötti uniós költségvetésből finanszírozott kutatási és innovációs beruházások az iparágak innovációs kapacitásának javítása révén nagymértékben hozzájárultak az európai tudományos kiválóság javulásához és versenyképességének erősítéséhez.

Többek között ezek az Európai Bizottság által a mai napon közzétett hetedik uniós keretprogram (FP7) értékelésének főbb tanulságai.

Az FP7, az Európai Unió 2007-től 2013-ig tartó időszakra szóló kutatásfinanszírozó programjának utólagos értékelését egy magas szintű szakértőkből álló független csoport végezte, amely elemezte a program gazdasági és társadalmi hatását. Ennek alapján a Bizottság ajánlásokat tett, amelyek be fognak kerülni a „Horizont 2020” elnevezésű, az Unió jelenlegi kutatási és innovációs finanszírozási programjába.

Carlos Moedas, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos így nyilatkozott: „Független szakértők megerősítették, hogy kutatási és innovációs beruházásaink támogatják a világszínvonalú tudományos eredményeket és javítják az állampolgárok jólétét. A levont tanulságokat most felhasználjuk az új uniós kutatási és innovációs finanszírozási program, a Horizont 2020 továbbfejlesztéséhez, egyszerűbbé és hatékonyabbá téve azt, valamint nagyobb hangsúlyt fektetve az innovatív megoldások keresésére, ami társadalmunk és gazdaságunk javát szolgálja.”

A hetedik keretprogram utólagos értékelése rámutatott arra, hogy a hét éven keresztül az Unióban a kutatás és az innováció területén befektetett 55 milliárd euró igen vonzónak bizonyult a magánszektor szereplői, köztük rekordszámú kkv-k számára, és segített megerősíteni az európai iparágak versenyképességét. A program keretében továbbá öt közös technológiai kezdeményezés jött létre olyan kulcsfontosságú területeken, mint az innovatív gyógyszerek, valamint a hidrogén- és üzemanyagcella.

A rekordszámú résztvevővel és finanszírozott projekttel büszkélkedő program erőteljesen hozzájárult továbbá a tudományos kiválóság megerősítéséhez. A hetedik keretprogram körébe tartozó projektek nyomán eddig 170 000 publikáció látott napvilágot. Az FP7 teljes időtartama alatt született összes lektorált tudományos publikációhoz 54%-os volt a nyílt hozzáférés.

Ezenfelül az utólagos értékelés tanúsága szerint a hetedik keretprogram jelentős hatást gyakorolt a növekedésre és a munkahelyteremtésre Európában. A szakértők előrejelzése szerint az FP7-beruházások jó úton haladnak afelé, hogy közvetlen és közvetett gazdasági hatások révén 25 év alatt közel évi 20 milliárd euró – azaz összesen 500 milliárd euró – nagyságú gazdasági növekedést eredményezzenek. A becslések szerint továbbá a program révén tíz év alatt évi 130 000 kutatói munkahely, valamint 25 év alatt további 160 000 munkahely teremtődik.

 

Levont tanulságok

A jelentés az eredmények mellett azokkal a kérdésekkel is foglalkozik, amelyek terén javításra van szükség annak érdekében, hogy a jövőben a kutatásba és innovációba irányuló uniós beruházások hatása a lehető legnagyobb legyen. A Horizont 2020 létrehozása során már a legtöbb területtel foglalkozott, többek között az adminisztratív eljárások és a finanszírozási rugalmasság javításával, a program különböző részeinek jobb integrálásával, valamint az egyéb kutatási és innovációs finanszírozási rendszerekkel való szinergiával. Az elkövetkező felülvizsgálatok további ajánlásokat fognak megfogalmazni.

A Bizottság a hetedik keretprogram utólagos értékelésének eredményeit a magas szintű szakértői csoport ajánlásaival együtt a tagállamokkal a Versenyképességi Tanács január 27-i informális ülésén, Amszterdamban, az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságával pedig január 28-án ismerteti.

Háttér-információk

Az Európai Közösség kutatási, technológiafejlesztési és demonstrációs tevékenységekre vonatkozó hetedik keretprogramja (FP7) 2007-től 2013-ig tartott. Szerkezetileg a transznacionális és együttműködésen alapuló kutatás, a kutatók által javasolt kutatás, az egyes kutatók előmenetelének, valamint a képzés és a kutatás, továbbá az európai kutatási kapacitás erősítésének javítására irányuló négy egyedi program köré szerveződött.

Az 55 milliárd EUR összköltségvetésből:

  • 82% (45 milliárd €) odaítélése nyílt pályázati felhívások révén történt a négy egyedi program (Együttműködés: 28,7 milliárd €, Ötletek: 7,7 milliárd €, Emberek: 4,8 milliárd €, Kapacitások: 3,8 milliárd €) területén,
  • 18% pedig az Euratom, a Közös Kutatóközpont közvetlen tevékenységeinek, az ITER, a kockázatmegosztási finanszírozási mechanizmus és az igazgatási kiadások fedezésére szolgált.

A hetedik keretprogramot követő „Horizont 2020” kutatási és innovációs program a 2014-től 2020-ig tartó időszakot fedi le. A program keretében hét éven át 77 milliárd euró fog a kutatás és az innováció finanszírozására rendelkezésre állni, ami a hetedik keretprogrammal a jelenlegi árakon összehasonlítva majdnem 40%-os emelkedést jelent.

További információk:

MEMO/16/146

 

IP/16/145

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar