Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A Bizottság üdvözli az EU nagyfokú elkötelezettségét a fejlődő országoknak az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében nyújtandó segítség fokozása mellett

Brüsszel, 2015. november 10.

Az Európai Bizottság örömmel fogadja, hogy az uniós pénzügyminiszterek kötelezettséget vállaltak az elkövetkező években az éghajlatváltozás elleni küzdelem közfinanszírozásának növelése iránt, amit az uniós tagállamok minisztereinek Gazdasági és Pénzügyi (Ecofin) Tanács keretében megtartott találkoz

Az EU és tagállamai 14,5 milliárd EUR pénzügyi keretösszeget nyújtottak 2014-ben a legszegényebb és a legkiszolgáltatottabb országok megsegítésére az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentése és az éghajlatváltozás következményeihez való alkalmazkodás érdekében. Ez további jelentős növekedést jelent, amely Európa eltökéltségét jelzi, hogy méltó módon kivegye részét a 2009-ben meghatározott 100 milliárd USA-dollár összegű célkitűzésből, amelyet a 2020-ig tartó időszakban évente csoportosítanak át a fejlett országok költségvetéséből a fejlődő országokéba. Az Európai Bizottság központi, koordinációs szerepet töltött be ebben a folyamatban, és a nemzetközi fejlesztési alapjai révén továbbra is a legfontosabb támogatók egyike. A 2014–2020 közötti időszakban az uniós költségvetés legalább 20%-át fordítják éghajlatpolitikára.

Pierre Moscovici a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos kijelentette: „Az EU, mint az éghajlatváltozás elleni küzdelem globális finanszírozója ma megerősítette pozícióját. Egy olyan kulcsfontosságú találkozó, mint az Egyesült Nemzetek Éghajlat-változási Keretegyezménye Felei 21. Konferenciájának (COP21) megrendezése előtt jelentős pénzügyi támogatást nyújtunk a fejlődő országoknak és továbbra is ezt fogjuk tenni. Ma egyértelmű elveket is meghatároztunk, hogy maximalizáljuk az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozásának hatékonyságát: minden ország a kapacitásai függvényében veszi ki a részét, a cél a magánszektor teljes bevonása a megfelelő környezet biztosítása révén, valamint forrásokat irányítanak át a legkiszolgáltatottabb országok részére.”

Miguel Arias Cañete, az éghajlat- és az energiapolitikáért felelős biztos kijelentette„Mindössze néhány héttel a Párizsban megrendezésre kerülő COP21 előtt ez a mai hír igazán üdvözlendő. Az üzenet pedig teljesen egyértelmű: az EU kész arra, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem legnagyobb támogatójaként továbbra is kivegye a részét. Ezenkívül elkötelezettek vagyunk a támogatásunk fokozása mellett. Amint az a közelmúltban megjelent OECD-jelentésből kiderül, a világ jó úton halad a 100 milliárd USA-dollár összegű célkitűzés teljesítése felé. Az utóbbi hetek intenzív politikai elköteleződése kapóra jön nekünk ahhoz, hogy egy ambiciózus megállapodás jöjjön létre Párizsban. Eljött az ideje annak, hogy az utóbbi időben megfigyelhető politikai akaratból végre konkrét tárgyalási eredményeket kovácsoljunk.

A még ebben a hónapban Párizsban megrendezésre kerülő nemzetközi éghajlatváltozási tárgyalások előtt a Bizottság szintén üdvözli, hogy a pénzügyminiszterek kötelezettséget vállaltak az éghajlatváltozás elleni küzdelem közfinanszírozásának folytatása érdekében – szem előtt tartva a legszegényebbeket, a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévőket és a 2020 után (amikor az új éghajlat-változási megállapodás hatályba lép) leginkább rászorulókat.

A Bizottság szintén támogatja a párizsi tárgyalásokhoz címzett kérést, miszerint komoly jelzéseket kell küldeni a magánszektornak, hogy átirányítsa a pénzügyi mozgásokat az alacsony kibocsátású és az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenállóképes beruházások felé. Az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozását olyan segítő környezetnek kell támogatni, mint például a megfelelő nemzeti szintű fejlesztési tervek, az éghajlatvédelmi stratégiák, a szakpolitikák, az eszközök és mechanizmusok, valamint a magánszektor részvételét elősegítő megfelelő szabályozási keretek.

A tanácsi következtetésekben a miniszterek hangsúlyozták, hogy az alacsony kibocsátású és az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenállóképes beruházásokat kell növelni, a magas szén-dioxid-kibocsátású beruházásokat pedig fokozatosan meg kell szüntetni, továbbá kiemelték a szén-dioxid-árazás jelentőségét, amelyet olyan különböző eszközökkel lehet elérni, mint a szabályozás, a kibocsátáskereskedelem és a szén-dioxid-adó.

A Bizottság csatlakozik az Ecofin Tanácshoz és üdvözli a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legutóbbi jelentését és az éghajlatpolitikai kezdeményezést, (CPI) amely azt bizonyítja, hogy a fejlett országok jelentős eredményeket értek el az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozása terén. Az OECD-jelentés szerint a fejlett országok 2014-ben összesen 62 milliárd USA-dollárt mozgósítottak, 2013-ban pedig 52 milliárd USA-dollárt. További erőfeszítésekre van azonban szükség, ha a fejlett országoknak együttesen 100 milliárd USA-dollárra vonatkozó kötelezettségvállalásukat 2020-ig teljesíteniük kell.

 

Háttérinformációk

Az EU élen jár az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozásában. Az EU és tagállamai az éghajlatváltozás elleni küzdelem közfinanszírozásának több mint felét biztosították azóta, hogy a 2009-es Koppenhágai Éghajlat-változási Konferencián bejelentették a 100 milliárd USA-dollár összegű kötelezettségvállalást. 2007 és 2013 között az uniós köz- és magánfinanszírozási lehetőségek segítségével 25 milliárd EUR-t ruháztak be fejlődő országokbeli éghajlatpolitikai projektekbe. A becslések szerint az elkövetkező években az uniós támogatásokból megvalósuló finanszírozás növelése a különböző források ötvözése révén 2020-ig 50 milliárd EUR összegű beruházásokhoz vezethet.

 

További információk:

A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) weboldala itt található: Climate finance (Az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozása)

IP/15/6045

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar