Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES IT

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Europske unije i Kosova stupa na snagu

Bruxelles, 1. travnja 2016.

Danas, 1. travnja 2016., na snagu stupa Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Europske unije i Kosova.

Danas, 1. travnja 2016., na snagu stupa Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Europske unije i Kosova. Sporazumom se utvrđuje ugovorni odnos s uzajamnim pravima i obvezama i njime je obuhvaćen širok raspon sektora. Pridonijet će provođenju reformi i Kosovu omogućiti približavanje Europi.

„Ovim Sporazumom započinje nova faza u odnosima EU-a i Kosova. Njime se bitno pridonosi miru, stabilnosti i blagostanju u Kosovu i regiji općenito. Radujem se njegovoj provedbi”, izjavila je visoka predstavnica / potpredsjednica Federica Mogherini u povodu stupanja Sporazuma na snagu.

„Ovaj je Sporazum ključni korak u odnosima EU-a i Kosova te će olakšati daljnju provedbu reformi u Kosovu te otvoriti prilike za trgovinu i ulaganja. S nestrpljenjem iščekujem svoj sljedeći posjet Prištini kako bismo obilježili ovaj važni trenutak i kosovskim poduzećima, ulagačima i javnosti objasnili kako se njime mogu poticati rast i zapošljavanje”, rekao je povjerenik Johannes Hahn.

U njegovu je središtu poštovanje ključnih demokratskih načela i glavnih elemenata koji čine srž jedinstvenog tržišta EU-a. Sporazumom će se uspostaviti područje slobodne trgovine te omogućiti primjena europskih standarda u drugim područjima, primjerice tržišnom natjecanju, državnim potporama i intelektualnom vlasništvu. Ostalim su odredbama obuhvaćeni politički dijalog, suradnja u širokom rasponu sektora, od obrazovanja i zapošljavanja do energetike, okoliš, pravosuđe i unutarnji poslovi.

 

Kontekst

Sporazum su u ime Europske unije 27. listopada 2015. potpisali visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku / potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini i povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn, a u ime Kosova premijer Isa Mustafa i ministar za europske integracije Bekim Çollaku.

Pregovori o Sporazumu trajali su od listopada 2013. do svibnja 2014., potpisan je 22. listopada 2015. i službeno zaključen 12. veljače 2016. 

Europska unija i dalje će podupirati Kosovo na njegovu europskom putu u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja, politike EU-a osmišljene kako bi se potakla suradnja sa zemljama zapadnog Balkana i suradnja unutar regije. Sporazumi o stabilizaciji i pridruživanju ključna su sastavnica tog procesa. EU je radi podupiranja nužnih reformi za pretpristupnu pomoć zapadnom Balkanu i Turskoj izdvojio otprilike 11,7 milijardi eura za razdoblje 2014. – 2020., od čega je 645,5 milijuna eura namijenjeno Kosovu.

 

Dodatne informacije:

Stabilisation and Association Agreement between the EU and Kosovo

EU relations with Kosovo

Enlargement – Detailed Country Information: Kosovo

 

IP/16/1184

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar