Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Komisija priprema kolokvij o suzbijanju antisemitizma i mržnje prema muslimanima potaknuta istraživanjem koje pokazuje da 50 % Europljana vjeruje kako je vjerska diskriminacija vrlo raširena pojava

Brisel, 1 listopad 2015

Europska komisija bit će domaćin prvog godišnjeg kolokvija o temeljnim pravima koji će se održati 1. i 2. listopada u Bruxellesu.

Raspravu o suzbijanju antisemitizma i mržnje prema muslimanima u Europi te poticanju tolerancije i poštovanja u našim društvima vodit će prvi potpredsjednik Frans Timmermans i povjerenica Věra Jourová.

Veličinu izazova potvrđuju i podaci o kaznenim djelima antisemitske naravi koje je jučer objavila Agencije EU-a za temeljna prava i novo istraživanje Eurobarometra o diskriminaciji objavljeno danas.

Statistički podaci objavljeni u istraživanju Eurobarometra o diskriminaciji pokazuju sljedeće:

  • 50 % Europljana vjeruje da je diskriminacija na temelju vjeroispovijesti ili uvjerenja jako raširena (u usporedbi s 39 % 2012.),
  • 33 % smatra da se izražavanjem vjerskih uvjerenja može naći u nepovoljnom položaju prilikom prijave za posao (u usporedbi s 23 % 2012.),
  • kada je riječ o vjerskim skupinama, muslimani su najlošije prihvaćeni u društvu te samo 61 % ispitanika navodi da im uopće ne bi smetalo raditi s kolegom muslimanom, a samo 43 % ne bi imalo ništa protiv da su njihova odrasla djeca u vezi s osobom muslimanske vjeroispovijesti,
  • istraživanje o diskriminaciji i zločinu iz mržnje protiv židova Agencije EU-a za temeljna prava pokazuje porast antisemitizma u Europi; 73 % ispitanika smatra da se tijekom posljednjih pet godina antisemitizam na internetu još više proširio.

Ususret kolokviju prvi potpredsjednik Frans Timmermans izjavio je: Europsko društvo prolazi kroz teško razdoblje nemira i krize koje stavlja na kušnju vrijednosti na kojima počiva Unija. Strašna događanja u Parizu i Kopenhagenu početkom ove godine jasno su ukazala na potrebu za hitnim djelovanjem. Ova krizna vremena testirat će sposobnost našeg društva kada je riječ o toleranciji i prihvaćanju. Antisemitizam i mržnja prema muslimanima, koji su po pitanju povijesti, podrijetla i opsega vrlo različiti, manifestacije su tog izazova. Naša zajednička odgovornost da živimo u toleranciji i poštovanju osobito je važna u vrijeme kada je naša moralna obveza pružiti utočište ljudima različitih religija i kultura koji pristižu na naše obale. Raznolikost se nikada ne smije smatrati prijetnjom. Naša je zajednička odgovornost stvoriti i poticati uključivo društvo.

Europska povjerenica za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova Věra Jourová dodala je: Svaka žrtva zločina iz mržnje i diskriminacije jedna je žrtva previše. Jedna od pet osoba u EU-u koja je član neke vjerske manjine tvrdi da je doživjela diskriminaciju ili uznemiravanje na temelju vjeroispovijesti ili uvjerenja u posljednjih 12 mjeseci. To je neprihvatljivo. Pozivam države članice da pravilno primjenjuju europsko zakonodavstvo i poduzmu mjere protiv rasističkih i ksenofobnih govora mržnje i zločina iz mržnje. Na ovom ćemo kolokviju podijeliti primjere konkretnih iskustava i ideja iz čitavog EU-a te odlučiti kako zajednički krenuti naprijed. Govoru mržnje nema mjesta u našem društvu — događao se on fizički ili na internetu. Intenzivno ću surađivati s nacionalnim vladama, institucijama EU-a i privatnim sektorom, uključujući IT poduzeća, kako bismo spriječili govor mržnje na internetu.

Jedna od temeljnih vrijednosti na kojima Europska unija počiva je jednakost. Time se podrazumijeva sloboda od diskriminacije na bilo kojoj osnovi, uključujući diskriminaciju na temelju vjeroispovijesti. Načelo nediskriminacije preneseno je u zakonodavni okvir pomoću nekoliko instrumenata koji su izravno primjenjivi u državama članicama ili koji zahtijevaju nacionalnu provedbu. U okviru kolokvija preispitat će se stanje zakonodavnog tijela te će se razmotriti i druge mogućnosti politika i mjere potpore za suzbijanje antisemitizma i zločina iz mržnje prema muslimanima te govora mržnje na internetu, kao i za suzbijanje diskriminacije te poticanje tolerancije i poštovanja.

Među sudionicima kolokvija bit će članovi židovskih i muslimanskih zajednica, nacionalne i lokalne vlasti, nevladine organizacije, poduzeća, predstavnici medija i pojedinci. Oni će razmijeniti najbolje prakse u pogledu suzbijanja antisemitizma i mržnje prema muslimanima te će razmotriti mogućnosti za daljnje djelovanje.  

Kolokvij će se temeljiti na zapažanjima s javnog savjetovanja koje je provedeno u travnju i svibnju. Ispitanici su istaknuli različito podrijetlo antisemitizma i mržnje prema muslimanima, potrebu za holističkim i problemu prilagođenim rješenjima, pozive na bolju primjenu postojećeg zakonodavstva te napore za promicanje boljeg obrazovanja i dijaloga među zajednicama. Sudionici će se usredotočiti na sprečavanje zločina iz mržnje prema židovima i muslimanima, suzbijanje govora mržnje na internetu, uloge lokalnih tijela, obrazovanja i lokalnih projekata te na trenutačno stanje politika nediskriminacije.

 

Dodatne informacije:

Pitanja i odgovori o Kolokviju o temeljnim pravima

Kolokvij o temeljnim pravima  

Program

Ukupni rezultati istraživanja Eurobarometra

Informativni članak Eurobarometra "Društveno prihvaćanje i diskriminacija na temelju vjeroispovijesti i etničke pripadnosti"

Pregled dostupnih podataka Agencije EU-a za temeljna prava o kaznenim djelima antisemitske naravi

Pravosuđe EU-a – temeljna prava

 

IP/15/5737

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar