Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου

Ευρωπαϊκή Ένωση και Αιθιοπία υπογράφουν Κοινή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και την Κινητικότητα

Βρυξέλλες, 11 Νοεμβρίου 2015

Ευρωπαϊκή Ένωση και Αιθιοπία υπογράφουν Κοινή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και την Κινητικότητα

Σήμερα, η ΕΕ και η Αιθιοπία υπέγραψαν κοινή δήλωση για μια Κοινή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και την Κινητικότητα, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη σημασία της Αιθιοπίας ως μιας από τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από το Κέρας της Αφρικής με τελικό προορισμό την Ευρώπη. Την Ατζέντα υπέγραψαν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Φεντερίκα Μογκερίνι, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, ο Ζαν Άσελμπορν, υπουργός του Λουξεμβούργου αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και ασκών καθήκοντα προέδρου του Συμβουλίου εξ ονόματος της ΕΕ και των κρατών μελών, και ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Χαϊλεμαριάμ Ντεζαλέν.

Τα δύο μέρη θα συνεργάζονται σε θέματα διεθνούς προστασίας και αναγκών των προσφύγων, νομότυπης μετανάστευσης και κινητικότητας, παράτυπης μετανάστευσης, λαθραίας διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, καθώς και σε θέματα αναπτυξιακής πολιτικής. Προβλέπεται χρηματοδότηση για την υλοποίηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Καταπιστευματικού Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης για την Αφρική, για το οποίο η ΕΕ έχει ήδη κινητοποιήσει κεφάλαια ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σχετικά: «Η Αιθιοπία είναι η χώρα που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στην Αφρική, και συγκεκριμένα πάνω από 733.000 άτομα. Η κυβέρνησή της χρειάζεται και αξίζει τη στήριξη της ΕΕ. Η Αιθιοπία είναι επίσης χώρα προέλευσης και διέλευσης για τις ροές παράτυπων μεταναστών προς την Ευρώπη. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για την καλύτερη διαχείριση των ροών αυτών με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αιθιοπικές αρχές έχουν δείξει ότι είναι αποφασισμένες να πατάξουν την εμπορία ανθρώπων και τη λαθραία διακίνηση μεταναστών, κάτι που αποτελεί θετικό στοιχείο για την περαιτέρω συνεργασία μας μέσω της Κοινής Ατζέντας. Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης σχέσης που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε από κοινού.»

Η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόσθεσε: «Η Αιθιοπία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στρατηγικοί εταίροι εδώ και 40 χρόνια, και η μετανάστευση αποτελεί μια κοινή πρόκληση. Ανάμεσα στα πολλά διμερή και περιφερειακά θέματα που συζητήσαμε κατά την επίσκεψή μου στην Αντίς Αμπέμπα στις 20 Οκτωβρίου, συμφωνήσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων, με στόχο να στηρίξουμε την επανένταξη των επαναπατριζόμενων μεταναστών, να ενισχύσουμε την Αιθιοπία σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία προσφύγων από γειτονικές χώρες, και να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα των πλέον ευάλωτων κοινοτήτων. Η Κοινή Ατζέντα που υπεγράφη σήμερα προωθεί περαιτέρω τη συνεργασία ΕΕ-Αιθιοπίας και θα συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση των μικτών μεταναστευτικών ροών.»

Η ΕΕ εντείνει τη συνεργασία της με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης με στόχο την αντιμετώπιση της σημερινής προσφυγικής κρίσης. Η διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Αφρικής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Βαλέτα αποσκοπεί στη δημιουργία κοινών εργαλείων για καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης σε επίπεδο ηπείρων. Η δήλωση και το σχέδιο δράσης που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής θα υλοποιηθούν μέσω των ήδη διεξαγόμενων περιφερειακών διαλόγων. Σ' αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, η Κοινή Ατζέντα με την Αιθιοπία θα εφαρμόζεται σε διμερές επίπεδο.

Η υπογραφή της Κοινής Ατζέντας είναι αποτέλεσμα του εντατικού διαλόγου των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Αιθιοπία. Οι τελικές συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στην Αντίς Αμπέμπα στις 20 Οκτωβρίου 2015, όταν η ύπατη εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος Φεντερίκα Μογκερίνι είχε συνάντηση υψηλού επιπέδου με τον πρωθυπουργό της χώρας Ντεζαλέν. Η σημερινή υπογραφή αποτελεί ένα επιπλέον βήμα στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της ΕΕ και της Αιθιοπίας για καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης. Ο διάλογος ΕΕ-Αιθιοπίας για τη μετανάστευση και την κινητικότητα θα καθορίζει τις γενικές κατευθύνσεις της Κοινής Ατζέντας μέσω ετήσιων συνεδριάσεων που θα διοργανώνονται εναλλάξ στις Βρυξέλλες και την Αντίς Αμπέμπα.

Η ΕΕ επεξεργάζεται επί του παρόντος ένα Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Προστασίας (RDPP) για το Κέρας της Αφρικής, το οποίο θα βοηθά τις χώρες που φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς προσφύγων στην προστασία και την εξυπηρέτηση των αναπτυξιακών αναγκών των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, καθώς και των αναγκών των κοινοτήτων υποδοχής προσφύγων, και θα στηρίζει τις εθνικές αρχές στην ανάπτυξη των ικανοτήτων τους. Οι Κάτω Χώρες διευθύνουν την κοινοπραξία RDPP για το Κέρας της Αφρικής, η οποία θα χρηματοδοτείται από κονδύλια της ΕΕ και εθνικές συνεισφορές.

Ιστορικό

Οι διμερείς διάλογοι για τη μετανάστευση και την κινητικότητα μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών μπορούν να λαμβάνουν διάφορες μορφές. Οι εταιρικές σχέσεις για την κινητικότητα και οι κοινές ατζέντες για τη μετανάστευση και την κινητικότητα παρέχουν ένα σημαντικό πλαίσιο για τον πολιτικό διάλογο και την επιχειρησιακή συνεργασία.

Πρόταση για διαπραγμάτευση μιας εταιρικής σχέσης για την κινητικότητα υποβάλλεται κάθε φορά που επιτυγχάνεται ένα ορισμένο επίπεδο προόδου στον διάλογο για τη μετανάστευση και την κινητικότητα. Οι εταιρικές σχέσεις για την κινητικότητα περιλαμβάνουν τη διαπραγμάτευση συμφωνιών για τη διευκόλυνση των θεωρήσεων και την επανεισδοχή, κάτι που δεν ισχύει για τις κοινές ατζέντες για τη μετανάστευση και την κινητικότητα. Οι εταιρικές σχέσεις για την κινητικότητα χρησιμοποιούνται κυρίως για τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, ενώ οι κοινές ατζέντες για τη μετανάστευση και την κινητικότητα αφορούν κυρίως τις άλλες τρίτες χώρες.

Μετά τη σημερινή υπογραφή με την Αιθιοπία, οι κοινές δηλώσεις αυτού του είδους που έχουν υπογραφεί με χώρες-εταίρους της αφρικανικής ηπείρου ανέρχονται σε πέντε: με το Πράσινο Ακρωτήριο, το Μαρόκο, την Τυνησία (εταιρικές σχέσεις για την κινητικότητα) και τη Νιγηρία (κοινή ατζέντα για τη μετανάστευση και την κινητικότητα).

Περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες για τις κοινές ατζέντες για τη μετανάστευση και την κινητικότητα (CAMMs) και τις εταιρικές σχέσεις για την κινητικότητα

Περισσότερες πληροφορίες για τη συνεργασία ΕΕ-Αιθιοπίας

Περισσότερες πληροφορίες για τη διάσκεψη κορυφής της Βαλέτας

IP/15/6050


Side Bar