Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A Bizottság európai polgári kezdeményezést vett nyilvántartásba a házasság és a család uniós jogi fogalmáról

Brüsszel, 2015. december 11.

A Bizottság európai polgári kezdeményezést vett nyilvántartásba a házasság és a család uniós jogi fogalmáról

Az Európai Bizottság a mai napon európai polgári kezdeményezést vett nyilvántartásba, amely arra szólítja fel a Bizottságot, hogy terjesszen elő olyan jogalkotási javaslatot a házasság és a család fogalmának meghatározásáról, amely szerint az uniós jog alkalmazásában a házasság egy férfi és egy nő életközössége, a család pedig a házasságon és/vagy származáson alapuló egység. A nyilvántartásba vételtől fogva a szervezők egy éven keresztül gyűjthetnek aláírásokat a javasolt európai polgári kezdeményezés támogatására.

A Bizottság nyilvántartásba vételre vonatkozó döntése csak a javaslat jogi elfogadhatóságát érinti. Az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet az elfogadhatóság feltételeként az alábbiakat határozza meg: a javasolt polgári kezdeményezés nem eshet nyilvánvalóan a Bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be; nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű; és nem lehet nyilvánvalóan ellentétes az Unió értékeivel.

A biztosi testület december 9-én vitatta meg a javasolt európai polgári kezdeményezés elfogadhatóságát, és megállapította, hogy a kezdeményezés nyilvántartásba vételének jogi feltételei teljesültek. A kezdeményezés tartalmát a biztosi testület ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

Amennyiben az európai polgári kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a Bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell. A Bizottság dönthet úgy, hogy elfogadja a felkérést vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Háttér-információk

Az európai polgári kezdeményezések intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be. Ezzel 2012 áprilisában, a polgári kezdeményezésről szóló – a Szerződés rendelkezéseit kiegészítő – rendelet hatályba lépésekor olyan eszköz került a polgárok kezébe, amelynek segítségével elérhetik egyes kérdések napirendre tűzését.

Az európai polgári kezdeményezés – hivatalos nyilvántartásba vétele után – lehetővé teszi, hogy egymillió – és a tagállamok legalább egynegyedéből származó – polgár felkérje az Európai Bizottságot jogi aktusokra vonatkozó javaslatok előterjesztésére a hatáskörébe tartozó területeken.

Ha – és csakis akkor, ha – egy regisztrált európai polgári kezdeményezés egymillió hitelesített támogató nyilatkozatot kap legalább hét tagállamból aláírások formájában, a Bizottságnak döntést kell hoznia arról, hogy tervez-e fellépést vagy sem, és választását indokolnia kell.

További információk

A „Mama, papa, gyerekek” európai polgári kezdeményezés teljes szövege

Egyéb, jelenleg aláírható európai polgári kezdeményezések

Az európai polgári kezdeményezés weboldala

A polgári kezdeményezésről szóló rendelet

IP/15/6304

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar