Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Comisia Europeană investește 160,6 milioane EUR pentru 96 de noi proiecte în domeniul mediului

Bruxelles, 20 noiembrie 2015

Comisia cofinanțează, în cadrul programului LIFE, proiecte în favoarea mediului, a naturii și a unei economii mai sustenabile.

Comisia a aprobat un pachet de investiții în valoare de 264,8 milioane EUR în favoarea mediului, a naturii și a creșterii verzi. Investițiile acoperă 96 de noi proiecte în 21 de state membre, finanțate în cadrul programului LIFE pentru mediu. Proiectele prevăd acțiuni în domeniul mediului și al utilizării eficiente a resurselor, sprijinind tranziția către o economie mai circulară și sustenabilă, natura și biodiversitatea, precum și guvernanța și informarea în domeniul mediului. UE va cofinanța proiectele punând la dispoziție 160,6 milioane EUR.

Comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella, a declarat: „Investițiile în proiectele de mediu sunt bani cheltuiți cu folos. Sunt încântat să văd că programul nostru LIFE va sprijini numeroase proiecte inovatoare, a căror contribuție va fi cu siguranță esențială. Pe lângă protejarea și îmbunătățirea capitalului natural, există mai multe instrumente promițătoare care vor contribui la orientarea Europei către un viitor sustenabil, cu emisii scăzute de carbon și eficient în ceea ce privește utilizarea resurselor. Vom urmări cu atenție aceste proiecte și vom încerca să împărtășim și să multiplicăm rezultatele lor pozitive.”

În urma unei cereri de propuneri care s-a încheiat în iunie 2014, Comisia a primit 1 117 propuneri. Dintre acestea, 96 au fost selecționate pentru cofinanțare prin intermediul celor trei componente ale programului.

Cele 51 de proiecte LIFE în domeniul mediului și al utilizării eficiente a resurselor vor atrage 103,3 milioane EUR, din care UE va furniza 56,2 milioane EUR. Aceste proiecte prevăd acțiuni în cadrul a cinci domenii tematice: aerul, mediul și sănătatea, utilizarea eficientă a resurselor, deșeurile și apa. Aproape jumătate din aceste fonduri vor fi dedicate unui număr de 14 proiecte din domeniul utilizării eficiente a resurselor, care vor facilita tranziția Europei către o economie mai circulară.

Cele 39 de proiecte LIFE Natură & biodiversitate vizează ameliorarea stării de conservare a speciilor și habitatelor pe cale de dispariție și contribuie la obiectivul UE de combatere a pierderii biodiversității. Acestea au un buget total de 153,9 milioane EUR, din care 100 de milioane EUR vor reprezenta contribuția UE.

Cele 6 proiecte LIFE Guvernanță și informare vizează sensibilizarea cu privire la problemele de mediu. Acestea au un buget total de 7,5 milioane EUR, din care aproape 4,5 milioane EUR vor reprezenta contribuția UE.

Descrieri ale tuturor celor 96 de proiecte pot fi găsite în anexa la acest comunicat de presă.

Context

Programul LIFE este instrumentul de finanțare al UE pentru mediu și politici climatice. Acesta a fost lansat în 1992 și de atunci a cofinanțat peste 4 000 de proiecte în întreaga UE și în țări terțe, mobilizând 7,8 miliarde EUR și aducând o contribuție de 3,4 miliarde EUR pentru protecția mediului și a climei. În orice moment, sunt în curs de desfășurare aproximativ 1 100 de proiecte. Programul LIFE, al cărui buget pentru perioada 2014-2020 este de 3,4 miliarde EUR în prețuri curente, cuprinde un subprogram pentru mediu și un subprogram pentru politici climatice.

Pentru informații cu privire la programul LIFE

Link către anexă

http://ec.europa.eu/life

De asemenea, pot fi contactate autoritățile naționale relevante: http://ec.europa.eu/environment/life/contact/nationalcontact/index.htm

IP/15/6081

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar