Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Az EU 42 országban több mint 2 300 000 gyermek oktatását támogatja szükséghelyzetekben

Brüsszel, 2016. április 5.

A mai napon az Európai Bizottság bejelentette, hogy 52 millió eurós humanitárius segélycsomagot biztosít kifejezetten a szükséghelyzetben lévő gyermekeknek szóló oktatási projektek támogatására 2016-ban.

A mai napon az Európai Bizottság bejelentette, hogy 52 millió eurós humanitárius segélycsomagot biztosít kifejezetten a szükséghelyzetben lévő gyermekeknek szóló oktatási projektek támogatására 2016-ban. A csomag a Bizottság azon korábbi kötelezettségvállalását tükrözi, amely szerint humanitárius segítségnyújtási költségvetésének 4 %-át az oktatásra kívánja fordítani.

A finanszírozás több mint 2 300 000 gyermek számára nyújt támogatást a világ 42 országában, és olyan régiókra irányul, ahol jelentősebb a kockázata annak, hogy a gyermekeket nem iskoláztatják vagy félbeszakad az oktatásuk: a Közel-Keletre (elsősorban Szíriára és Irakra), Kelet-, Közép- és Nyugat-Afrikára, Ázsiára, Ukrajnára, Közép-Amerikára és Kolumbiára.

„A mai napon eleget teszünk, sőt túl is teljesítjük arra irányuló kötelezettségvállalásunkat, hogy a humanitárius segítségnyújtási költségvetésünk 1 %-áról 4 %-ra emelve megnégyszerezzük a szükséghelyzetben lévők oktatására szánt támogatásunkat: a 2015. évi 11 millió eurós összeget 2016-ban 52 millió euróra növeljük. A válság sújtotta övezetekben élő és más szükséghelyzeteknek kitett gyermekek oktatására fordított összeg olyan befektetés, amellyel megelőzhetjük egy nemzedék elkallódását és a jövőt támogatjuk. Büszke vagyok arra, hogy az Európai Unió vezető szerepet vállal e téren. Tisztelettel adózom az Európai Parlamentnek is folyamatos támogatásáért, valamint azért, hogy sikeres erőfeszítéseinek köszönhetően további uniós források állnak rendelkezésre e fellépéshez. Valamennyi humanitárius segítségnyújtót arra kérem, kövesse példánkat”– nyilatkozta Hrisztosz Sztilianidesz, humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos.

A ma biztosított finanszírozás az oktatásban való részvételt fogja támogatni szükséghelyzetekben, és többek között az aknaveszélyről való tájékoztatásra, az élethez szükséges alapvető készségek tanítására és a szakképzésre, a szabadidős tevékenységekre és a pszichoszociális támogatásra is kiterjed. A gyermekeknek iskolai felszereléseket és új oktatási létesítményeket is lehet biztosítani e támogatás révén. A tanárok, a szülők és a gondozók számára is nyújtanak képzéseket.

A támogatás nem kormányzati szervezetek, ENSZ-szervezetek és nemzetközi szervezetek révén jut majd el a rászorulókhoz. Például az UNICEF a szíriai Aleppóban a gyermekek tanulási környezetének fejlesztése érdekében a gyakori áramszüneteknek kitett iskolákat napelemekkel látja el. A szíriai gyermekek az iskolákban digitális segédeszközöket érhetnek majd el olcsó számítógépek és táblagépek segítségével. Etiópiában a Mentsük meg a gyermekeket szervezet a tanárok képzése és biztonságos tanulási helyiségek felújításával vagy kialakításával járul hozzá, hogy a menekülttáborokban élő gyermekek számára elérhetőbbé váljon a minőségi oktatás.

Háttér-információk

2012 óta a Bizottság fokozta a válság sújtotta területeken élő gyermekeknek szóló oktatási projektekhez nyújtott pénzügyi támogatást. Hrisztosz Sztilianidesz uniós biztos 2015-ben kötelezettséget vállalt arra, hogy a Juncker-Bizottság megbízatásának végéig 4 %-ra emeli a szükséghelyzetben lévők oktatására fordított humanitárius uniós finanszírozást. Az Európai Parlament és az uniós tagállamok támogatásának köszönhetően ennek megvalósítása korábban, 2016-tól lehetővé vált.

Mostanáig több mint 23 millió eurót juttattak a szükséghelyzetben lévők oktatására irányuló projekteknek, melyhez 2014-ben Luxemburg 500 000 euróval, Ausztria pedig 250 000 euróval járult hozzá. Eddig 26 országban összesen több mint 1 519 000 gyermek részesült segítségben. Az idén rendelkezésre bocsátott további 52 millió euróval 2016 végéig 46 országban több mint 3 800 000 gyermeket támogathatunk.

Célországok

Afganisztán, Burkina Faso, Burundi, Csád, Dzsibuti, Ecuador, Egyiptom, Etiópia, Fülöp-szigetek, Grúzia, Guatemala, Honduras, India, Irán, Irak, Jemen, Kamerun, Kenya, Közép-afrikai Köztársaság, Kolumbia, Kongói Demokratikus Köztársaság, Libanon, Líbia, Madagaszkár, Mali, Mauritánia, Mianmar/Burma, Niger, Nigéria, Örményország, Pakisztán, a megszállt palesztin területek, Ruanda, Salvador, Szomália, Dél-szudáni Köztársaság, Szudán, Szíriai Arab Köztársaság, Tanzánia, Uganda és Ukrajna.

A projekteket végrehajtó humanitárius partnerszervezetek

ACTED, Adra, Concern Worldwide, COOPI Cooperazione Internazionale, Vöröskereszt, DanChurchAid, a Dán Menekültügyi Tanács (DRC), Finn Church Aid (FCA), Handicap International, HOPE'87, International Medical Corps, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM), International Rescue Committee (IRC), az Evangélikus Világszövetség, a Norvég Menekültügyi Tanács, Plan International, Plan Spain, SOS Kinderdorf, Save the Children, Terre des hommes, Triangle, az Egyesült Nemzetek menekültügyi főbiztosa (UNHCR), az ENSZ Gyermekalap (UNICEF), War Child.

 

További információk

Kérdések és válaszok – az EU támogatást nyújt a szükséghelyzetekben élő gyermekek oktatásához

Tájékoztató a szükséghelyzetben lévők oktatásáról

Az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtással és polgári védelemmel kapcsolatos szakpolitikája

IP/16/1224

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar