Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Comisia a înregistrat o inițiativă cetățenească europeană privind definiția căsătoriei și a familiei în cazul în care aceste noțiuni sunt folosite în legislația UE

Bruxelles, 11 decembrie 2015

Comisia a înregistrat o inițiativă cetățenească europeană privind definiția căsătoriei și a familiei în cazul în care aceste noțiuni sunt folosite în legislația UE

Astăzi, Comisia Europeană a înregistrat o inițiativă cetățenească europeană (ICE), prin care aceasta este invitată să propună norme legislative care să definească, în sensul legislației UE, noțiunea de căsătorie ca uniunea dintre un bărbat și o femeie și cea de familie ca fiind bazată pe căsătorie și/sau pe rudenia în linie descendentă. Înregistrarea inițiativei reprezintă punctul de plecare al unui proces cu durata de un an în care se vor colecta semnături în sprijinul inițiativei propuse de organizatorii acesteia.

Decizia Comisiei de a înregistra inițiativa are ca obiect doar admisibilitatea juridică a propunerii. Condițiile de admisibilitate, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul privind inițiativa cetățenească, sunt: acțiunea propusă să nu se afle în mod vădit în afara sferei de competență a Comisiei în ceea ce privește prezentarea unei propuneri de act juridic, să nu fie în mod vădit abuzivă, neserioasă sau vexatorie și să nu contravină în mod vădit valorilor Uniunii.

La data de 9 decembrie, Colegiul comisarilor a discutat despre admisibilitatea juridică a inițiativei propuse și a ajuns la concluzia că sunt îndeplinite condițiile legale pentru înregistrarea acesteia, fără ca, în acest stadiu, să îi analizeze conținutul.

Dacă în termen de un an se vor strânge un milion de declarații de susținere a inițiativei cetățenești europene din cel puțin șapte state membre diferite, Comisia va trebui să răspundă în termen de trei luni. Comisia poate decide să dea sau nu curs cererii, în ambele ipoteze fiind necesar să își justifice decizia.

Context

Introdusă de Tratatul de la Lisabona, inițiativa cetățenească europeană a fost lansată în aprilie 2012 ca un instrument aflat la dispoziția cetățenilor de stabilire a agendei legislative, odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului privind ICE care pune în aplicare dispozițiile tratatului.

După înregistrarea oficială, ICE permite ca un milion de cetățeni din cel puțin un sfert din statele membre ale UE să invite Comisia Europeană să prezinte o propunere de act juridic în domeniile în care Comisia are competența de a face acest lucru.

Numai în cazul în care o ICE înregistrată primește un milion de declarații de susținere semnate și validate provenind din cel puțin șapte state membre, Comisia trebuie să decidă dacă va acționa sau nu și să explice motivele acestei alegeri.

Pentru mai multe informații

Textul integral, în limba engleză, al inițiativei cetățenești europene „Mum, Dad & Kids”

Pentru ce alte ICE se colectează semnături în prezent

Site-ul internet dedicat ICE

Regulamentul privind ICE

IP/15/6304

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar