Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

EUROPA SA 7,6 MILIJARDI EURA PODUPIRE KLJUČNE PROJEKTE U PODRUČJU PROMETA

Brisel, 5 studeni 2015

Komisija objavljuje drugi poziv na dostavu prijedloga u okviru Instrumenta za povezivanje Europe s više od 7,6 milijardi eura za financiranje projekata u području prometa. Od toga je 6,5 milijardi eura namijenjeno državama koje zadovoljavaju uvjete za financiranje iz Kohezijskog fonda.

Europska komisija danas, početkom druge godine otkako je Junckerov tim preuzeo dužnost, objavljuje poziv na dostavu prijedloga u okviru Instrumenta za povezivanje Europe i time dodatno potiče ulaganja u Europi. Sredstvima većima od 7,6 milijardi eura financirat će se ključni projekti u području prometa. Od toga je 6,5 milijardi eura namijenjeno za projekte u državama članicama koje zadovoljavaju uvjete za financiranje iz Kohezijskog fonda EU-a[1] kako bi se one bolje integrirale u unutarnje tržište. Instrumentom za povezivanje Europe i planom ulaganja koji je Komisija predstavila u studenome 2014. (a pritom posebno Europskim fondom za strateška ulaganja (EFSU)) želi se nadvladati problem manjka ulaganja u Europi kako bi se potaknuo rast i stvarala radna mjesta, što je jedan od prioriteta predsjednika Jean-Claudea Junckera.

Potpredsjednik Jyrki Katainen, zadužen za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: „Optimalno korištenje Instrumentom za povezivanje Europe sastavni je dio Komisijina plana ulaganja. Ulaganja u prometnu infrastrukturu nasušno su potrebna pa je danas objavljena dostupnost više od 7,6 milijardi eura namijenjenih financiranju projekata u području prometa izvrsna vijest. Pozivam predlagatelje projekata da se koriste Savjetodavnim centrom kako bi kvalitetno pripremili prijedloge i da ih podnesu na portalu projekata koji će biti pokrenut u siječnju.”

Povjerenica EU-a za promet Violeta Bulc dodala je da je „učinkovit, inteligentan i održiv prijevoz neophodan za europsku konkurentnost. Cilj novog poziva na dostavu prijedloga u okviru Instrumenta za povezivanje Europe nisu samo projekti u željezničkom prometu i prometu plovnim putovima, nego i stvaranje radnih mjesta i poticanje rasta. Usredotočili smo se na države koje zadovoljavaju uvjete za financiranje iz Kohezijskog fonda i time pokazali da želimo bolje povezati Europu i produbiti unutarnje tržište, što je također prioritet Komisije.”

Kako bi se ostvarile sinergije s ostalim Komisijinim prioretima, primjerice jedinstvenim digitalnim tržištem, poseban je naglasak ovogodišnjeg poziva na dostavu prijedloga na inovativnom prometu. Projekti koji će se financirati iz opće omotnice (1,1 milijarda eura dostupna za svih 28 država članica) su, među ostalim, inteligentni prometni sustavi odnosno sustavi upravljanja prometom kao što je ERTMS (željeznički promet), SESAR (zračni promet) ili RIS (promet plovnim putovima). Iz „kohezijske” će se omotnice (6,5 milijardi eura dostupnih za 15 država članica) pridonijeti tim prioritetnim ključnim infrastrukturnim projektima tako što će se ulagati u održive načine prijevoza poput željeznica i unutarnjih plovnih putova. To je neizostavna sastavnica Komisijina prioriteta stvaranja energetske unije s naprednom klimatskom politikom.

EU će pružati potporu sufinanciranjem, a odobravat će je najboljima nakon postupka odabira i ocjenjivanja. Podnositelji mogu dostavljati prijedloge do 16. veljače 2016. Rezultati poziva objavit će se do ljeta 2016.

 

Kontekst

U okviru Instrumenta za povezivanje Europe će se iz proračuna EU-a za razdoblje od 2014. do 2020. dodijeliti 24,05 milijardi eura za sufinanciranje projekata TEN-T u državama članicama EU-a. Od toga je 11,305 milijardi eura namijenjeno za projekte u državama članicama koje zadovoljavaju uvjete za financiranje iz Kohezijskog fonda.

Komisija je 29. lipnja 2015. objavila prvi popis od 276 projekata koji će se financirati iz Instrumenta za povezivanje Europe u ukupnom iznosu od 13,1 milijarde eura. To je dosad najveće ulaganje EU-a u prometni sektor. Države članice podržale su popis 10. srpnja 2015. i provedba je u tijeku.

 

DODATNE INFORMACIJE:

OBAVIJEST

Letak

Internetske stranice s pozivima (INEA)

Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA) organizirat će informativni dan o prometu u okviru Instrumenta za povezivanje Europe u ponedjeljak 30. studenoga 2015. u zgradi Charlemagne u Bruxellesu (Belgija).

 

Pratite nas na Twitteru:

@Bulc_EU

@Transport_EU

@inea_eu

 

 

 

 


[1] Bugarska, Cipar, Češka, Estonija, Grčka, Hrvatska, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka i Slovenija.

IP/15/5990

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar